Str 13 z 89 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Natija |
Post #1 Ocena: 0 2012-08-29 10:05:49 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-02-2012 Skąd: London |
Cytat:
2012-08-29 09:56:17, 12miko12 napisał(a):
Cytat:
2012-08-29 01:00:44, poloniusz napisał(a):
Myślę,ze gdybym znalazł pracę za 2 tys zł i podobnie moja dziewczyna,spokojnie byśmy sobie poradzili.Ale jak będzie naprawdę,to juz zweryfikuje życie.
Rozumiem że z dziewczyną większych planów "rozwojowych" nie przewidujesz, bo za 4 tys. miesięcznie to już mimo braku kosztów czynszu, ale biorąc pod uwagę opłaty (głupie media ile!!!) to na pampersy nie starczy
natija - ubiegłaś mnie ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) [ Ostatnio edytowany przez: <i>12miko12</i> 29-08-2012 09:57 ]
 no zdarza się..
Bo tutaj niestety nikt nawet rodzinnego na dziecko nie da..trudno o głupie rodzinne 50 zł..a mleko mies ok 300 zł,pampersy 200,płatne szczepionki 2000 zł ...jestem na bieżąco bo mój syn 3 lata ma. Co się polepszy, to się popieprzy, co się zbuduje, to się zrujnuje, co się ustali, to się obali, Polak musi mieć łeb i dupę ze stali.
|

|
 |
|
|
Inklemon |
Post #2 Ocena: 0 2012-08-29 12:18:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-08-2012 Skąd: brak |
Cytat:
2012-08-28 21:17:37, gosiaczek3006 napisał(a):
Inklemon czesto jezdze do Pl i nie zauwazylam zeby tam ludzie przymierali glodem na ulicach  Jakigos wiekszego odsetku umieralnosci w Pl w porownaiu z innymi krajami statystyki rowniez nie podaja 
No, żartujesz juścik. Długość zycia Polaków i dł życia mieszkańców krajów tzw rozwiniętych jest taka sama ? No, coś ty! Nie jest. Przecież o tym własnie stale się w PL bębni (zresztą nieskutecznie) wokół tematu podniesienia wieku emerytalnego w PL do 67 lat. Szanse są zupełnie nierówne.
Logiczne ,ze w UK zycie jest latwiejsze,ale kazdy wybiera to co dla niego najlepsze...nie koniecznie patrza przez pryzmat £
Chodzi o to, żeby zbyt wiele na mżonki nie stawiać. Żeby się nie musieć BOLEŚNIE przekonywać na własnym tyłku o istnieniu, działaniu dawno już opracowanej, znanej, sprawdzonej PIRAMIDZIE POTRZEB Maslova - tutaj byle jaki link objaśniajacy co to: piramida potrzeb
Ktoś wyżej pisał, ze w razie co, może wrócic do swojej pracy w UK, bo szef zadowolony, ceni etc. I to jest jedyne słuszne podejście przy tego rodzaju decyzji. Żeby nie palić za sobą mostów, wręcz przeciwnie.
Więc moja rada dla powracających: OK, ale zabezpieczajcie sobie tyły, trzymajcie kontakty, bo jest duże ryzyko, ze wyladujecie z powrotem w UK po jakimś czasie.
|

|
 |
|
Inklemon |
Post #3 Ocena: 0 2012-08-29 12:22:04 (13 lat temu) |
sorry, jakoś mi edycja nie działa, nie mogę poprawić.
Tekst od "No, żartujesz ...." do " zupełnie nierówne." jest mój, nie gosiaczka
|

