MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Stres przed powrotem do Polski

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 69 z 89 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 68 | 69 | 70 ... 87 | 88 | 89 ] - Skocz do strony

Str 69 z 89

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

wadus77

Post #1 Ocena: 0

2012-11-06 07:43:23 (13 lat temu)

wadus77

Z nami od: 24-09-2007

Sluchajcie nie ma sie co rozwodzic. Anglia napewno byla moze nawet jecze jest alternatywa na trudna sytuacje w Polsce.

Przypomina mi sie rozmowa z rodzicami w 2004r. Usiedlismy wtedy przy stole i oznajmilem rodzicom, ze wyjezdzam do UK bo w Polsce nic dobrego mnie nie czeka.

Plan byl standardowy jade na 3-4 m-sce, a potem sie zobaczy. pracy szukalem 3 miesiace ale jak znalazlem przepracowalem tam 7 lat.

W tym czasie poznalem swoja obecna zone, ktora przyjechala do mnie i pozniej pojawilo sie dziecko. A teraz wrocilismy do Polski i bez mozliwosci wyjazdu do Anglii nie byloby ani naszego zwiazku ani naszego synka ani powrotu i zycia/pracy jaka mam obecnie.

Anglia byla jakby inkubatorem pozwolila na jakis start.

Edukacje zdobylem w Polsce, dswiadczenie juz w Anglii i to byla bardzo dobra kombinacja.

Bez wejscia Polski do UE ciagle bysmy mogli tylko patrzec jak dzieci na cukierki przez szybe sklepowa jak sie zyje ludziom w lepiej rozwinietych krajach. Kombinowalibysmy jak na nielegalu zarobic przez pare miesiecy troche GBP i nie dac sie zlapac itd.

Niestety jednoczesnie dajemy jasny sygnal w Europie, ze w Polsce nie jest dobrze choc rzad usilnie twierdzi inaczej.

To, ze wrocilem do PL to kombinacja mojej tesknoty i poczucia wlasnej tozsamosci. bylem 5 m-scy w USA (tam tesknilem najmocniej) w UK juz nie tak bardzo dlatego wytrzymalem 7 lat i chyba bylbym dluzej gdyby nie okazja dostania pracy, ktora obecnie mam.

Wbrew pozorom decyzja o wyjezdzie do UK nie jest latwa i ludzie wiedza, ze to bardzo odmieni ich zycie.

Jestesmy wizitowka Polski, niektorzy Anglicy patrzac na nas buduja sobie wyobrazenie o Polsce. Napewno wyroznia sie nasza pracowitosc (podyktowana motywacja posiadania godziwej pracy) w Polsce tak samo moglibysmy ciezko pracowac gdyby nam placili jak w UK.

Z czasem ta pracowitosc troche sie wypala, ludzie czuja sie pewniej, troche bezpieczniej i zaczyna sie kombinowanie jak tu robic aby sie nie narobic. Ale co by nie mowic Polak, ktory kombinuje aby sie nie narobic i tak jest wydajniejszy od rodowitego Anglika i na razie tego nic nie zmieni :)

Wszytko to pisze bazujac na wlasnym doswiadczeniu. Wszystko to widzialem na wlasne oczy i sam tez moze zaczalem tak postepowac? nie wiem? ale efekt wypalenia sie byl.

Jeden apel do wszystkich: nie emocjonujmy sie tak wpisami innych ludzi, kazdy ma swoj punkt widzenia i racji moze byc wiecej niz jedna.

Przyjmijmy to, ze jedni moga widziec te zle strony, ktore sa ale nie dostrzegaja pozytywow i wice wersa.

Postanowilem sie wypowiedzec bo znam obie strony medalu. I wiem, ze Anglia dla milionow Polakow byla wybawieniem z biedy i braku pomyslu na zycie, a zdrugiej strony stala sie dla niektorych zlota klatka.

