MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca w ksiegowosci, jak zaczac?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

Str 10 z 17

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Ambitna

Post #1 Ocena: 0

2011-08-04 13:47:32 (14 lat temu)

Ambitna

Kobieta

Z nami od: 03-12-2007

Nie wiem jaka jest pelna definicja AAT, wiem ze mozna ja zrobic droga diploma i NVQ do poziomu NVQ4, ktore traktowane jest jako wyzsze wyksztalcenie - nie daje Ci ono jednak tytulu ksiegowego. Pelna nazwa NVQ to National Vocationa Qualifications (Vocational znaczy zawodowy)co daje Ci jakies tam kwalifikacje, ale nie sa one na wysokim poziomie.
Z mojej obserwacji widze, ze mnostwo ludzi ma skonczone AAT i nie moze znalezc pracy. Jesli ktos skonczyl studia ksiegowosci w Polsce to nie wiem jaki jest sens robienia czegos ponizej aktualnych kwalifikacji.
ACCA natomiast jest rozpoznawalna na calym swiecie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Ambitna

Post #2 Ocena: 0

2011-08-04 13:53:17 (14 lat temu)

Ambitna

Kobieta

Z nami od: 03-12-2007

Cytat:

2011-08-04 13:45:11, anulaa napisał(a):
Właśnie sama nie wiem na co się zapisać. Chciałabym podszkolić język w dziedzinie księgowości, bo nie znam dużo wyrażeń i zdobyć jakiś papier, który dla Firm w Uk będzie się liczył.
Bardzo proszę o uwagi
Może znacie jakąś fajną książkę, z której mogłabym nauczyć się słownictwa, które może mi pomóc w pracy w księgowości.

Polecam ksiazki Osbourne do AAT i Kaplan do ACCA. Mozna je kupic w internecie - wklep w google nazwy. Wydaje mi sie ze na wstepie dobre by byly ksiazki do AAT, zwlaszcza Financial Accounting.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2011-08-04 14:43:16 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

anulaa

Post #4 Ocena: 0

2011-08-04 22:04:45 (14 lat temu)

anulaa

Kobieta

Z nami od: 04-08-2011

Na jakim programie księgowym pracują firmy (biura)księgowe w UK???

Do góry stronyOffline

anulaa

Post #5 Ocena: 0

2011-08-04 22:12:18 (14 lat temu)

anulaa

Kobieta

Z nami od: 04-08-2011

Czy ma ktoś może książki z AAT w wersji elektronicznej(albo link, gdzie można sobie wykupić e-book)-jestem na razie w Polsce, a tutaj raczej trudno jest zdobyć te książki.

Bardzo proszę o pomoc.

Do góry stronyOffline

wielbicielka

Post #6 Ocena: 0

2011-08-04 22:14:45 (14 lat temu)

wielbicielka

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Zdajesz sobie sprawe ile tych ksiazek jest?

Do góry stronyOffline

wielbicielka

Post #7 Ocena: 0

2011-08-04 22:48:38 (14 lat temu)

wielbicielka

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Cytat:

2011-08-04 12:15:32, anulaa napisał(a):
Można poprosić o namiary?? Pani z infolinni mówi w języku angielskim czy też w polskim??

[ Ostatnio edytowany przez: <i>anulaa</i> 04-08-2011 12:17 ]

0845 863 0802

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #8 Ocena: 0

2011-08-05 00:07:50 (14 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2011-08-03 18:38:31, Nora77 napisał(a):
Dzięki za odpowiedz. Jeszcze jedno pytanie mam:
Czy zacząć kurs od AAT Level 2 Award in Bookkeeping czy też AAT Level 2 Certificate in Accounting?
pozdro!

Award in Bookkeeping to chyba jest osobna kwalifikacja, dla tych co tylko chca sie nauczyc "bookkeeping" i ewentualnie potem kontynuowac AAT. jak chcesz skonczyc AAT to lepiej zaczac od Level 2 Certificate in Accounting. ale to tylko moja opinia, ci co studiowali/studiuja AAT beda wiedziec lepiej (ja mam dyplom z ksiegowosci i nigdy nie studiowalam AAT to nie jestem najlepsza osoba do radzenie gdzie zaczac).