|
 |
|
|
Post #4 Ocena: 0 2012-08-29 13:08:12 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Yvonne_67 |
Post #5 Ocena: 0 2012-08-29 14:29:38 (13 lat temu) |
Z nami od: 08-04-2011 Skąd: Tajlandia |
Cytat:
2012-08-11 20:22:48, kati77 napisał(a):
Mamy w planie za m-c wrocic do Polski po ponad 6 latach, planowalismy to juz dlugo a teraz stres jest niesamowity tym bardziej ze wiele osob mowi ze w Polsce nie jest dobrze.Chcemy sprobowac zeby nie zalowac sie nigdy nie sprobowalismy...Mamy to stale dobre prace oboje. Czy jest ktos kto wrocil i jest zadowolony z powrotu? Pozdrawiam
Ja nie rozumiem takiego myslenia .......
Wyjechaliscie z Polski, bo byl jakis powod - prawdopodobnie, by polepszyc sobie zycie.
Teraz piszesz, ze chcecie wrocic – sprobowac i dac sobie szanse.
Przeciez juz probowaliscie, mieliscie te szanse przez wiele lat w Polsce i wyjechaliscie, bo nie byliscie zadowoleni.
Na jakiej podstawie uwazacie, ze teraz stanie sie cud i nagle bedzie inaczej, niz przed wyjazdem?
Bo macie troche oszczednosci? – te sie szybko skoncza i znow wrocicie do punktu wyjscia sprzed wyjazdu.
Czy o to chodzi w zyciu, by sie tak maltretowac? – troche na powierzchni, a potem swiadomie po stara biede, ktora jest przeciez znajoma – nie opusciliscie Polski wieki temu, przez te pare lat nic sie tam nie zmienilo.
Chyba, ze ktos lubi takie zycie – krecenie sie w kolko....i nigdy do przodu.....- zalezy od aspiracji zyciowych.....
|

|

|
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2012-08-29 14:40:41 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Inklemon |
Post #7 Ocena: 0 2012-08-29 15:02:54 (13 lat temu) |
Cytat:
2012-08-29 14:29:38, Yvonne_67 napisał(a):
.....swiadomie po stara biede, ktora jest przeciez znajoma – nie opusciliscie Polski wieki temu, przez te pare lat nic sie tam nie zmienilo.
Owszem. Zmieniło się. Na gorsze. Bezrobocie wzrosło. Umowy o pracę już prawie wyłącznie śmieciowe.
I ja prorokuję wydanie przez lata składanych oszczędności i potem startowanie znów od zera.
Niektórzy wstrzelają się w jakąś działalność gospodarczą. Jednym się wiedzie inni naprodukują długów (bo to nie wyspa bezludna, jak kontrahenci nie płacą, sprawy sądowe ciągną się przez lata, to i przy najlepszej woli firma w końcu pada)i wtedy jest start nie od zera, tylko na minusie. Bieda rodzi biedę. Kontrahenci - biedni nie płacą, są nieściągalni - i ty idziesz na dno.
Zasadniczo w PL nadal sprawdzają się tylko znajomości. To się do dziś nie zmieniło.
Przykład z mojego otoczenia: tysiace absolwentów techników, a nawet politechnik krążą wokół bez pracy. Żadnej. Chłopaczek po podstawówce. Kilkukrotne próby kontynuacji nauki w zaocznym gimnazjium dla dorosłych. Nieskuteczne. Rezygnacja również z zaocznego gimnazjum. Można by śmiało rzec: pólanalfabeta. Ale zaciążył córkę znajomych i córeczka go kocha i kropka. Maja dziecko. Aby w ucząca się jeszcze córkę (i jej córkę) nie ładować kasy bez końca, znajomi załatwili chłopakowi robotę, jako wymiennik filtrów do wody u ludzi po domach w firmie, gdzie sami też pracują. Najpierw sfinansowali mu prawo jazdy. 19 - letni chłopak po podstawówce jeździ teraz służbowym samochodem od podanego adresu wg listy do następnego. Odkręca ludziom filtr, zamienia wkład na nowy i jedzie na następny adres. Wynagrodzenie 6000zł. Przysięgam !!!!
Można? Można ! Tylko znajomości trzeba mieć.
|

