MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

AAT czy CIMA a studia z USA

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Artur_wrx

Post #1 Ocena: 0

2012-07-04 18:40:39 (13 lat temu)

Artur_wrx

Mężczyzna

Z nami od: 24-04-2012

Hej,
Planuje wyjazd do UK i szukania tam pracy w branzy finansowej badz ksiegowosci. Mam ukonczone BS in Finance w USA oraz 2 lata pracy Assistant Manager w niewielkiej firmie w USA. Czy ktos moglby mi wyjasnic czy odpowiedniejsze byloby zrobienie AAT czy CIMA?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Monster

Post #2 Ocena: 0

2012-07-04 19:11:25 (13 lat temu)

Monster

Kobieta

Z nami od: 17-06-2012

Witaj,

Chcialam ci odpisac na poprzedni post ale nie zauwazylam ze watek zostal zamkniety przez moderatora..
Sama pracuje w finansach tak ze jesli moge w czyms pomoc to pytaj smialo.
Z takich ogolnych informacji to ogloszenia o prace ciagle wszedzie sa, nie wiem tylko jak wielka konkurencja a co za tym idzie jak ciezko ja dostac. W Manchester powienienes cos znalesc ale jesli nie zalezy ci akurat na tym miejscu to polecam rowniez rozgladanie sie za praca w Leeds poniewaz mimo ze mniejsze od Manchester to jednak jest zaraz po Londynie najwiekszym centrum finansowym.
Ja zawsze prace znajdowalam przez REEDS. Warto sie tam zarejestrowac i aplikowac o rozne pozycje. Inne agencje maja tak wglad w twoje dane i moze akurat ktos sie odezwie.

Jesli chodzi o kwalifikacje to wszystko zalezy..zalezy od tego ile mozesz na to przeznaczyc pieniedzy, jak zmotywowany jestes do nauki itd..AAT jest nizszym szczeblem, skonczenie go zwalnia cie z kilku pierwszych egzaminow CIMA ale nie znam szczegolow. AAT jest dosc latwe i nie tak drogie a jednoczesnie bardzo rozpoznawalne i powazane na nizszych szczeblach kariery. Jesli pieniadze nie sa problemem i ciezka nauka nie przeraza to polecalabym wziasc sie od razu za CIMA zeby nie marnowac czasu. choc z drugiej strony nawet nie chodzi o pieniadze bo znam osoby ktore do egzaminow na CIMA ucza sie zupelnie same i dobrze sobie radza, kupuja tylko podreczniki.
Tak wiec podsumowywujac: jesli nie masz na razie glowy do nauki a chcialbys cos juz zaczac robic to polecam AAT. Jesli chcesz cos ambitniejszego to CIMA ale wez pod uwage ze to bedzie wymagac od ciebie sporych nakladow pracy.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

rozdarta_sosna

Post #3 Ocena: 0

2012-11-14 10:23:42 (12 lat temu)

rozdarta_sosna

Kobieta

Z nami od: 14-11-2012

dzieki za odpowiedz Monster.
Ja mam dylemat AAT czy CIMA. Ukonczylam ekonomie 7 lat temu na AE,ale moge powiedziec,ze nic mi to nie dalo...pracowalam 2 lata jako accounts assistant, potem mialam przerwe 3 lata. Chce wrocic do pracy, ale mysle,o zrobieniu AAT lub CIMA. Moje pojecie o accounting jest tak marne,ze na pewno duzo sie naucze robiac AAT. Czy myslisz,ze moge od razu porwac sie na CIME?Myslalam,zeby kupic ksiazke, uczyc sie samemu i sprobowac podejsc do egzaminu. Wiem,ze nie bedzie mi sie chcialo uczyc i ze zawsze bedzie mi trudno znalesc czas na nauke,dlatego wolalabym od razu zaczac od glebokiej wody:)) Umiem sie szybko uczyc, tylko nauczylam sie na studiach. Myslisz,ze jest to mozliwe?
dzieki za rade

Do góry stronyOffline

Moniaaa81

Post #4 Ocena: 0

2012-11-14 11:11:44 (12 lat temu)

Moniaaa81

Kobieta

Z nami od: 27-09-2012

Hej, ja wlasnie niedawno zaczelam AAT, fakt, ze moja sytacja jest inna gdyz nigdy nie mialam do czynienia z ksiegowoscia i musialam zaczynac wszystko od podstaw. Trudno mi oceniac twoja wiedze sama najlepiej to zrobisz. Zanim zdecydujesz sie na ktorys z kursow wejdz na strone AAT. https://services.aat.org.uk/newservices/info_pack/ zamow ten darmowy przewodnik po kursie i zobacz jakie sa przedmioty. Porownaj przedmioty na AAT z tymi na ACCA i wtedy bedziesz wiedziala co umiesz a czego jeszcze nie, powinno ulatwic decyzje. Jesli skonczysz AAT masz tez uglge z kilku przedmiotow na ACCA
distance learning na pewno bedzie latwiejszy z AAT, ACCA jest o wiele bardziej kosztowne i lepiej je robic jak juz pracujesz i np pracodawca tobie sponsoruje. AAT mozesz zamknac juz w 3 tysiacach funtow za calosc, ACCA zdecydowanie ponad 10 tys.

