MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

AAT czy CIMA a studia z USA

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rozdarta_sosna

Post #1 Ocena: 0

2012-11-22 21:12:28 (12 lat temu)

rozdarta_sosna

Kobieta

Z nami od: 14-11-2012

Niby mam wyzsze wyksztlcenie,ale czuje jakbym nie miala:)) swietnie znam historie ekonomii i inne pierdoly,a mam wrazenie, ze nic konkretnego nie umiem. W pracy przydalo mi sie moze 5% mojej wiedzy ze studiow. (a tak na prawde, to moglam to znalesc w necie , podzwonic i bez studiow))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

wielbicielka

Post #2 Ocena: 0

2012-11-22 21:14:34 (12 lat temu)

wielbicielka

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Cytat:

2012-11-22 21:09:22, rozdarta_sosna napisał(a):
A moge po prostu sporobowac podejsc do egzaminu?i jak zdam to bede kontunuowac,jak nie, to sie zastaniowie?

no pewnie ze tak, nie pamietam jak jest z tym kursem ale przy aat i acca musisz najpierw wykupic czlonkostwo aby moc przystapic do jakiegokolwiek egzaminu. Nie sa to az tak wielkie pieniazki ale miej to tez na uwadze

Do góry stronyOffline

rozdarta_sosna

Post #3 Ocena: 0

2012-11-22 21:29:13 (12 lat temu)

rozdarta_sosna

Kobieta

a ktorego wydawnictwa ksiazki do CIMY polecacie?
nie wiem czy dobrze wiem,ze jest albo Kaplan albo oficjalne wydawn Cimy i to drugie jest polecane przez wiekszosc osob

Do góry stronyOffline

wielbicielka

Post #4 Ocena: 0

2012-11-22 21:39:43 (12 lat temu)

wielbicielka

Kobieta

wiesz co nie podpowiem bo nie wiem, ale poszukaj forum typowe dla CIMA w UK, tam mysle ze znajdziesz wiele ciekawych sugestii odnosnie ksiazek, nauki, egzaminow...........

Do góry stronyOffline

Moniaaa81

Post #5 Ocena: 0

2012-11-25 13:38:39 (12 lat temu)

Moniaaa81

Kobieta

Z nami od: 27-09-2012

Jezeli chodzi o CIMA to jest zapotrzebowanie, ale na najlepszych w fachu. Na pewno latwiej znalezc prace po ACCA, a juz na pewno Polakowi w UK. Po CIMA mozna probowac, ale wiele firm ma niepisana zasade obsadzania management swoimi:)
Jesli chodzi o ksiazki to KAplan ma dobre podreczniki, a BPP cwiczenia:). Generalnie polecam oba wydawnictwa.

Do góry stronyOffline

rozdarta_sosna

Post #6 Ocena: 0

2012-11-26 09:46:29 (12 lat temu)

rozdarta_sosna

Kobieta

Hmm, tego to nie wiedzialam Monia. Ja mam 4 znajomych, ktorzy prawie koncza ACCA, i jecza i jecza, jakie to nudne, jakie trudne itd... dlatego pomyslaam o CIMIE,bo wydaje mi sie,ze mniej osob ma CIME i z tego co czytalam jest troche ciekawsze,ale generalnie pojecia nie mam:)) Ja mysle o powrocie do Polski..ciekawe czy tam lepiej jest miec ACCA czy CIMA?

Do góry stronyOffline

wielbicielka

Post #7 Ocena: 0

2012-11-26 10:01:37 (12 lat temu)

wielbicielka

Kobieta

Rozdarta nie patrz na znajomych bo czasami ludzie poprostu lubia sobie pojeczec. Ich moze nudzic a Ciebie nie

Do góry stronyOffline

aisuga

Post #8 Ocena: 0

2012-11-28 13:54:58 (12 lat temu)

aisuga

Kobieta

Z nami od: 09-02-2010

Ja robie CIMA. W Polsce skonczylam zadzanie finansami i finanse i handel miedzynarodowy. Dyplomy daly mi zwolnienie z 5 pierwszych egzaminow, czyli certificate level.
Jesli chodzi o roznice miedzy ACCA a CIMA- ACCA to rachunkowsc finansowa czyli nacisk na podatki, prawo, VAT, przygotowywanie raportow o wynikach firmy. CIMA uczy tego samego ale raczej w podstawowej formie a nacisk jest na rachunkowc zarzadzcza, czyli koszty, projekty inwestycyjne, prognozowanie, budzety. Plus dodatkowo jest tam enterprise fillar (nie ma go w ACCA) i jest to typowa wiedza ogolna o biznesie (HR, marketing, IT, zarzadzanie projektem, zarzadzanie ludzmi, strategia firmy). Zatem podstawowa roznica to ACCA skupia sie na raportowaniu przeszlosci a CIMA na analizie tych raportow i wyciaganiu wnioskow na przyszlosc. Wg mnie praca po CIMA jest ciekawsza i bardziej zroznicowana i daje wiekszy wachlarz mozliwosci w porownaniu do ACCA gdzie co miesiac robi sie dokladnie to samo. Wszystko zalezy od osobowosci, moja kolezanka w pracy robi ACCA ale ona nie lubi zmian i dobrze sie czuje robiac tysieczny raz to samo, gdzie ja robiac drugi raz to samo juz sie nudze.

Organizacyjnie natomiast to:
100GBP oplata roczna
ok 75GBP kazdy egzamin (sesja w maju i listopadzie, poprawki w sierpniu i marcu platne podwojnie)
Ucze sie przez online classroom z BPP- jeden przedmiot to ok 450GBP, gdzie dostaje sie ksiazki i dostep do nagranych lekcji.
Czasowo- wymaga na pewno systematycznosci, ja spedzam ok 25-40 h tygodniowo (podchodzac do 2 egz w sesji) ale dlatego ze mierze zawsze na 100%. Osoby, ktorych zadowala 50% spedzaja na bank o wiele mniej czasu.

I pozostaje mi miec nadzieje ze otworzy mi to drzwi, jesli zdecyduje sie wrocic do PL:)

Do góry stronyOffline

petlamb83

Post #9 Ocena: 0

2012-12-15 21:09:48 (12 lat temu)

petlamb83

Kobieta

Z nami od: 08-12-2012

CIMA jest bardziej rozpoznawana i ceniona, AAT to pierwszy szczebel i zarobki tez mniejsze. Plusem skonczenia AAT jest to, ze dostaje sie 5 exemptions z CIMA i mozna zaczac od managerial level :) Minusem CIMA jest koszt, moj pierwszy eazmin kosztowal £1500 w to wczodzilo tought course, revision , egzamin i expemptions. Naszczescie pracodawaca pokrywa 100 %.

Do góry stronyOffline

Moniaaa81

Post #10 Ocena: 0

2012-12-15 21:34:03 (12 lat temu)

Moniaaa81

Kobieta

Z nami od: 27-09-2012

Jesli ktos skonczyl studia zwiazane z finansami to na pewno latwiej na ACCA lub CIMA. Po studiach humanistycznych lepiej zaczac od AAT. ACCA lepiej zaczac majac sponsoring z firmy, bo to spory wydatek zwlaszcza gdy ktos ma juz rodzine i inne wydatki...

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,