|
 |
|
Yvonne_67 |
Post #8 Ocena: 0 2012-08-29 15:17:18 (13 lat temu) |
Z nami od: 08-04-2011 Skąd: Tajlandia |
Cytat:
2012-08-29 15:02:54, Inklemon napisał(a):
Cytat:
2012-08-29 14:29:38, Yvonne_67 napisał(a):
.....swiadomie po stara biede, ktora jest przeciez znajoma – nie opusciliscie Polski wieki temu, przez te pare lat nic sie tam nie zmienilo.
Owszem. Zmieniło się. Na gorsze. Bezrobocie wzrosło. Umowy o pracę już prawie wyłącznie śmieciowe.
I ja prorokuję wydanie przez lata składanych oszczędności i potem startowanie znów od zera.
No, i wlasnie o to chodzi – dlaczego ludzie probuja sprawdzac po raz n-ty, to co juz wczesniej sprawdzili?
Czy aspiracje zyciowe tych ludzi opieraja sie tylko na chwilowym wyplynieciu na wierzch, a potem kolejna proba zaczynania od nowa?
Przypomina to kogos, kto po kilku podtopieniach nauczyl sie plywac, lecz z uporem maniaka idzie pod wode na wlasne zyczenie, bo ciagle nie wierzy, ze tam oddychac nie mozna.
To taki zyciowy masochizm....
|

|

|
|
marklar666 |
Post #9 Ocena: 0 2012-08-29 15:37:07 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2008 Skąd: London |
Cytat:
2012-08-29 14:40:41, gocha14 napisał(a):...wiec po co tu siedziec i wegetowac ,lub czekac az panstwo pomoze ,nie lepiej miedzy swoimi ?,no nie bo tu nawet leniom placa i dlatego ich to trzyma ,a po drugie jak teraz czesc wroci do Polski ,tak bez niczego -co ludzie powiedza ? ze tyle lat byli tu i puste kieszenie  ).
Nie bierzesz pod uwage nie niektorych odpycha rodzinny kraj? Pieniadze to nie jedyny powod dla ktorego ludzie emigruja.
Cytat:
2012-08-29 15:02:54, Inklemon napisał(a):
Odkręca ludziom filtr, zamienia wkład na nowy i jedzie na następny adres. Wynagrodzenie 6000zł. Przysięgam !!!!
Można? Można ! Tylko znajomości trzeba mieć.
Pozostaje tylko pogratulowac! Szczerze. Znajomosci trzeba umiec zdobywac, a nie tylko klikac INVITE na FB  .
Mogl pojsc studiowac marketing albo inny rownie perspektywiczny kierunek ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) . Zarabialby 1/6 tego co ma teraz.
|

|

|
|
Onieznajomy |
Post #10 Ocena: +1 2012-08-29 16:24:28 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
Cytat:
2012-08-28 21:17:37, gosiaczek3006 napisał(a):
Inklemon czesto jezdze do Pl i nie zauwazylam zeby tam ludzie przymierali glodem na ulicach
Bo ludzi przymierajacych glodem nie widac, wstydza sie swojej biedy.
Kiedys jezdzilem miedzy Radzyniem Podlaskim a Chelmem, przez Parczew, zeby ominac Lublin, tam jest taka bieda, i ludzie w niej, ze przykro sie robi na samo wspomnienie. Takich mjejsc w naszym kraju jest wiele, miejsca zapomniane przez boga i ludzi. Nikt o nich nie napiszem, niewielu o tym powie, bieda ma zla reklame.
Jak jestesmy na wycieczce w Mexyku czy innej Afryce, biedy tez niewidac, musieli bysmy ja szukac, biednych ludzi trudno zauwazyc, niechca zebysmy ich ogladali.
Wiem ze trudno im pomoc, ale przynajmniej nie piszmy ze sami sa sobie winni, ze sie tam urodzili, bo kazdy z nas mogl sie urodzic w takim nieszczesciu.
|

|

|
|