MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Stres przed powrotem do Polski

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 89 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 87 | 88 | 89 ] - Skocz do strony

Str 5 z 89

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

effimd

Post #1 Ocena: 0

2012-08-13 12:42:32 (13 lat temu)

effimd

Kobieta

Z nami od: 10-02-2010

Ja w wielkiej Brytanii bylam 1o lat temu,pozniej wrocilam do Polski,nie najgorzej mi bylo,mialam swoja ulubiona prace(podobnie jak autorka tematu uczylam w szkolach),przynajmniej realizowalam sie zawodowo,z przedszkola corki bylam bardzo zadowolona.Do UK wrocilam z powodow osobistych,rodzina powinna byc razem,robiac bilans wszystkiego trzeba bylo na cos postawic ja postawilam na zycie osobiste,z praca ciezko mi sie w Polsce bylo rozstawac.Tutaj w Wielkiej Brytanii tez staram sie by bylo mi dobrze,tam gdzie jestem staram sie znalezc to co mnie cieszy.
Do Polski mamy plan wrocic za 2-3 lata.Wole by moja corka chodzila do szkoly w kraju,by tam dorastala,zreszta jej sie w Polsce podoba,aktualnie jestesmy tu na wakacjach,jest szczesliwa.W Anglii tez nie jest jej zle,ale tu sie czuje bardziej spelniona.
W Polsce fakt jest drogo,ale niejednokrotnie ludzie daja sobie doskonale rade.Ten kto jest malo operatywny nigdy w zyciu nic nie osiagnie czy tu czy w UK.Dlatego trzeba probowac.
Kati piszesz,ze boisz sie czy bedziesz miala czas na spedzanie czasu z mezem na codzien,moze bedziesz miec,tutaj czesto nawet na forum mozna zauwazyc sa rodziny mieszkajace w UK,ktore mijaja sie w drzwiach,bo oboje pracuja na zmiany,tutaj tez trzeba sie utrzymac,wiec idealnie nie jest dla wielu rodzin.owszem niejednokrotnie jest lepiej pod wzglede finansowym,ale idealnie rzadko bywa.
Najwazniesze by znalezc swoje priorytety i tego sie trzymac,czas pokaze czy nam wyjdzie czy nie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kati77

Post #2 Ocena: 0

2012-08-13 12:55:39 (13 lat temu)

kati77

Kobieta

Z nami od: 09-07-2011

Wrocilismy w kwietniu tego roku do Polski...

Prawdopodobnie Boze Narodzenie bedziemy spedzac juz w UK :)

Po jakim czasie wrociliscie do Polski i czy masz moze wiecej szczegolow dlaczego? Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

runiuksp

Post #3 Ocena: 0

2012-08-13 13:09:57 (13 lat temu)

runiuksp

Mężczyzna

Z nami od: 13-01-2010

Bylismy prawie 6 lat.

Wrocilismy bo dostalem dobra prace w zagranicznej firmie, ktora wlasnie otwierala oddzial w Polsce. Na prace nie moge narzekac, gdyz duzo obcokrajowcow takze nie da sie zrobic polskiego piekielka.
Natomiast koszty zycia sa absurdalne.
Mamy dwoje malych dzieci, musimy wynajmowac mieszkanie. Pieniadze bardzo szybko sie rozchodza nie wiedziec na co.
Mielismy nadzieje, ze sie pozmienialo. Nie mozemy sie przyzwyczaic do chamstwa w urzedach, sklepach itd.
Wszyscy sa obrazeni i jakby mieli pretensje do calego swiata, ze pracuja tu gdzie pracuja.

Sytuacja ekonomiczna, moze sie w Polsce zmieni, mentalnosc - nigdy.

Po tylu latach za granica mamy moze troche inna definicje na normalnosc.

Pewnie byloby nam latwiej jakbysmy mieli swoje mieszkanie ale niestety nie mamy.
Planujemy kupic, wynajac i wyjechac. Kredyt nam ktos bedzie splacal.
Wrocimy na emeryture - oczywiscie angielska bo do tego czasu to juz ZUS padnie...;)

Do góry stronyOffline

kati77

Post #4 Ocena: 0

2012-08-13 14:38:29 (13 lat temu)

kati77

Kobieta

Przepraszam ze tak wprost zapytam ale smetna dyskusja sie tu robi zamiast konkretow:

Jakie masz kwalifikacje do szkoly jezykowej? Tak pytam bo chce sie upewnic ze nie tylko x lat pobytu w UK :-].

