Str 4 z 5 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
galadriel |
Post #1 Ocena: 0 2023-04-26 16:29:48 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
@dom, w DWP, w HO, w Land Registry, MoD. Wszedzie to samo ale chyba nie na wstepnych rozmowach, tylko jak juz sie wszystkie szczeble interview przeszlo.
( o iledobrzepamietam). Edit- i to nie pytania, tylko potem jak sie „ papiery” wypelnia.
Co do podwojnego obywatelstwa, to np w MI5 byl wogole nie moga naturalizowani aplikowac, trzeba byc Brytem chyba kilka pokolen wstecz czy jakos tak. I to na security nawet chyba bylo, nie na officera MI5. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 26-04-2023 16:35 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
|
karjo1 |
Post #2 Ocena: 0 2023-04-26 17:52:24 (2 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Pewna specyfika jest, ze tak udziwnione pytania oznaczaja udziwnione prace.
Widzialam takie, gdzies sie spotkalam z takimi i robily za zaslone dymna samej oferty.
Sensowne mialy konkrety, jasno stawiane zasady.
Z posilkami w szkolach bylo ciekawie, zalezalo od decyzji gmin i kuratoriow.
U nas byly i to calkiem niezle, ale odplatne.
Byly znizki dla rodzenstw i chyba (?) w ramach bonow z opieki socjalnej.
|

|
 |
|
dominikana36 |
Post #3 Ocena: 0 2023-04-26 19:05:12 (2 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Cytat:
2023-04-26 16:29:48, galadriel napisał(a):
@dom, w DWP, w HO, w Land Registry, MoD. Wszedzie to samo ale chyba nie na wstepnych rozmowach, tylko jak juz sie wszystkie szczeble interview przeszlo.
( o iledobrzepamietam). Edit- i to nie pytania, tylko potem jak sie „ papiery” wypelnia.
Co do podwojnego obywatelstwa, to np w MI5 byl wogole nie moga naturalizowani aplikowac, trzeba byc Brytem chyba kilka pokolen wstecz czy jakos tak. I to na security nawet chyba bylo, nie na officera MI5. [ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 26-04-2023 16:35 ]
Tzn na jakim etapie te pytania sie pojawialy u Ciebie Gal? Jak juz zaoferowali Ci prace? No bo w takim razie nie byly czescia rekrutacji. Tylko wtedy to nie wiem czego. Ja po otrzymaniu ofert pracy to jedynie musialam potwierdzic kwalifikacje, wypelnic health questionary , zrobic DBS i podpisac kontrakt.
Tam gdzie nie moga aplikowac naturalizowani, to jest ujete w ogloszeniu. I nie maja szansy na rozmowe. Dziwna sytuacja. Chyba, ze HR nawalil, albo posrednik.
Odplatnosc za obiady w szkole, dodatkowe zajecia czy nawet swietlice to faktycznie zalezala od gminy. Ile bylo kasy i jakie priorytety. Ale to chyba tak zostalo.
|

|
 |
|
CuriousCatAlive |
Post #4 Ocena: 0 2023-04-26 23:00:28 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2023-04-26 11:58:02, galadriel napisał(a):
Powinna byc opcja ( other) z mozliwoscia wyjasnienia, ze sie uczylo poza UK i te pytania sa n/a.
Tak, byla taka opcja. 😊 Moja wybrana opcja.
Ja czesto sie spotykalam z formularzami statystycznymi, ale to wlasnie chodzilo o statystyki uaktualniane przez firme juz w chwili zatrudnienia.
Natomiast jezeli taka Coca-Cola zadaje te pytania na wstepie to mozna przypuszczac ze na rozmowe zaprosza tylko osoby o najfajniejszym kolorze skory, najfajniejszej identyfikacji seksualnej no i ewentualnie jeszcze o najwiekszej mobilnosci spolecznej.
"Curiosity killed the cat", they say.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #5 Ocena: 0 2023-04-26 23:10:52 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ale Wy dobrze pamietacie szkole podstawowa i obiady. Ja nawet nie jestem pewna czy jadlam te obiady czy nie, pamietam tylko gdzie byla stolowka.
Co do podwojnego obywatelstwa, to niby problem, bo security clearance. Ale wiem, ze nie jest to problem by dostac SC. Moze rozbilo sie o koncerny z branzy "obronnej", oni nie zatrudniaja ludzi z podwojnym obywatelstwem. Praca byla dla firmy konsultingowej, ktora ma takich klientow. A moze po prostu nie przeszlam interview i dali inny powod odmowy.
Cytat:
2023-04-26 23:00:28, CuriousCatAlive napisał(a):
Natomiast jezeli taka Coca-Cola zadaje te pytania na wstepie to mozna przypuszczac ze na rozmowe zaprosza tylko osoby o najfajniejszym kolorze skory, najfajniejszej identyfikacji seksualnej no i ewentualnie jeszcze o najwiekszej mobilnosci spolecznej.
Ja bym nie chciala pracowac w takim miejscu, gdzie jest nieustanna indoktrynacja i masz byc inclusive i cool caly czas.
[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 26-04-2023 23:13 ] Carpe diem.
|

