Str 33 z 52 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
rabbit72 |
Post #1 Ocena: 0 2015-06-11 13:51:28 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-03-2012 Skąd: Maidstone |
Mniejsza o to nie spierajmy się o głupoty i ego, generalnie kwestia ta interesuje mnie z racji tego iż z moich pobieżnych informacji wynikało że oficjalnie RP i UK prawdopodobnie nie mają podpisanego traktatu o nakładaniu kar punktowych.
Każdy kraj z osobna może oczywiście ukarać użytkownika przekraczającego przepisy kara finansową w wypadku bezpośredniego zatrzymania.
Wierzcie lub nie ale będąc szczerym, nigdy nie straciłem prawka i nie mam absolutnie żadnych problemów z punktami, na polskim prawku mam 2 pkt za przekroczenie w swojej okolicy 20km/h które de facto wkrótce wygasają .
Moje pytania i rozterki biorą się m.in z wydaje się być restrykcyjnego prawa w UK i konwersacji ze znajomym Anglikiem który złapał 12pkt na "weekend'owych" zakupach.
Inną kwestią jest też jednoczesne zameldowanie w PL, czy będąc rezydentem bądź też obywatelem UK możemy takowe posiadać w PL, może to nielogiczne ale zastanawiające . [ Ostatnio edytowany przez: rabbit72 11-06-2015 13:54 ]
|

|
 |
|
|
radzik77 |
Post #2 Ocena: 0 2015-06-11 15:13:39 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Punkty w UK i zakaz prowadzenia możesz otrzymać rownież posiadając prawo jazdy wydane w PL. Nie zatrzymają Ci dokumentu, ale w UK nie będziesz mógł jeździć.
Moim zdaniem nie mozna byc zameldowanym w PL jesli przez uregulowany prawem okres czasu (tu trzeba by było zajrzeć gdzieś do przepisów, strzelam ze 3 mce) przebywasz poza adresem zameldowania. Masz wtedy obowiązek czasowego lub całkowitego wymeldowania.
Oczywiście to z punktu widzenia polskich urzedów. UK nic do tego nie ma. Realnie nikt sie tym nie przejmuje i słusznie bo nikt sie o to nie czepia  [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 11-06-2015 15:37 ]
|

|
 |
|
krakn |
Post #3 Ocena: 0 2015-06-11 15:25:56 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Możesz mieć prawko Polskie ile chcesz i o ile będzie Ci się opłacało je trzymać.
Punkty w UK zbierasz tak samo na polskie jak na każde inne z krajów UE.
Zakaz będzie nałożony ma wszystkie kraje podległe koronie z czyli łącznie z wyspami brytyjskim.
Od zbierania punktów dawniej była dodawana taka kartka, a teraz wszytko jest na serwerze dvla i można sobie sprawdzić w każdej chwili o ile ktoś już ma tam zrobione swoje konto.
Meldunki tu nie mają znaczenia i to juz kwestia polskich urzędów, a nie licencji na prowadzenie pojazdów. 12 punktów można złapać za 4 zdarte opony ^_^ Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
rabbit72 |
Post #4 Ocena: 0 2015-06-11 16:25:00 (10 lat temu) |
Code:
| 12 punktów można złapać za 4 zdarte opony |
|
Akurat ta kwestia jest dla mnie zrozumiała, bo należyty stan techniczny pojazdu to bezpieczeństwo nasze i innych.
Natomiast znajomy, w sumie człowiek na poziomie, nie "świrujący" za kółkiem małolat w jedną Sobotę złapał 12 pkt o czym się dowiedział po otrzymaniu pocztą dokumentów.
Z jednej strony ktoś powie że przekroczył przepis to musi ponieść karę, z tym się zgodzę tylko z praktyki i zrobionych ponad 1mln km wiem że w życiu rożnie to bywa, może balansował na granicy i miał pecha.
Moja rozterka odnosi się właśnie do tego okresu 3-y letniego czyszczenia punktów, w RP jednak po roku od otrzymania pierwszych pkt są one kasowane a tu nie daj boże gdzieś coś przejechać, coś źle ominąć etc,etc i może być po prawku?
Z tego co czytam to na pół roku, jeśli nie mieliśmy wcześniej większych problemów ale jednak to zawsze coś .
A nie wiecie jak wygląda sytuacja kiedy wymienię prawko z polskiego na UK to czy prawdą jest że bez względu na długi czas posiadania dokumentu obowiązuje mnie przez pewien okres czasu w UK limit 6pkt tak jak świeżo upieczonych kierowców ??
[ Ostatnio edytowany przez: rabbit72 11-06-2015 16:46 ]
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #5 Ocena: 0 2015-06-11 16:50:19 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
6 pkt Ciebie nie dotyczy bo masz prawko dłużej niz rok, ale 12 na 3 lata jak najbardziej i to nawet na polskim prawku. Jesli przyjdzie do ukarania to nadadzą Ci nr prawa jazdy tak jakbyś aplikował o wymianę i tam przypiszą punkty. W momencie wymiany prawka ten nr i punkty bedą juz na plastiku wydanym przez DVLA.
Posiadanie polskiego prawa jazdy nie chroni Cię przed punktami w UK. Nie nałożą ich ci prawda na polskie, ale utworzą brytyjskie, nawet jesli nie będziesz chciał
|