Napewno trzeba miec szacunek do ludzi, ktorzy wyjechali to nie jest tak proste jak sie wydaje.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sima1980

Post #2 Ocena: 0

2012-11-06 08:20:06 (13 lat temu)

sima1980

Kobieta

Z nami od: 23-10-2012

Wadus77 - ale podobną mamy historię. Ja tez byłam w USA, tyle że aż przez 2 lata i też bardzo tęskniłam. W Anglii 6 lat, będąc tam zaczęło się nasze prawdziwe dorosłe życie - zaczęlismy pracować, wzięliśmy ślub, urodziły się nasze dzieci...był nawet czas kiedy prawie kupilismy dom w UK (na szczęście nie dostaliśmy kredytu). Wrócilismy z tych samych powodów co Wy i jak narazie nie żałujemy :)

Do góry stronyOffline

niewiadoma

Post #3 Ocena: 0

2012-11-06 08:26:16 (13 lat temu)

niewiadoma

Kobieta

Z nami od: 23-08-2011

Do Gdańszczanki-czy ja Cię w którymś ze swoich wpisów obraziłam????Czy obraziłam kogokolwiek z emigrantów pisząc,że mnie się Anglia nie podoba,że ja tam mieszkać nie chciałabym.Jakoś strasznie wrażliwa jesteś i bierzesz wszystko do siebie.Wyluzuj kobieto wszak prowadzisz szczęśliwe życie ,więc o co chodzi????Nie pisz też dyrdymał typu -że dzięki kasie wysyłanej przez Was życie w Polsce jakoś "funkcjonuje"-bo to wytarty już slogan.Ja jak mi zarzucasz nie czerpię korzyści,bo Anglia mnie nie utrzymuje.Nie muszę czekać na funty córki,żeby opłacić czynsz,gaz,prąd itd.Podziwiam tych,co wyjechali,bo rzeczywiście trzeba mieć odwagę,silną psychikę ect,ect.Ale widzę ,że coraz więcej tu na forum pieniaczy,którzy za wszelką cenę chcą,bym to ja uwierzyła w to co piszą-choć podejrzewam,że te wpisy niejednokrotnie mijają się z prawdą.Bo trzeba babie,która trochę mniej narzeka na Polskę "dowalić".Czy to zazdrość?????

Do góry stronyOffline

niewiadoma

Post #4 Ocena: 0

2012-11-06 08:30:46 (13 lat temu)

niewiadoma

Kobieta

Czyli,że można jakoś poukładać się w Polsce-choć lekko nie jest.Ale kto powiedział,że musi być lekko.Jest żle czasami po to tylko ,żeby było lepiej.Życzę samych sukcesów w żwiam.ciu.Pozd

Do góry stronyOffline

hetszyk

Post #5 Ocena: 0

2012-11-06 10:41:56 (13 lat temu)

hetszyk

Kobieta

Z nami od: 20-01-2009

Wadus miło poczytać to co piszesz. Dodaje mi to otuchy,bo też jesteśmy tu już 6 lat i ostro myślimy o powrocie do Polski. W 100% się z Tobą zgadzam. Życzę powodzenia i pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #6 Ocena: 0

2012-11-06 10:53:36 (13 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Cytat:

2012-11-06 08:26:16, niewiadoma napisał(a):
Do Gdańszczanki-czy ja Cię w którymś ze swoich wpisów obraziłam????Czy obraziłam kogokolwiek z emigrantów pisząc,że mnie się Anglia nie podoba,że ja tam mieszkać nie chciałabym.Jakoś strasznie wrażliwa jesteś i bierzesz wszystko do siebie.Wyluzuj kobieto wszak prowadzisz szczęśliwe życie ,więc o co chodzi????Nie pisz też dyrdymał typu -że dzięki kasie wysyłanej przez Was życie w Polsce jakoś "funkcjonuje"-bo to wytarty już slogan.Ja jak mi zarzucasz nie czerpię korzyści,bo Anglia mnie nie utrzymuje.Nie muszę czekać na funty córki,żeby opłacić czynsz,gaz,prąd itd.Podziwiam tych,co wyjechali,bo rzeczywiście trzeba mieć odwagę,silną psychikę ect,ect.Ale widzę ,że coraz więcej tu na forum pieniaczy,którzy za wszelką cenę chcą,bym to ja uwierzyła w to co piszą-choć podejrzewam,że te wpisy niejednokrotnie mijają się z prawdą.Bo trzeba babie,która trochę mniej narzeka na Polskę "dowalić".Czy to zazdrość?????

