Str 84 z 89 |
|
---|---|
Doris78 | Post #1 Ocena: 0 2012-12-12 09:21:15 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2012 Skąd: Derby |
święta prawda bez rodziców ani rusz tylko co to za życie cały czas ktoś ci wypomina że dałem , ja dziękuje wole sobie sama zarobić ..... ale są i tacy , którzy biorą i się przechwalają mi nikt nic nie dał i jakoś sobie radze
|
kolezanka_szkla | Post #2 Ocena: 0 2012-12-12 11:58:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Cytat: 2012-12-12 09:03:38, Izabella111 napisał(a): ... cala reszta owszem zyje na wyzej wymienionym poziomie ale dzieki rodzicom i tesciom, ktorzy sponsoruja lub dokladaja sie do kredytu na mieszkanie, dzieki domu, czy kawalku ziemi po zmarlej babci, dzieki znow rodzicom ktorzy na emeryturze dorabiaja dodatkowo i wszystko pchaja w swoje dorosle dzieci. kilkoro rodzicow moich 30 paroletnich kolezanek sprzata domy za granica a pieniadze sle swoim corkom zeby wykanczaly swoje piekne domy i mieszkania. inni rodzice moich znajomych posprzedawali swoje mieszkania i przeprowadzili sie do swoich zyjacych jeszcze rodzicow a pieniadze rozdali dzieciom na dobry start w zyciu... I tu lezy cala prawda. Wiekszosc Polakow zyje na kredyt. Kredyt na dom, kredyt na remont, kredyt na meble, kredyt na wczasy, kredyt na zorganizowanie swiat. Ja dziekuje za takie zycie. Pomysl na zaciaganie kredytu na kupno domu przez dzieci juz mnie kompletnie zalamal. Ludziska zlote. Nie lubie braku odpowiedzialnosci za swoje finanse. Starsza pani z panem powinni sobie zyc w spokoju, a nie splacac pomysly zyciowe swoich dzieci. "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
Post #3 Ocena: 0 2012-12-12 12:10:15 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kolezanka_szkla | Post #4 Ocena: 0 2012-12-12 12:29:42 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Nie, nie potrafia - najczesciej. Wlasnie przez te swiadomosc, ze "dziadkowie musza". Ja mam w rodzinie taka kobiete, ktorej wszyscy "musza" pomagac. Ja jestem ta najgorsza, bo uwazam, ze nie "musze". I nie bede. Osobka jest na mnie obrazona, bo przeciez jak to? Ciocia nie da pieniedzy? No wlasnie nie da. Moze dlatego, ze sama nigdy nie wyciagalam reki. Na swoje pierwsze mieszkanie zarobilam bardzo ciezko, pracujac po kilkanascie godzin dziennie sleczac nad deska kreslarska i kompem.
Wychodze z zalozenia: mam to, na co mnie stac. Przynajmniej sypiam spokojnie. [ Ostatnio edytowany przez: kolezanka_szkla 12-12-2012 12:32 ] "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
Post #5 Ocena: 0 2012-12-12 12:39:10 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2012-12-12 12:48:46 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
_Amanda_ | Post #7 Ocena: 0 2012-12-12 13:22:32 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2011 Skąd: Londyn |
Cytat: 2012-12-12 12:39:10, Izabella111 napisał(a): Wszyscy moi znajomi jak jeden maz placza nad swoim losem i twierdza ze sami wszystko osiagneli, czuja sie bardzo poszkodowani ze maja 'tylko' tyle ile maja a przeciez nalezy im sie wiecej, w dalszych rozmowach z kolei wychodzi, ze dziecka przedszkole oplaca babcia, mieszkanie dostalo sie od babci, tesciowa dala na remont, wykonczenie i umeblowanie. No ale to wszystko nic, malo..przeciez im sie nalezy.. W dzisiejszych czasach młodzi chcą być niezależni , ale to nijak ma się z rzeczywistością . Oczekują pomocy z każdej strony i tak budują swoje życie , teraz pytanie czy to z braku zaradności życiowej ? Czy po prostu tak jest łatwiej ![]() Większą satysfakcje powinniśmy mieć z tego do czego doszliśmy sami ![]() ![]() ![]() |
galadriel | Post #8 Ocena: 0 2012-12-12 14:14:45 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Wszystko pieknie, tylko jak sie MW poczyta, to okazuje sie, ze:
jak 'fajna'(czyli taka kolo 10 tys funtow) bryka to na kreche jesli dom to na kredyt wiec tak slodko z tym 'dorobieniem sie' to wcale tu nie jest. Natomiast z tym, ze w kraju latwiej tym, w ktorych rodzice inwestowali jest oczywiste. A co w tym zlego? Tez bym wolala wszystko dostac, no niestety inaczej sie zlozylo, i musze tyrac. Z jednym sie zgodze: ze wszystkich znajomych mieszkajacych w pieknych (wypasionych; ) mieszkaniach, czy tez domach, tylko jedna osoba dorobila sie wszystkiego sama. Czy raczej sam. ![]() Inaczej ma sie sprawa ze starsza o jakies 20 lat rodzina ze strony (ex) meza, ale oni zalapali sie na ten okres kiedy podobno latwiej mozna bylo zarobic. Przejscie od komuny, do kapitalizmu ![]() I znow. I co z tego, ze jedni cos tam dostali, a kto inny sie dorobil. Po rowno im 'zazdroszcze'. ![]() Jak to wszystko sie ma do tematu? Nijak. Tu tez jest pelno osob zyjacych na kreche. Wiekszosc Anglikow, i coraz wiecej 'przyjezdych'. Cytat: Polska ponoc bierze niepotrzebnie przyklad z ekonomii zachodnich zamiast wzorowac sie na ekonomiach dobrze sobie radzacych rynkow wschodzacych. Nie stac nas na wiele rzeczy ktore sa w Polsce standardem i ponoc to bedzie musialo sie zaczac zmieniac co wywola powazne konflikty w spoleczenstwie. Np calkowicie darmowa sluzba zdrowia, stypendia socjalne dla studentow, pomoc socjalna jakakolwiek, jeden z najnizszych wiekow emerytalnych w europie podobno jest dla Polski niemozliwa do utrzymania.
he he tej 'diagnozy' nie rozumiem: no to wyzysk jak w Indiach i Chinach, czy 'ekonomia spoleczna' odrobine sie te dwa nurty, gryza? ![]() [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 12-12-2012 14:23 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Post #9 Ocena: 0 2012-12-12 14:46:05 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
galadriel | Post #10 Ocena: 0 2012-12-12 14:56:08 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: Nie wydaje Ci sie ze to jest z natury bardzo demoralizujace?
Nie wiem. Nigdy sie nad tym nie zastanawialam w takim kontekscie. No, ale skoro juz rozpisujemy sie nie na temat... ![]() Jedyne co mnie irytuje, to narzekactwo tych wszystkich, co mieszkaja w tych palacach (juz pal licho, kto im te palace zafundowal; ) Jak im w tej Polsce zle. Normalnie, nie moge czasami, normalnie nie moge... ![]() Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|