|
---|---|
Artur_wrx | Post #1 Ocena: 0 2012-07-04 18:40:39 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-04-2012 Skąd: edinburgh |
Hej,
Planuje wyjazd do UK i szukania tam pracy w branzy finansowej badz ksiegowosci. Mam ukonczone BS in Finance w USA oraz 2 lata pracy Assistant Manager w niewielkiej firmie w USA. Czy ktos moglby mi wyjasnic czy odpowiedniejsze byloby zrobienie AAT czy CIMA? |
Monster | Post #2 Ocena: 0 2012-07-04 19:11:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2012 Skąd: nibylandia |
Witaj,
Chcialam ci odpisac na poprzedni post ale nie zauwazylam ze watek zostal zamkniety przez moderatora.. Sama pracuje w finansach tak ze jesli moge w czyms pomoc to pytaj smialo. Z takich ogolnych informacji to ogloszenia o prace ciagle wszedzie sa, nie wiem tylko jak wielka konkurencja a co za tym idzie jak ciezko ja dostac. W Manchester powienienes cos znalesc ale jesli nie zalezy ci akurat na tym miejscu to polecam rowniez rozgladanie sie za praca w Leeds poniewaz mimo ze mniejsze od Manchester to jednak jest zaraz po Londynie najwiekszym centrum finansowym. Ja zawsze prace znajdowalam przez REEDS. Warto sie tam zarejestrowac i aplikowac o rozne pozycje. Inne agencje maja tak wglad w twoje dane i moze akurat ktos sie odezwie. Jesli chodzi o kwalifikacje to wszystko zalezy..zalezy od tego ile mozesz na to przeznaczyc pieniedzy, jak zmotywowany jestes do nauki itd..AAT jest nizszym szczeblem, skonczenie go zwalnia cie z kilku pierwszych egzaminow CIMA ale nie znam szczegolow. AAT jest dosc latwe i nie tak drogie a jednoczesnie bardzo rozpoznawalne i powazane na nizszych szczeblach kariery. Jesli pieniadze nie sa problemem i ciezka nauka nie przeraza to polecalabym wziasc sie od razu za CIMA zeby nie marnowac czasu. choc z drugiej strony nawet nie chodzi o pieniadze bo znam osoby ktore do egzaminow na CIMA ucza sie zupelnie same i dobrze sobie radza, kupuja tylko podreczniki. Tak wiec podsumowywujac: jesli nie masz na razie glowy do nauki a chcialbys cos juz zaczac robic to polecam AAT. Jesli chcesz cos ambitniejszego to CIMA ale wez pod uwage ze to bedzie wymagac od ciebie sporych nakladow pracy. Pozdrawiam |
rozdarta_sosna | Post #3 Ocena: 0 2012-11-14 10:23:42 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-11-2012 Skąd: birmingham |
dzieki za odpowiedz Monster.
Ja mam dylemat AAT czy CIMA. Ukonczylam ekonomie 7 lat temu na AE,ale moge powiedziec,ze nic mi to nie dalo...pracowalam 2 lata jako accounts assistant, potem mialam przerwe 3 lata. Chce wrocic do pracy, ale mysle,o zrobieniu AAT lub CIMA. Moje pojecie o accounting jest tak marne,ze na pewno duzo sie naucze robiac AAT. Czy myslisz,ze moge od razu porwac sie na CIME?Myslalam,zeby kupic ksiazke, uczyc sie samemu i sprobowac podejsc do egzaminu. Wiem,ze nie bedzie mi sie chcialo uczyc i ze zawsze bedzie mi trudno znalesc czas na nauke,dlatego wolalabym od razu zaczac od glebokiej wody ![]() dzieki za rade |
Moniaaa81 | Post #4 Ocena: 0 2012-11-14 11:11:44 (12 lat temu) |
Z nami od: 27-09-2012 Skąd: Londyn |