Ja to widze, ze "prawda w oczy kole" i "przyganial kociol garnkowi" to bardzo na czasie powiedzenia sa - przynajmniej w Pani przypadku, ja nigdy nie napisalam, ze mnie, lub innych uczestnikow tej dyskusjii Pani obraza - ale kraj i jego "tubylcow" dzieki ktoremu moze sie Pani nudzic... Ludzie ktorych Pani nazywa piniaczami po prostu utozsamili sie z krajem w ktorym zyja, dzieki swojej inteligencjii i ciezkiej pracy mieli okazje poznac cos wiecej niz margines spoleczny i slamsy (co podejzewam bylo dane Pani doswiadczyc w UK) i staja w obronie i przciw bezpodstawnym i prymitywnym atakom....
I kogo chce Pani przkonac o tym prze - wspanialym, mlekiem plynacym, pelnym szans na karier i dobrobyt kraju - MNIE?? Czy sama siebie?? A moze swoja corke???
Mnie juz Pani nie przekona - ja juz sobie posiedzialam za walke o kraj i jego narod, teraz chce zyc, pracowac, nie obawiac sie o przyszlosc dzieci i byc szanowanym czlonkiem spolecznosci w ktorej zyje....
I jak juz sie Pani tak po raz setny zegna, to prosze nie wracac, z coraz to nowymi "glupstewkami"
Phi

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2012-11-06 11:25:12 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Yvonne_67

Post #8 Ocena: 0

2012-11-06 12:11:16 (13 lat temu)

Yvonne_67

Kobieta

Z nami od: 08-04-2011

X_fish, jak zawsze rozsadnie i madrze. Bardzo lubie twoje podsumowania. *THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Strona WWW

niewiadoma

Post #9 Ocena: 0

2012-11-06 12:53:58 (13 lat temu)

niewiadoma

Kobieta

Pani gdańszczanko i znów mnie Pani obraża -podejrzewając o życie w slamsach wsród marginesu społecznego w Anglii.O to samo /będąc złośliwą/ mogę podejrzewać Panią!!!!Jest takie przysłowie-krowa która dużo ryczy -mało mleka daje!!!To miała być dyskusja o tym czy wracać ,czy też nie i o ewentualnych plusach i minusach,a pani z tego robi "targ"Czy namawiam kogokolwiek do powrotu-chyba nie,bo to indywidualna sprawa każdego.Nawet własnemu dziecku nigdy niczego nie sugerowałam,zawsze to były i są jej wybory.Jeden chce w Anglii,drugi na księżycu mieszkać i ja to szanuję.A tak na marginesie to zastanawiam się,jakiej wielkiej krzywdy/nie wiem czy ze strony państwa,czy rodziny,najbliższych/musiała Pani doznać w kraju,że nawet nie dopuszcza Pani myśli o powrocie np.za 100lat??????Ale to już Pani tajemnica zapewne.Tyle z Panią dyskusji-Amen kobieto na w/w temat.

Do góry stronyOffline

landi

Post #10 Ocena: 0

2012-11-06 13:00:16 (13 lat temu)

landi

Z nami od: 05-07-2007

ale nerwowka

chyba wszystko przez ten...stresssssssss
♪ Zakopałem w moim ogrodzie, To co złe jest w moim narodzie ♪

Do góry stronyOffline

Strona 69 z 89 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 68 | 69 | 70 ... 87 | 88 | 89 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,