odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Nevians |
Post #1 Ocena: 0 2012-04-08 09:53:07 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: Shepton Mallet |
Dzien Dobry!
Mam pytanie odnosnie konta PKOBP w ofercie konto bez granic.
Posiadam w/w konto i chcialbym na nie otrzymywac pieniadze od mojego pracodawcy w UK.
Mam taki problem, w UK, na formularzu jest do uzupelnienia sort-code oraz account number.
Posiadam takie dane, ktore musze dac pracodawcy, ale nie mam pojecia co i jak wypelnic.
- IBAN (Numer konta, dlugi)
- KOD SWIFT/ BIC "BPKOPLPW"
To wszystko, nie wiem jak mam wypelnic formularz zmiany numeru konta, poniewaz teraz mam w LLOYDS, a chcialbym uzywac konta PKO.
Informacje, ktore udalo mi sie uzyskac:
Znalazlem taki obrazek obrazujacy kod banku oraz moj numer konta.
|

|

|
|
|
lidands |
Post #2 Ocena: 0 2012-04-08 09:59:23 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Mysle, ze Twojego pracodawce kosztowalby taki przelew wiec moze porozmawiaj z nimi przed wypelnieniem formularza i zapytaj, czy jest taka opcja?
|

|
 |
|
Nevians |
Post #3 Ocena: 0 2012-04-08 10:04:00 (13 lat temu) |
Wczesniej dowiedzialem sie na jakiej zasadzie to polega. Konto PKOBP korzysta z numeru IBAN ktory jest miedzynarodowym numerem, pracodawce nic nie kosztuje.
Z tego co sie dowiedzialem sort-code jest to kod od 3 cyfry do 10 numeru konta ktore posiadam.
Account number pozostaje taki sam, czyli dluzszy niz brytyjski.
Potrzebuje osoby, ktora mi to dokladniej wytlumaczy, osoba u ktorej zakladalem konto w banku nie byla dosc poinformowana na temat o ktorym chcialem porozmawiac.
|

|

|
|
mlody_leszczyk |
Post #4 Ocena: 0 2012-04-08 10:07:03 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2010 Skąd: Luton |
Cytat:
2012-04-08 09:53:07, Nevians napisał(a):
Dzien Dobry!
Mam pytanie odnosnie konta PKOBP w ofercie konto bez granic.
Posiadam w/w konto i chcialbym na nie otrzymywac pieniadze od mojego pracodawcy w UK.
Mam taki problem, w UK, na formularzu jest do uzupelnienia sort-code oraz account number.
Posiadam takie dane, ktore musze dac pracodawcy, ale nie mam pojecia co i jak wypelnic.
- IBAN (Numer konta, dlugi)
- KOD SWIFT/ BIC "BPKOPLPW"
To wszystko, nie wiem jak mam wypelnic formularz zmiany numeru konta, poniewaz teraz mam w LLOYDS, a chcialbym uzywac konta PKO
Niewiem czy bedzie ci sie to oplacac, bo ten rachunek jest prowadzony w PLN. A gdy bedziesz placil karta w UK to ponownie pieniadze beda przeliczane na funty po kursie PKO BP.
Kiedys kolega zalozyl konto walutowe w PKO BP. Byla tam jakas oplata za prowadzenie. I po transferze 1000 funtow do PL wplynelo mu 980 bo PKO Funty przeliczylo na zlotowki i ponownie na Funty ktore dopiero trafily na konto. W umowie tego tricku nie bylo,ze tak beda robic wiec szybko zamknol te konto. Bo taniej bylo by wplacic bezposrednio na konto, bez podwojnego przeliczania walut.
|

|
 |
|
Nevians |
Post #5 Ocena: 0 2012-04-08 10:10:06 (13 lat temu) |
Hmmm, no wlasnie, jest pytanie czy warto prowadzic to konto teraz.
Znalazlem taki obrazek obrazujacy kod banku oraz moj numer konta.
|

|

|
|
|
maw2be |
Post #6 Ocena: 0 2012-04-08 10:12:39 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
Cytat:
2012-04-08 10:04:00, Nevians napisał(a):
Wczesniej dowiedzialem sie na jakiej zasadzie to polega. Konto PKOBP korzysta z numeru IBAN ktory jest miedzynarodowym numerem, pracodawce nic nie kosztuje.
Z tego co sie dowiedzialem sort-code jest to kod od 3 cyfry do 10 numeru konta ktore posiadam.
Account number pozostaje taki sam, czyli dluzszy niz brytyjski.
Potrzebuje osoby, ktora mi to dokladniej wytlumaczy, osoba u ktorej zakladalem konto w banku nie byla dosc poinformowana na temat o ktorym chcialem porozmawiac.
twojego pracodawcę by to kosztowało i to słono, oraz pieniądze by szły trochę długo gdyż byłby to przelew międzynarodowy. Niestety EU nie ma jeszcze tego systemu wypracowanego, a szkoda. bo jeden system bankowy w całej unii byłby dużym ułatwieniem. może kiedyś...
|

|
 |
|
mlody_leszczyk |
Post #7 Ocena: 0 2012-04-08 10:13:04 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2010 Skąd: Luton |
Cytat:
2012-04-08 10:04:00, Nevians napisał(a):
...Potrzebuje osoby, ktora mi to dokladniej wytlumaczy, osoba u ktorej zakladalem konto w banku nie byla dosc poinformowana na temat o ktorym chcialem porozmawiac.
I zalozyles, konto nieznajac jego szczegolow... Osoba byla nie doinformowana, nie doszkolona wiec dlaczego nie kazales jej sie dowiedziec zanim podpisales umowe. Zrozumialbym, gdybs zakladal konto w Angielskim banku, ale w PKO chyba po polsku rozmawiales.
|

|
 |
|
lidands |
Post #8 Ocena: 0 2012-04-08 10:18:10 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Wiesz, ja place komus na konto z Iban,ten Iban ma 22 znaki, z czego znaki: 9 10 11 12 13 14 to sort code a od 15 do 22-go to nr konta.
Nie place nic za przelew. Moze sprobuj sobie przelac mala kwote z angielskiego konta do tego i wez ostatnie 8 znakow jako Twoj nr konta, i 6 znakow przed tymi osmioma jako sort code i sprawdzisz.
Ale ich konto byl utworzone w Londynie [ Ostatnio edytowany przez: lidands 08-04-2012 10:19 ]
|

|
 |
|
Nevians |
Post #9 Ocena: 0 2012-04-08 10:28:14 (13 lat temu) |
Nie zakladalem. Posiadalem konto ktorego nie potrzebowalem w PKO, a po prostu przemienilem na konto bez granic, mam dwie karty jedna zostawiam mamie, jedna dla siebie i bardziej mi sie oplaca w taki sposob przelewac pieniadze, bo place tylko za utrzymanie konta.
Teraz wpadlem na pomysl zeby uzywac juz tylko jednego konta, a najwygodniej gdyby bylo to polskie konto.
[ Ostatnio edytowany przez: Nevians 08-04-2012 10:28 ]
|

|

|
|
maw2be |
Post #10 Ocena: 0 2012-04-08 10:35:03 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
Nevians byłoby to łatwiej, jednak jest to ciężko wykonalne i nie opłacalne. tracisz na przewalutowywaniu, pracodawca nie chętnie będzie chciał wykonywać przelew międzynarodowy, jeśli masz jakieś Direct Debit to nie założysz ich na PKO. więc jeśli chcesz przesyłać do PL pieniądze to spróbuj inaczej. w Lloyds spytaj się o dodatkową kartę i daj ją mamie.
|

|
 |
|