Do góry stronyOffline

Moniaaa81

Post #5 Ocena: 0

2012-11-14 11:17:10 (12 lat temu)

Moniaaa81

Kobieta

przepraszam chcesz robic CIMA, management:) to zalezy gdzie chcesz pracowac.

Do góry stronyOffline

rozdarta_sosna

Post #6 Ocena: 0

2012-11-22 09:15:47 (12 lat temu)

rozdarta_sosna

Kobieta

Dzieki za odp. Nie wiem czy dobrze mysle,ale skoro CIMA daje kilka zwolnien jesli masz AAT, to moze warto zaczac od razu CIME, niz najpierw robic AAT ? Cxytalam ,ze status, "bycia w trakcie CIMA" tez sie liczy:)) Czy ktos zupelnie zielony moze zaczac po prostu sie uczyc i sprobowac podejsc do egzminu?jak myslicie:)

Do góry stronyOffline

Moniaaa81

Post #7 Ocena: 0

2012-11-22 10:36:13 (12 lat temu)

Moniaaa81

Kobieta

AAT daje bodajze zwolnienie z 3 przedmiotow na ACCA. Oczywiscie, cokolwiek bys nie robila to sie liczy w trakcie. ACCA, CIMA sa nastepnym krokiem po AAT. Jesli uwazasz,ze masz dobrze opanowany zakres materialu z AAT i mozesz byc zaakceptowana na ACCA lub CIMA to probuj. To zalezy jak bardzo zielona jestes:)

Do góry stronyOffline

Moniaaa81

Post #8 Ocena: 0

2012-11-22 10:40:25 (12 lat temu)

Moniaaa81

Kobieta

Wiem tez, ze sporo osob po ekonomii w Polsce zaczyna AAT od level 3. Kaplan tez ma taki system, ze sama dobierasz sobie przedmioty i np zaliczyliby tobie te ktore juz mialas na studiach, nie musialabys ich brac.

Do góry stronyOffline

pamparampa

Post #9 Ocena: 0

2012-11-22 10:58:15 (12 lat temu)

pamparampa

Kobieta

Z nami od: 15-10-2012

rozdarta_sosna jeśli masz wyższe wykształcenie daj sobie spokój z AAT, bierz się od razu za CIMA albo ACCA. Nie wiem jak CIMA, ale na ACCA byłabyś na pewno zwolniona z niektórych egzaminów, tym bardziej, że skończyłaś ekonomię. Ja miałam jedno zwolnienie, a mój kierunek studiów w ogóle nie jest związany z finansami.
Nie wiem jak jest w CIMA. Musiałabyś to sprawdzić.
A i jeszcze coś. Robiąc CIMA musisz nabyć doświadczenie w dziale zarządczym. Robiąc ACCA możesz nabyć doswiadczenia w każdym dziale finansowym. Poczytaj o tych dwóch ścieżkach. AAT odradzam głównie przez to, że CIMA i ACCA są międzynarodowe, a i również przez to, że masz wyższe wykształcenie, więc myślę, że trzeba iść do góry z kwalifikacjami a nie w dół :) Pozdrawiam!

Do góry stronyOffline

rozdarta_sosna

Post #10 Ocena: 0

2012-11-22 21:09:22 (12 lat temu)

rozdarta_sosna

Kobieta

Dzieki wielkie za odpowiedzi dziewczyny. Wlasciwie skonczylam stosunki miedzyn- handel zagr na AE, takze nie dokladnie ekonomie... Zrobilam sobei ten test na stronce..20% dobrze:)
ale zakladam,ze taka podstawowa wieeddze to moge sobie nabyc z pierwszej lepszej ksiazki o podstawach accountingu(mam nadzieje):)) Myslalam o ACCA,ale moja kolezanka robi i tak narzeka,ze to take nudne, ze pomyslalam,ze moze CIMA troche lepsza, bo mniej o accounting, wiecej o zarzadzaniu...i wydaje mi sie,ze mniej ludzi ma CIME..A moge po prostu sporobowac podejsc do egzaminu?i jak zdam to bede kontunuowac,jak nie, to sie zastaniowie?czy musze sie deklarowac juz na poczatku,ze a 100% zrobie cala CIME?

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,