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #9 Ocena: 0

2011-08-05 00:39:49 (14 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Cytat:

2011-08-04 13:47:32, Ambitna napisał(a):
Nie wiem jaka jest pelna definicja AAT, wiem ze mozna ja zrobic droga diploma i NVQ do poziomu NVQ4, ktore traktowane jest jako wyzsze wyksztalcenie - nie daje Ci ono jednak tytulu ksiegowego. Pelna nazwa NVQ to National Vocationa Qualifications (Vocational znaczy zawodowy)co daje Ci jakies tam kwalifikacje, ale nie sa one na wysokim poziomie.
Z mojej obserwacji widze, ze mnostwo ludzi ma skonczone AAT i nie moze znalezc pracy. Jesli ktos skonczyl studia ksiegowosci w Polsce to nie wiem jaki jest sens robienia czegos ponizej aktualnych kwalifikacji.
ACCA natomiast jest rozpoznawalna na calym swiecie.

to ze ktos skonczyl ksiegowosc w Polsce w UK akurat nic nie znaczy. jak ktos konczyl podobne studia w UK to tez nie ma przewagi nad tymi co maja AAT. generalnie jak ktos chce zajsc wysoko w ksiegowosci w UK,to lepiej jak ma magistra w jakiejs innej dziedzinie, a nie w ksiegowosci - moze to brzmi absurdalnie ale taka jest prawda.

poza tym AAT nie ma nic wspolnego z zawodowka, jak wczesniej napisalas. to profesjonalne kwalifikacje, ktore daja Ci akredytacje w UK najkrotsza droga. tytul ksiegowego mozesz uzyskac z racji wykonywanego zawodu, a nie tylko na podstawie kwalifikacji.

robienie ACCA bez rozdrabniania sie na AAT ma sens tylko jesli:

1. wiesz na 100% ze chcesz pracowac w ksiegowosci i piac sie jak najwyzej, znasz perfekcyjnie angielski, studiowalas cos w UK wiec wiesz jak pisac egzaminy i czego sie oczekuje od studentow na takim egzaminie.
2. stac Cie na to lub pracodawca placi
3. masz wyzsze wyksztalcenie i na jego podstawie jestes zwolniona z kilku pierwszych egzaminow, lub nie masz nic przeciwko studiowaniu przez 5-6 lat.

jak ktos nigdy nie pracowal w ksiegowosci, chce zobaczyc czy mu to bedzie odpowiadac i zdobyc szybka lecz wartosciowa kwalifikacje to AAT ma wtedy duza przewage nad ACCA i innym podobnymi. poza tym nie wszyscy chca robic kariere - sa ludzie ktorzy wola pracowac w ksiegowosci bez specjalnych stresow, na posrednim stanowisku, bo tak im wygodnie. ACCA do tego nie jest potrzebne.

tytul watku to jak zaczac prace w ksiegowosci, a nie jak uzyskac najlepsze kwalifikacje w tej profesji ;-)

a co do tych ludzi z pokonczonym AAT, co nie moga znalezc pracy - przyslij ich do mnie bo juz szukam od miesiecy... :-D
(ale oczywiscie samo AAT nie gwarantuje niczego, bo nie kazdy ma odpowiednie predyspozycje)

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #10 Ocena: 0

2011-08-05 00:58:22 (14 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Cytat:

2011-08-04 22:04:45, anulaa napisał(a):
Na jakim programie księgowym pracują firmy (biura)księgowe w UK???

kazde biuro jest inne. najczesciej SAGE plus Excel (wiekszosc pracodawcow wymaga dobrej znajomosci Excela, niezaleznie od tego jakich programow uzywaja do pracy). Czesto tez SAP lub Pegasus, ale sa takie firmy co uzywaja tanich programow jak Quickbooks, bo nie chca wydawac fortuny na licencje... ja np uzywam glownie Iris, Excela i Sage.

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,