MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Stres przed powrotem do Polski

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 62 z 89 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 61 | 62 | 63 ... 87 | 88 | 89 ] - Skocz do strony

Str 62 z 89

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

sima1980

Post #1 Ocena: 0

2012-11-03 10:29:28 (13 lat temu)

sima1980

Kobieta

Z nami od: 23-10-2012

Cytat:

2012-11-03 09:56:14, agarudii napisał(a):
Cytat:

2012-11-03 09:33:06, sima1980 napisał(a):
Prawie wszyscy, których znałam, za jedyne wakacje uznawali wyjazd do Polski,

a co jest nie tak z wakacjami w PL:-o przeciez to kraj jak kazdy inny. nie rozumiem, ja co roku jade do polski na wakacje ( 6tygodni, jak dzieci maja wolne w szkole) w tym roku np. planujemy wypad na mazury i w bieszczady, na swieta jedziemy na narty w tatry, a w zeszle wakacje "zaliczylismy" morze. kraj jak kraj, a Polska naprawde jest piekna i jest co dzieciom pokazac.

Ja nie mam nic przeciwko takiemu stylowi życia ale chodzi o to, że większość ludzi jako wakacyjny kraj docewlowy wybiera i tak Polskę - czyli państwo, które na tym forum jest maksymalnie mieszane z błotem, to po co to robią????!!!!
Wnioskuję, że chyba po to, żeby się dowartościować, albo żeby podtrzymać nadzieje, że może coś w tym państwie w ich mniemaniu zmieni się na lepsze, może poprostu tesknią. Nie jestem psychologiem, ale czasem łatwiej jest znienawidzieć coś, za czym się tęskni, niż za tym nieustannie tęsknić.

Tylko po co to utwierdzanie na siłę jaki to ten kraj jest zły...

Ja wiem, że to nie jest idealny kraj i jest trochę jak upośledzone dziecko ;) ale to moje dziecko. Nie jestem patriotką, poprostu jestem egoistka i żyje tam gdzie mi lepiej. Obecnie lepiej mi w Polsce, może za pare lat bedzie to znowu Anglia, może Szwecja, ale od roku patrze nie tylko na upośledzenie tego kraju ale również na nowe pokolenie ludzi z całkowicie innymi poglądami na świat i podoba mi sie to co widzę...
Tyle że się powtórzę, TO NIE JEST KRAJ DLA WSZYSTKICH, bo to trudny kraj i trudna miłość. Z moich przyjacół i znajomych wiekszość została w Anglii i mimo iż tęsknia za Polską, to nigdy tu nie wrócą bo więdza, że tu nie przetrwaja, bo tu na magazynie nie zarabią 6000-10 000 zl ale 1500zł, a że nie zmienią sie już , nie będą się dokształcać, zdobywać doświadczenia, bo może są za starzy, a może im się nie chce, albo nie mają na to czasu ... no to siedzą w Anglii, bo może nie czuja się tam jak u siebie ale mają na dach nad głową i na zwykłe konsumenckie zycie i potrzeby, a niektórym to wsytarcza i chwała im za to, że tak mało od życia wymagają.

[ Ostatnio edytowany przez: sima1980 03-11-2012 10:54 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

niewiadoma

Post #2 Ocena: 0

2012-11-03 10:39:58 (13 lat temu)

niewiadoma

Kobieta

Z nami od: 23-08-2011

No nareszcie coś mądrego czytam!!!!!Święte słowa,dobrze napisane!!!Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

agarudii

Post #3 Ocena: 0

2012-11-03 10:40:04 (13 lat temu)

agarudii

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

Cytat:

2012-11-03 10:29:28, sima1980 napisał(a):

Tyle że się powtórzę, TO NIE JEST KRAJ DLA WSZYSTKICH, bo to trudny kraj i trudna miłość. Z moich przyjacół i znajomych wiekszość została w Anglii i mimo iż tęsknia za Polską, to nigdy tu nie wrócą bo więdza, że tu nie przetrwaja, bo tu na magazynie nie zarabią 6000-10 000 zl ale 1500zł

a w UK na magazynie zarabiaja po 2000f:-o*ROFL**ROFL**ROFL*
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

sima1980

Post #4 Ocena: 0

2012-11-03 10:59:10 (13 lat temu)

sima1980

Kobieta

Cytat:

2012-11-03 10:40:04, agarudii napisał(a):
Cytat:

2012-11-03 10:29:28, sima1980 napisał(a):