|
 |
|
|
andyopole |
Post #6 Ocena: 0 2023-04-26 23:47:41 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2023-04-26 23:10:52, Richmond napisał(a):
Ale Wy dobrze pamietacie szkole podstawowa i obiady. Ja nawet nie jestem pewna czy jadlam te obiady czy nie, pamietam tylko gdzie byla stolowka.
...
W zadnej z "moich" szkol nie bylo stolowki, darmowych obiadow ani zadnych tego typu luksusow. Na przerwie krolowal chleb ze smalcem, jak juz ktos mial chleb z maslem i posypany cukrem to byl full wypas.
Jedynie w jednej ze srednich szkol gdzie mieszkalem w internacie byla stolowka ale i tam jadalismy tylko my, mieszkancy. Chlopaki "z miasta" nie stolowali sie w niej.
|

|

|
|
jolantina |
Post #7 Ocena: 0 2023-04-27 07:44:47 (2 lata temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
W mojej podstawowce byly rewelacyjne szkolne obiady, tym bardziej mi smakowaly, iz mama po pierwsze nie miala czasu gotowac, po drugie w sklepach nic nie bylo, jak to za komuny, po trzecie, jak juz jej udalo sie cos kupic to po ugotowaniu malo zjadliwe...
To byla bardzo duza podstawowka, na obiad sie stalo w kolejce baaaardzo dlugo, ale warto bylo. Pamietam, jak niektorzy zajmowali kolegom/kolezankom miejsce w kolejce rozkraczajac nogi i wolajac to dla kolegi czy jakos tak. Diabla oszukac nie grzech
|

|
 |
|
fugazi |
Post #8 Ocena: 0 2023-04-27 09:48:21 (2 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2016 Skąd: l |
A przy zwrocie talerzy do okienka pani kucharka skanowała wprawnym okiem czy wszystko zjedzone?
U nas był rygor. Trzeba było z płaczem dojadać, albo kamuflować/zakopywać w resztce ziemniaków niezjedzone surówy pomidory i inne wstrętne kalafiory
Pomyśleć,że teraz koktajlowych chyba po dwadzieścia dziennie wchłaniam
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #9 Ocena: 0 2023-04-27 17:55:15 (2 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Fajne, od listu motywacyjnego do stolowek PRL  .
Miejskie szkoly w wiekszosci mialy stolowki, podobnie jak wieksze zaklady pracy.
Tylko nie piszcie w listach motywacyjnych, ze aplikujecie ze wzgledu na garkuchnie.
|

|
 |
|
Maat17 |
Post #10 Ocena: 0 2023-04-27 20:53:19 (2 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat:
2023-04-27 17:55:15, karjo1 napisał(a):
Tylko nie piszcie w listach motywacyjnych, ze aplikujecie ze wzgledu na garkuchnie.
Ja sie nie dziwie.
Jesli lunch ma duzy discount dla pracownikow, to po co kupowac, gotowac, w domu.
Wszedzie drozyzna.
“British households and businesses “need to accept” they are poorer and stop seeking pay increases and pushing prices higher, the Bank of England’s chief economist, Huw Pill, has said.”
Tam gdzie mnie wysylaja, to sa cafejki (kawa, kanapki/rapy, ciastka) mnie nie stac.
[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 27-04-2023 21:21 ]
|

|
 |
|