A maz tak samo, ma jakies kwalifikacje?

No i czy wzorem mas ludowych miejsce powrotu to miasteczko z ktorego sie wyjechalo?

Hej oto konkrety :-):
Mam kwalifikacje, bylam nauczycielka angielskiego w Polsce rzed wyjazdem. Moj maz jest ustawiaczem maszyn numerycznych z kilkuletnim tu dosiadczeniem ale czasem moze to wszystko nie wystarczyc jak nie ma pracy lub znajomosci...Wracamy do tej samej miejscowosci.

Do góry stronyOffline

MrMaverick1971

Post #5 Ocena: 0

2012-08-13 14:39:58 (13 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

Cytat:

2012-08-13 14:38:29, kati77 napisał(a):
Przepraszam ze tak wprost zapytam ale smetna dyskusja sie tu robi zamiast konkretow:

Jakie masz kwalifikacje do szkoly jezykowej? Tak pytam bo chce sie upewnic ze nie tylko x lat pobytu w UK :-].

No i czy wzorem mas ludowych miejsce powrotu to miasteczko z ktorego sie wyjechalo?

Mam kwalifikacje, bylam nauczycielka angielskiego w Polsce rzed wyjazdem. Moj maz jest ustawiaczem maszyn numerycznych z kilkuletnim tu dosiadczeniem ale czasem moze to wszystko nie wystarczyc jak nie ma pracy lub znajomosci...Wracamy do tej samej miejscowosci.

lub ambicji..

Do góry stronyOffline

kati77

Post #6 Ocena: 0

2012-08-13 15:20:50 (13 lat temu)

kati77

Kobieta

Cytat:

2012-08-11 22:10:37, WhiteDaisy napisał(a):
Kati77 my wrocilismy po kilku latach spedzonych w uk do polski. Nie spalilismy za soba mostow i moze dlatego mielismy gdzie wracac spowrotem.
Macie prace w Polsce? Jesli tak, powinno byc ok.
Czyli dalej jestescie w Polsce? i jak Wam sie zyje, nie zalujecie? Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

kati77

Post #7 Ocena: 0

2012-08-13 15:27:25 (13 lat temu)

kati77

Kobieta

lub ambicji..
Pozwole sobie nie zgodzic sie, czesto same ambicje w naszym nadwislanskim kraju nie wystarczaja niesety, wedle wszelkich prawidlowosci powinny ale niestety jak wiemy jest masa wyksztalconych ambitnych osob w Polsce i pracy albo dla nich nie ma albo jest ponizej kwalifikacji za 1500 brutto, to tylko czyste fakty.

Do góry stronyOffline

MrMaverick1971

Post #8 Ocena: 0

2012-08-13 15:53:32 (13 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

W nadwislanskim kraju ambicja bez poparcia rowna sie wegetacja.

Przepraszam, ale mialem na mysli UK.

Umiejetnosci plus ambicja rowna sie SUKCES w tym kraju;-). (moze jeszcze potrzebna jest odrobina szczescia)

W kazdym razie nie chcialem Cie urazic.

W Polsce jak jest kazdy widzi i dlatego trzeba szukac szansy na lepsze zycie gdzie indziej (pod warunkiem, ze oprocz ambicji mamy jeszcze jakies kwalifikacje i oczywiscie znajomosc jezyka)

Powrot do Polski po kilku latach pobytu w UK lub innym kraju (bez wyjazdow co miesiac do kraju co jest bardzo popularne wsrod "emigracji zarobkowej";) jest dla mnie troszke dziwne.

Przepraszam, ale zyciowe wybory sa indywidualna sprawa , takze wybacz jezeli Cie urazilem.

Powodzenia;-)

[ Ostatnio edytowany przez: MrMaverick1971 13-08-2012 15:58 ]

Do góry stronyOffline

kati77

Post #9 Ocena: 0

2012-08-13 16:08:55 (13 lat temu)

kati77

Kobieta

Nie uraziles mnie, chcialam tylko wytlumaczyc bo myslalm ze piszesz o Polsce i ambicjach. Male nieporozumionko :-) Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-08-13 16:41:49 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 89 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 87 | 88 | 89 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,