Str 16 z 89 |
|
---|---|
kwiat_zielony | Post #1 Ocena: 0 2012-08-29 22:33:38 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2012 Skąd: U.k. |
ciapciu ano właśnie i o to chodzi ,bo jakby nie było człowiek przyzwyczaja sie do pewnych standardów .
Tu wszyscy Polacy i kazdy się nim czuje ( jeśli szczerze ) Duma czasami powinna zejść na dalszy plan,jak w piosence IRY ktos tu zapodał już klip "A każdy chciał tu przecież normalnie żyć mimo wszystko Bez tej paranoi, po prostu żyć, mimo wszystko Bo ile można szarpać się, bić o przetrwanie z każdym dniem? No chyba, że to warto znieść... mimo wszystko" |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2012-08-29 22:38:40 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2012-08-29 21:34:29, nuska napisał(a): Hihi.Hektary i dopłaty??? 10 arów od mamusi. Poprostu ludzie z Podkarpacia od zawsze nauczeni radzic sobie w biedzie nie potrzebuja wiele.Ciuchy z Lumpeksow,meble cale zycie te same,zadnych gotowych dań,setki wekow i kompotow na zime. Do restauracji raz na pol roku jak jakas wielka okazja. Na codzien praca,i popoludnia z dziecmi w domu albo na placu zabaw. W weekend kawa i ciastko u mamy lub siostry i tak wyglada normalne biedne zycie przecietnego Polaka. Aha a slodycze babcia kup czasem,na ksiazki i wyprawke dorzuci brat czy siostra. To nie zycie, to egzystowanie. Carpe diem.
|
kwiat_zielony | Post #3 Ocena: 0 2012-08-29 22:43:03 (13 lat temu) |
jak wegetować
Trzeba się nad tym po prostu dobrze zastanowić . |
znowu-ciupek | Post #4 Ocena: 0 2012-08-29 22:51:26 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: 2012-08-29 22:33:38, kwiat_zielony napisał(a): ciapciu ano właśnie i o to chodzi ,bo jakby nie było człowiek przyzwyczaja sie do pewnych standardów . Tu wszyscy Polacy i kazdy się nim czuje ( jeśli szczerze ) Duma czasami powinna zejść na dalszy plan,jak w piosence IRY ktos tu zapodał już klip "A każdy chciał tu przecież normalnie żyć mimo wszystko Bez tej paranoi, po prostu żyć, mimo wszystko Bo ile można szarpać się, bić o przetrwanie z każdym dniem? No chyba, że to warto znieść... mimo wszystko" Cieżko mi z tym że moje dzieci czują się bardziej Anglikami niż Polakami pomimo cieżkich moich starań. Mam nadzieje że kiedys dojdzie do tego że bedę w stanie zapewnić rodzinie ten sam standard życia w Polsce i wrócimy.Pewnie bedzie mnie ciągło czasem żeby gdzieś wyjechać na trochę ale marzy mi się żeby moim domem była Polska |
kolezanka_szkla | Post #5 Ocena: 0 2012-08-29 22:53:47 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Ira napisala ten tekst po pierwszych rozwazaniach jej rodziny o emigracji. Przeslanie tej piosenki ja (moje osobiste zdanie)odbieram, ze mimo wszystko warto zostac we wlasnym kraju. Jedyna piosenka Iry, ktorej nie lubie, nie lubie, nie lubie... [ Ostatnio edytowany przez: kolezanka_szkla 29-08-2012 23:01 ] "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
|
|
kwiat_zielony | Post #6 Ocena: 0 2012-08-29 23:02:06 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-08-29 22:51:26, znowu-ciupek napisał(a): Cytat: 2012-08-29 22:33:38, kwiat_zielony napisał(a): ciapciu ano właśnie i o to chodzi ,bo jakby nie było człowiek przyzwyczaja sie do pewnych standardów . Tu wszyscy Polacy i kazdy się nim czuje ( jeśli szczerze ) Duma czasami powinna zejść na dalszy plan,jak w piosence IRY ktos tu zapodał już klip "A każdy chciał tu przecież normalnie żyć mimo wszystko Bez tej paranoi, po prostu żyć, mimo wszystko Bo ile można szarpać się, bić o przetrwanie z każdym dniem? No chyba, że to warto znieść... mimo wszystko" Cieżko mi z tym że moje dzieci czują się bardziej Anglikami niż Polakami pomimo cieżkich moich starań. Mam nadzieje że kiedys dojdzie do tego że bedę w stanie zapewnić rodzinie ten sam standard życia w Polsce i wrócimy.Pewnie bedzie mnie ciągło czasem żeby gdzieś wyjechać na trochę ale marzy mi się żeby moim domem była Polska jak dzieci sa to juz inaczej ,ciapcius wrócisz do kraju zabierzesz dzieci a czy one będa w tedy szczęśliwe i czy poczuja sie "jak u siebie" ? To juz nie o nas chodzi dosrosłych ale co z dzieciakami,im bedzie gorzej niz nam oj koleżanko szkła ale to prawdziwe słowa,przeciez kazdy chce "normalnie żyć" [ Ostatnio edytowany przez: kwiat_zielony 29-08-2012 23:03 ] |
Post #7 Ocena: 0 2012-08-29 23:15:54 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
rozwazna | Post #8 Ocena: 0 2012-08-30 00:05:39 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-04-2012 Skąd: G |
Poloniusz
Chyba jeszcze dochodza inne oplaty jak; opłata za telefony np komorkowe ogrzewanie mieszkania ubezpieczenie mieszkania abonament telewizyjny ? Fajnie ze jednym autem moga dojezdzac do pracy dwie osoby ,u nas byly dwa auta wiec kazdy placil swoje paliwo na dojazd. Jezeli twoja druga polowa bedzie jezdzic z Toba to ok ale jesli nie to np Ty autem ona np. autobusem . Dolicz jeszcze ze lekarz i lekarstwa sie placi w Polsce i czasem trzeba sporo kasy zostawic nawet jak to jest przeziebienie. Fajnie ze chcecie wrocic i oby sie udalo. Teraz jest Was dwoje ale kiedys rodzina sie powiekszy(chyba )wiec i rachunki wzrosna. Ksiazki na 2 dzieci to okolo 1000zł. no i moze czasem wyjscie do kina,basen,silownie,restauracje i wakacje chociaz raz w roku. Moze jakies ubezpieczenie na zycie czy odkladanie na emeryture dodatkowo,takie male zabezpieczenie. Uzależniona od MW.
|
Post #9 Ocena: 0 2012-08-30 00:38:26 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2012-08-30 08:40:13 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2012-08-29 23:15:54, poloniusz napisał(a): dobrze,w Polsce jest żle i szanse na normalne życie jest niemal niemożliwe,z tego co wnioskuję.Pomimo tego,ze mam bardzo dobry start i pewnie oszczędności wzrosną do jakis 100 tys zł do końca roku ,jeżeli bede pracował nadgodziny.Moi znajomi mowia,ze z takim startem i kwalifikacjami o mnie będą pytać pracodawcy,a nie ja o pracę,ale zobaczymy. W takim razie proponuje wystawic CV na jakiejs polskiej stronie i przekonac sie o tym. Bedziesz wiedzial na czym stoisz, zebys sie potem nie rozczarowal. Do konca roku tylko 4 miesiace. Moze w tym czasie dostaniesz jakas oferte i bedziesz mial powrot na gotowe. Carpe diem.
|