Hej, ja wlasnie niedawno zaczelam AAT, fakt, ze moja sytacja jest inna gdyz nigdy nie mialam do czynienia z ksiegowoscia i musialam zaczynac wszystko od podstaw. Trudno mi oceniac twoja wiedze sama najlepiej to zrobisz. Zanim zdecydujesz sie na ktorys z kursow wejdz na strone AAT. https://services.aat.org.uk/newservices/info_pack/ zamow ten darmowy przewodnik po kursie i zobacz jakie sa przedmioty. Porownaj przedmioty na AAT z tymi na ACCA i wtedy bedziesz wiedziala co umiesz a czego jeszcze nie, powinno ulatwic decyzje. Jesli skonczysz AAT masz tez uglge z kilku przedmiotow na ACCA
distance learning na pewno bedzie latwiejszy z AAT, ACCA jest o wiele bardziej kosztowne i lepiej je robic jak juz pracujesz i np pracodawca tobie sponsoruje. AAT mozesz zamknac juz w 3 tysiacach funtow za calosc, ACCA zdecydowanie ponad 10 tys. |
Moniaaa81 | Post #5 Ocena: 0 2012-11-14 11:17:10 (12 lat temu) |
przepraszam chcesz robic CIMA, management
![]() |
|
|
rozdarta_sosna | Post #6 Ocena: 0 2012-11-22 09:15:47 (12 lat temu) |
Dzieki za odp. Nie wiem czy dobrze mysle,ale skoro CIMA daje kilka zwolnien jesli masz AAT, to moze warto zaczac od razu CIME, niz najpierw robic AAT ? Cxytalam ,ze status, "bycia w trakcie CIMA" tez sie liczy
![]() ![]() |
Moniaaa81 | Post #7 Ocena: 0 2012-11-22 10:36:13 (12 lat temu) |
AAT daje bodajze zwolnienie z 3 przedmiotow na ACCA. Oczywiscie, cokolwiek bys nie robila to sie liczy w trakcie. ACCA, CIMA sa nastepnym krokiem po AAT. Jesli uwazasz,ze masz dobrze opanowany zakres materialu z AAT i mozesz byc zaakceptowana na ACCA lub CIMA to probuj. To zalezy jak bardzo zielona jestes
![]() |
Moniaaa81 | Post #8 Ocena: 0 2012-11-22 10:40:25 (12 lat temu) |
Wiem tez, ze sporo osob po ekonomii w Polsce zaczyna AAT od level 3. Kaplan tez ma taki system, ze sama dobierasz sobie przedmioty i np zaliczyliby tobie te ktore juz mialas na studiach, nie musialabys ich brac.
|
pamparampa | Post #9 Ocena: 0 2012-11-22 10:58:15 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-10-2012 Skąd: Londyn |
rozdarta_sosna jeśli masz wyższe wykształcenie daj sobie spokój z AAT, bierz się od razu za CIMA albo ACCA. Nie wiem jak CIMA, ale na ACCA byłabyś na pewno zwolniona z niektórych egzaminów, tym bardziej, że skończyłaś ekonomię. Ja miałam jedno zwolnienie, a mój kierunek studiów w ogóle nie jest związany z finansami.
Nie wiem jak jest w CIMA. Musiałabyś to sprawdzić. A i jeszcze coś. Robiąc CIMA musisz nabyć doświadczenie w dziale zarządczym. Robiąc ACCA możesz nabyć doswiadczenia w każdym dziale finansowym. Poczytaj o tych dwóch ścieżkach. AAT odradzam głównie przez to, że CIMA i ACCA są międzynarodowe, a i również przez to, że masz wyższe wykształcenie, więc myślę, że trzeba iść do góry z kwalifikacjami a nie w dół ![]() |
rozdarta_sosna | Post #10 Ocena: 0 2012-11-22 21:09:22 (12 lat temu) |
Dzieki wielkie za odpowiedzi dziewczyny. Wlasciwie skonczylam stosunki miedzyn- handel zagr na AE, takze nie dokladnie ekonomie... Zrobilam sobei ten test na stronce..20% dobrze
![]() ale zakladam,ze taka podstawowa wieeddze to moge sobie nabyc z pierwszej lepszej ksiazki o podstawach accountingu(mam nadzieje) ![]() |