Tyle że się powtórzę, TO NIE JEST KRAJ DLA WSZYSTKICH, bo to trudny kraj i trudna miłość. Z moich przyjacół i znajomych wiekszość została w Anglii i mimo iż tęsknia za Polską, to nigdy tu nie wrócą bo więdza, że tu nie przetrwaja, bo tu na magazynie nie zarabią 6000-10 000 zl ale 1500zł

a w UK na magazynie zarabiaja po 2000f:-o*ROFL**ROFL**ROFL*

TAK, pracująć 12h dziennie, 6 dni w tygodniu....Normalna stawka magazynowa tam gdzie pracowałam to ok 9 funtów, do tego dodatek za prace na zmiany lub za nocki, nadgodziny 1,5 stawki a święta podwójna stawka, można sobie wykalkulować jak ktoś nie wierzy. Acha, jest jeszcze bonus, za przekroczenie normy ( ale to tylko ci na speedzie są w stanie teraz osiągnąć ;))

[ Ostatnio edytowany przez: sima1980 03-11-2012 11:17 ]

Do góry stronyOffline

Hafcia

Post #5 Ocena: 0

2012-11-03 11:30:14 (13 lat temu)

Hafcia

Kobieta

Z nami od: 28-01-2012

Cytat:

2012-11-03 10:27:21, niewiadoma napisał(a):
Witam kochani w ten piękny sobotni poranek.Miałam już nie pisać,bo i po co????Ani razu w swoich wypowiedziach nie uraziłam nikogo,nikogo nie nazwałam nieudacznikiem,trolem itp.Nie obrażałam też nikogo z Waszych bliskich-ale za to mnie się od poniektórych z Was "dostało".Mam jedną córkę,która skończyła dobre studia,od najmłodszych lat uczyła się angielskiego,już w szkole średniej cały rok odkładałam kasę,by w czasie wakacji mogła "liznąć" świata.Już na studiach pracowała jako tłumacz i zarabiała pieniądze na swoje potrzeby.Po studiach wyjechała nie za chlebem,lecz po to by poznawać świat,ludzi i sprawdzić się.Dała radę,a nie powiem i nam pomogła.Teraz wraca,choć pracę miała dobrą w Anglii,wynajmowała dom i wiodło się jej dobrze.Wraca,ale nie w ciemno,podpisała kontrakt w międzynarodowej korporacji na stanowisko kierownicze.Długo szukała.....ale znalazła.Ceni siebie i swoją wiedzę -dlatego długo szukała.Kupiła tu mieszkanie-więc wraca do siebie.A wraca dlatego,że ma dość tułania się,chce żyć i pracować u siebie.Czy jej się uda-zobaczymy!!!!Tego nikt nie wie.Zawsze w rozmowach z Nią zaznaczałam,że obojętnie jak by nie było to nie należy pluć na kraj-można go nie kochać ,lubić ale to zawsze gniazdo z którego wyfrunęła.A do tych ciekawskich na forum-nigdy czerwonej legitymacji nie posiadałam!!!!Polityką raczej się nie zajmuję.W Anglii mnie się nie podoba-ale przecież nie musi!!!!Piszecie,że Polska to ponury kraj bo nikt się do Was nie uśmiecha.No tak byłam w Szwecji,Danii,Holandii,Francji itd.Wszędzie nieznani mi ludzie przechodząc pozdrawiali mnie i robili to z uśmiechem na twarzy,a generalnie to nic nie znaczy!!!!Na pewno nie znaczy,że każdy z nich to przyjaciel-oni po prostu tak mają.Uważam,że wielu wartościowych,wykształconych ludzi wyjechało z Polski i szkoda-bo takich tu potrzeba.A reszta to ludzie,którzy tu nie mieli widoków -no bo czasy takie,bo rodzice nie byli w stanie zapewnić im dobrego startu itd.Wybaczcie,ale za każdym razem jadąc ,czy wracając z Anglii już na lotnisku widać jacy my Polacy jesteśmy!!!!Choćby te ustawianie się w kolejkę godzinę przed odlotem,a potem wyścigi po płycie do samolotu.Kończąc -wszystkim Wam życzę dobrze.U nas też pomimo kryzysu ludzie żyją,pracują,wyjeżdżają na wakacje.

Z tego co opisujesz to wychodzi, że nie Ty otworzyłaś córce świat, jak chwaliłaś się w innym poście, tylko dziewczyna sama sobie go otworzyła zarabiając na siebie. Pracowała 7 lat w Anglii i wraca do siebie na swoje za angielskie pieniądze, bo nie powiesz mi, że jakby pracowała cały ten czas w pl to po 7 latach stać ją by było na własne mieszkanie. Krytykujesz ludzi i plujesz na kraj, dzięki któremu Twoja córka ma gdzie mieszkać.
Piszesz, że byłaś tu i tam, ok, ale nie znając języka, nie obracając się w tambylczym środowisku nie możesz wydawać obiektywnej opinii na temat kraju w którym byłaś. W uśmiechaniu się do obcych nie chodzi o to, że jak się uśmiechnie to już Twój przyjaciel, przyjaciół się zdobywa samemu bardzo długo, a to był po prostu uśmiech, grymas, który nastraja pozytywnie na kilka chwil, albo nawet na resztę dnia.
I czemu masz Londyn w opisie?! oO