|
 |
|
|
rabbit72 |
Post #6 Ocena: 0 2015-06-11 17:05:21 (10 lat temu) |
No i wszystko jasne  , dziękuję za pomoc
P.S
A tak na marginesie to wychodzi na to że jednak opłaca się mieć polskie prawko no bo gdyby nie daj boże złapać ten limit 12 pkt w UK i "bana" na wyspach.
To na kontynencie można się na tym prawku poruszać, bo jeśli mój tok rozumowania nie jest błędny to kraj otrzymania dokumentu i jego przepisy stoją ponad przepisami kraju w którym otrzymaliśmy jakąkolwiek karę za przewinienie .
Nie wiem jak do tego odnosi się konwencja wiedeńska, no i status rezydenta/obywatela(który oczywiście może wymusić na nas wyrobienie dokumentu w UK), ale z logicznego pkt widzenia tak to pobieżnie wygląda. [ Ostatnio edytowany przez: rabbit72 11-06-2015 17:17 ]
|

|
 |
|
krakn |
Post #7 Ocena: 0 2015-06-11 19:32:51 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Wróć.
Zgodnie z przepisami można jeździć na europejskim prawie jazdy do 70 roku życia, lub do 3 lat od daty gdy się przybyło.
Dziekuje 12 ty, za przypomnienie Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
radzik77 |
Post #8 Ocena: 0 2015-06-11 20:01:56 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2015-06-11 17:05:21, rabbit72 napisał(a):
No i wszystko jasne  , dziękuję za pomoc
P.S
A tak na marginesie to wychodzi na to że jednak opłaca się mieć polskie prawko no bo gdyby nie daj boże złapać ten limit 12 pkt w UK i "bana" na wyspach.
To na kontynencie można się na tym prawku poruszać, bo jeśli mój tok rozumowania nie jest błędny to kraj otrzymania dokumentu i jego przepisy stoją ponad przepisami kraju w którym otrzymaliśmy jakąkolwiek karę za przewinienie .
Nie wiem jak do tego odnosi się konwencja wiedeńska, no i status rezydenta/obywatela(który oczywiście może wymusić na nas wyrobienie dokumentu w UK), ale z logicznego pkt widzenia tak to pobieżnie wygląda.
To sie zgadza. Ale co bedzie jak sie na urlopie przytrafi gdzies tam 100 w zabudowanym i zabiora prawko na pare miesiecy. Wtedy juz nie pojezdzisz nigdzie. Bo jesli w UK poslugujesz sie dokumentem wydanym w EU trzeba miec go przy sobie. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 11-06-2015 20:04 ]
|

|
 |
|
rabbit72 |
Post #9 Ocena: 0 2015-06-11 20:51:24 (10 lat temu) |
@radzik77 nie no zgoda co do D.L wydanym w UK, ja miałem na myśli polskie P.J- w wypadku gdyby ktoś złapał 12 pkt na wyspach a oni mieli by namiary Twojego polskiego P.J to czasowego bana miałby tylko na UK.
Natomiast po kontynencie mógłby hulać bez problemu tak to wychodzi,oczywiście pod warunkiem że w RP nie nabroił, pytaniem jest na co to komuś mieszkającemu w UK.
Niby racja ale są takie osoby którym w najgorszym wypadku taka opcja wiele by pomogła, ale to tylko takie dywagacje, bo po co kombinować.
Choć z drugiej strony moja rodzina z Niemiec ma dwa obywatelstwa i zameldowania w PL i DE i od samego początku tej konwersacji zastanawiam się czy w podobnym przypadku w UK możemy zachować polskie P.J.
Oczywiście w UK chcą mieć obywateli pod kontrolą więc propaganda powie że to "must", każdy policjant powie że tak a do końca nie wie jak jest dokładnie.
A w świetle prawa sytuacja może wyglądać tak że możemy spokojnie używać polskiego P.J będąc podwójnym obywatelem z podwójnym adresem zamieszkania.
Ja wiem że powiecie że te rozprawy są bez sensu, no ale dobrze znać odpowiedź na takie pytanie bo może ono dotyczyć wielu osób .
No i na sam koniec, osobiście nie mam w planach stracić jakiegokolwiek prawka, ale chciałbym wybrać dla siebie najlepszą opcję  [ Ostatnio edytowany przez: rabbit72 11-06-2015 20:56 ]
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #10 Ocena: 0 2015-06-11 21:14:23 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Moze niejasno opisalem. Chodzilo mi o to, ze poslugujac sie PJ wydanym w Polsce i bedac w Polsce na urlopie mozna te prawko stracic. 100 w zabudowanym i po wszystkim.
I wtedy jak wrocisz do Uk masz problem, wiec te korzysci z posiadania prawka PL nie sa warte zachodu wg mnie.
|

|
 |
|