Str 34 z 52 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
rabbit72 |
Post #1 Ocena: 0 2015-06-11 21:19:37 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-03-2012 Skąd: Maidstone |
Cytat:
2015-06-11 21:14:23, radzik77 napisał(a):
Moze niejasno opisalem. Chodzilo mi o to, ze poslugujac sie PJ wydanym w Polsce i bedac w Polsce na urlopie mozna te prawko stracic. 100 w zabudowanym i po wszystkim.
I wtedy jak wrocisz do Uk masz problem, wiec te korzysci z posiadania prawka PL nie sa warte zachodu wg mnie.
Nie no to oczywista oczywistość  , z tym że jeśli weźmiemy pod uwagę nasz typowo wakacyjny wypad do P.L, jazdę z głową (choć wiadomo jak to w kraju bywa, człowiek jest zwierzyną i trzeba się pilnować), to wtedy temat polskiego prawka w UK ma pewien sens
[ Ostatnio edytowany przez: rabbit72 11-06-2015 21:21 ]
|

|
 |
|
|
radzik77 |
Post #2 Ocena: 0 2015-06-11 21:34:52 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2015-06-11 21:19:37, rabbit72 napisał(a):
Cytat:
2015-06-11 21:14:23, radzik77 napisał(a):
Moze niejasno opisalem. Chodzilo mi o to, ze poslugujac sie PJ wydanym w Polsce i bedac w Polsce na urlopie mozna te prawko stracic. 100 w zabudowanym i po wszystkim.
I wtedy jak wrocisz do Uk masz problem, wiec te korzysci z posiadania prawka PL nie sa warte zachodu wg mnie.
Nie no to oczywista oczywistość  , z tym że jeśli weźmiemy pod uwagę nasz typowo wakacyjny wypad do P.L, jazdę z głową (choć wiadomo jak to w kraju bywa, człowiek jest zwierzyną i trzeba się pilnować), to wtedy temat polskiego prawka w UK ma pewien sens
[ Ostatnio edytowany przez: <i>rabbit72</i> 11-06-2015 21:21 ]
No wtedy tak ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
|

|
 |
|
krakn |
Post #3 Ocena: 0 2015-06-11 22:17:26 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Jeżeli zabiorą ci uprawnienia w UK a chcesz jechać poza UK to piszesz listu do dvla i ci odsyłają plastyk.
Bo masz zakaz jazdy na terenach podlegających królowej, natomiast pozostałe kraje juz nie.
Czyli praktycznie do promu prowadzi ktoś inny, a zjazd z promu możesz już kontynuować już ty.
Mając polskie prawo jazdy, często zamiast dostać za wykroczenie 6 punktów, powódź y policjant uzna że Twoja jazda była szczególnie niebezpieczna, to jak masz prawko PL masz wezwanie na rozprawę, extra koszty punkty te same.
Często nasi rodacy mają taki problem gdy za przesądza z jazda motocyklem na jednym kole, czyli na gumie. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
rabbit72 |
Post #4 Ocena: 0 2015-06-12 08:50:44 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-03-2012 Skąd: Maidstone |
@krakn, a to bardzo interesujące przyznam szczerze, czyli różnice i tkz korzyści się zacierają
|

|
 |
|
Adam1986 |
Post #5 Ocena: 0 2015-06-13 18:06:33 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-02-2015 Skąd: brak |
Witam, przeczytałem cały wątek od początku, na wyspie jestem już tydzień, mam prawko zawodowe, chciałbym wymienić na brytyjskie bo w większości agencji w których byłem kazali mi wymienić ,jeśli by mnie mieli zatrudnić, w jednej tylko się nie krzywili w poniedziałek mam iść do nich na test z tachografów. Wszystko ok.. tylko jest jeden problem, przyjechałem tu samochodem jest on bardzo pomocny na miejscu bo mieszkam w mniejszym mieście i wszędzie trzeba dojechać.. ale z tego co wyczytałem to nie bede mógł nim jeździć jak już wymienie prawko.. może ktoś to rozwinąć czy tak faktycznie jest? ewentualnie coś doradzić? z kolei kupować samochód tu na miejscu też troche bez sensu bo nie wiem jak to będzie z pracą i zarobkami.. a ubezpieczenie drogie z tego co czytałem.. doradźcie coś jak możecie, z góry Dziękuje
|

|
 |
|
|
krakn |
Post #6 Ocena: 0 2015-06-13 18:21:51 (10 lat temu) |
Nic nie zrobisz, wymiana prawa jazdy, nie ma wiele wspólnego z koniecznością przrrejestrowania pojazdu.
Masz obecnie 14 dni na przrrejestrowanie pojazdu od momentu wjazdu do UK w celach zarobkowych.
Jest na ten temat osobny wątek.
Owszem wielu jeździ latami i nic się nie dzieje, ale też wielu miało problemy wkrótce po przyjedzie.
Osobny wątek juz jest.
To jest jak z przecjidzeniem na czerwonym, można do puki cie nie złapią
Bo prawo określa bardzo precyzyjnie jak długo o kto może jeździć bez przerejestrowania pojazdu.
Informacje masz na stronie dvla, albo na forum, dział motoryzacja. Temat przyklejony Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
Adam1986 |
Post #7 Ocena: 0 2015-06-13 20:11:32 (10 lat temu) |
no stronie https://www.gov.uk/importing-vehicles-into-the-uk/temporary-imports jest napisane, że do pół roku można jeździć jeżeli nie zamierzam tu żyć i mam opłacony samochód w państwie zarejestrowania.. tylko pytanie jak to interpretować, bo skoro chce tu pracować to tak jakbym chciał tu żyć, a problemów też nie chce... poszukam tego osobnego wątku, Dzięki
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #8 Ocena: 0 2015-06-13 20:53:21 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Poniekad troche logiki w tym jest. Wymieniajac prawko poswiadczasz, ze przebywasz w UK ponad 185 dni, czyli ze mieszkasz tu z zamiarem osiedlenia na dluzej. Co wyklucza mozliwosc uzywania auta zarejestrowanego poza UK.
Kazdy, kto przyjechal do UK z zamiarem osiedlenia sie staje sie rezydentem. Nie przysluguje mu prawo do poruszania sie autem na tablicach EU od pierwszego dnia pobytu. Jest 14 dni na uporzadkowanie spraw zwiazanych z przerejstrowaniem auta.
|

|
 |
|
krakn |
Post #9 Ocena: 0 2015-06-13 22:34:36 (10 lat temu) |
Doczytaj do końca.
Osoby w delegacji, lub studenci którzy planują być krócej niż 180 dni mogą ubiegać się o czasowe zwolnienie z obowiązku rejestracji.
Należy zgłosić się do dvla.
Jeżeli jednak czas pobytu będzie się przedłużal, można ponownie złożyć prośbę.
Jednak takie pozwolenie będzie rozpatrywane indywidualnie.
Jeżeli odpowiedz będzie negatywna, należy albo zmienić tablicę albo wywieźć pojazd poza UK. Nie ma odwołania. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
Adam1986 |
Post #10 Ocena: 0 2015-06-13 22:37:48 (10 lat temu) |
przejrzałem cały wątek podany mi przez Krakn... powiem szczerze ,że jestem przerażony i nie wiem co dalej.. pracy jak narazie nie mam.. ani ninu ani konta w banku.. tyle ze zarejestrowałem sie w dwóch agancjach... czyli jeżeli nie zacznę pracować to cały czas jestem turystą? bo jak tak to chyba wróce autem do kraju wróce spowrotem i kupie tu coś na miejscu, Dzięki za pomoc
|

|
 |
|