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #6 Ocena: 0

2012-11-03 11:50:50 (13 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Cytat:

Witam kochani w ten piękny sobotni poranek.Miałam już nie pisać,bo i po co????Ani razu w swoich wypowiedziach nie uraziłam nikogo,nikogo nie nazwałam nieudacznikiem,trolem itp.Nie obrażałam też nikogo z Waszych bliskich-ale za to mnie się od poniektórych z Was "dostało".Mam jedną córkę,która skończyła dobre studia,od najmłodszych lat uczyła się angielskiego,już w szkole średniej cały rok odkładałam kasę,by w czasie wakacji mogła "liznąć" świata.Już na studiach pracowała jako tłumacz i zarabiała pieniądze na swoje potrzeby.Po studiach wyjechała nie za chlebem,lecz po to by poznawać świat,ludzi i sprawdzić się.Dała radę,a nie powiem i nam pomogła.Teraz wraca,choć pracę miała dobrą w Anglii,wynajmowała dom i wiodło się jej dobrze.Wraca,ale nie w ciemno,podpisała kontrakt w międzynarodowej korporacji na stanowisko kierownicze.Długo szukała.....ale znalazła.Ceni siebie i swoją wiedzę -dlatego długo szukała.Kupiła tu mieszkanie-więc wraca do siebie.A wraca dlatego,że ma dość tułania się,chce żyć i pracować u siebie.Czy jej się uda-zobaczymy!!!!Tego nikt nie wie.Zawsze w rozmowach z Nią zaznaczałam,że obojętnie jak by nie było to nie należy pluć na kraj-można go nie kochać ,lubić ale to zawsze gniazdo z którego wyfrunęła.A do tych ciekawskich na forum-nigdy czerwonej legitymacji nie posiadałam!!!!Polityką raczej się nie zajmuję.W Anglii mnie się nie podoba-ale przecież nie musi!!!!Piszecie,że Polska to ponury kraj bo nikt się do Was nie uśmiecha.No tak byłam w Szwecji,Danii,Holandii,Francji itd.Wszędzie nieznani mi ludzie przechodząc pozdrawiali mnie i robili to z uśmiechem na twarzy,a generalnie to nic nie znaczy!!!!Na pewno nie znaczy,że każdy z nich to przyjaciel-oni po prostu tak mają.Uważam,że wielu wartościowych,wykształconych ludzi wyjechało z Polski i szkoda-bo takich tu potrzeba.A reszta to ludzie,którzy tu nie mieli widoków -no bo czasy takie,bo rodzice nie byli w stanie zapewnić im dobrego startu itd.Wybaczcie,ale za każdym razem jadąc ,czy wracając z Anglii już na lotnisku widać jacy my Polacy jesteśmy!!!!Choćby te ustawianie się w kolejkę godzinę przed odlotem,a potem wyścigi po płycie do samolotu.Kończąc -wszystkim Wam życzę dobrze.U nas też pomimo kryzysu ludzie żyją,pracują,wyjeżdżają na wakacje.

No i w tej wypowiedzi starala sie pani z calych sil nikogo nie urazic ani oceniac kraju ktory wybrali za swoj "DOM", choc nie mogla sie Pani powstrzymac of delikatnych kuksancow...
Ja sie wczle nie dziwie ze jest Pani szczesliwa ze corka wrace i nie bedzie sie Pani musiala borykac z szara codziennoscia w Polsce samotnie i na dodatek tesknic za nia...
Rozumiem, bo mam mame ktorej 2-je z 3-jga dzieci zyje na emigracji a wnuczeta widuje przez skyp lub w ,coraz zadziej spedzane w kraju, wakacje
kazdy wyjechal z roznych powodow i roznie sie im zycie ulozylo, ja mialam szczescie i wiedzie mi sie dobrze! Uwazam Anglie za moj dom i widocznie bylo to moje przeznaczenie (a nie koniecznosc)
W Polsce, oprocz nieudanego malzenstwa, nie spotkalo mnie nic strasznego dlatego nie jestem zgorzkniala, a ze w kraju nie szanuje sie obywateli i nie docenia ich talentow to tylko Rzadzacych strata. Kazdy wypowiadajacy sie stawal w obronie kraju i narodu, ktory dal im szanse na rozpoczecie nowego rozdzialu w ich zyciu i tylko dlatego ze sie Pani pokusila o krytyke to sie "oberwalo" jak to Pani ujela. Nikt kto pobyl to tu, to tam przez kilka m-cy i nie wlozyl zadnych staran w to zeby sie zaaklimatyzowac- nie powinien krytykowac a juz w zadnym wypadku obrazac.
Duzo szczescia w Polsce i jak najmniej rozczarowan w przyszlosci, z calego serca zycze tym ktorzy wracaja...
*DRINK*:-8:-8:-8
Phi

Do góry stronyOffline

sima1980

Post #7 Ocena: 0

2012-11-03 12:07:02 (13 lat temu)

sima1980

Kobieta

Cytat:

2012-11-03 11:50:50, gdanszczanka napisał(a):
Cytat:

No i w tej wypowiedzi starala sie pani z calych sil nikogo nie urazic ani oceniac kraju ktory wybrali za swoj "DOM", choc nie mogla sie Pani powstrzymac of delikatnych kuksancow...
Ja sie wczle nie dziwie ze jest Pani szczesliwa ze corka wrace i nie bedzie sie Pani musiala borykac z szara codziennoscia w Polsce samotnie i na dodatek tesknic za nia...
Rozumiem, bo mam mame ktorej 2-je z 3-jga dzieci zyje na emigracji a wnuczeta widuje przez skyp lub w ,coraz zadziej spedzane w kraju, wakacje
kazdy wyjechal z roznych powodow i roznie sie im zycie ulozylo, ja mialam szczescie i wiedzie mi sie dobrze! Uwazam Anglie za moj dom i widocznie bylo to moje przeznaczenie (a nie koniecznosc)
W Polsce, oprocz nieudanego malzenstwa, nie spotkalo mnie nic strasznego dlatego nie jestem zgorzkniala, a ze w kraju nie szanuje sie obywateli i nie docenia ich talentow to tylko Rzadzacych strata. Kazdy wypowiadajacy sie stawal w obronie kraju i narodu, ktory dal im szanse na rozpoczecie nowego rozdzialu w ich zyciu i tylko dlatego ze sie Pani pokusila o krytyke to sie "oberwalo" jak to Pani ujela. Nikt kto pobyl to tu, to tam przez kilka m-cy i nie wlozyl zadnych staran w to zeby sie zaaklimatyzowac- nie powinien krytykowac a juz w zadnym wypadku obrazac.
Duzo szczescia w Polsce i jak najmniej rozczarowan w przyszlosci, z calego serca zycze tym ktorzy wracaja...
*DRINK*:-8:-8:-8

jak to byłby Facebook to dałabym "like'a" za ten post ;)

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-11-03 12:27:56 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

sima1980

Post #9 Ocena: 0

2012-11-03 12:42:41 (13 lat temu)

sima1980

Kobieta

No nie może sobie powolić i to właśnie upośledzenie tego kraju. Dlatego każdemu przeciętnemu Kowalskiemu, który wyjechał z Polski, nie był w stanie zaoszczędzić jakichś przyzwoitych pieniędzy np na swoje 4 kąty, nie zdobył jakiegoś specjalistycznego doświadczenia i nie ma bardziej sprecyzowanych planów na życie niż powrót do kraju, za którym tęskni, to takiemu komuś odradzam powrót do Polski, bo się bardzo rozczaruje.

Ps. Co do wakacji, to ja nigdy nie korzystam z biur podróży i organizuje je sama. W tym roku moim tesciom, którzy nigdy nie byli na wakacjach w cieplych krajach zorganizowalam czerwcowy 11dniowy wypad do Hiszpanii, ze śniadaniami i obiadokolacjami i przelotem za 2400zł za dwie osoby :) da się, tylko trzeba wiedzieć gdzie i jak szukac.

[ Ostatnio edytowany przez: sima1980 03-11-2012 12:53 ]

Do góry stronyOffline

niewiadoma

Post #10 Ocena: 0

2012-11-03 14:29:02 (13 lat temu)

niewiadoma

Kobieta

Z nami od: 23-08-2011

Aaaaaa co tam niech Wam będzie Anglia to super kraj.To Wasza obecna ojczyzna więc czemu cały czas wałkujecie temat biedy ,upośledzenia itd.Polski???Wszak to już nie Wasza sprawa,bo z krajem związani specjalnie nie jesteście.Każdy żyje tam,gdzie chce,dla jednego zakup 3 butelek perfum w miesiącu,czy wysłanie rodziców na wakacje do Hiszpanii to prawie jak zdobycie Mont Blanc i dobrze skoro w ten sposób się spełnia.Na mnie mało rzeczy robi wrażenie.To co chciałam zobaczyłam,jak chciałam żyłam-choć nie zawsze

Do góry stronyOffline

Strona 62 z 89 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 61 | 62 | 63 ... 87 | 88 | 89 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,