MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca w ksiegowosci, jak zaczac?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7.9 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6.9 | 7.9 | 8.9 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

Str 7.9 z 17

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Rrrr

Post #1 Ocena: 0

2011-07-27 23:33:58 (14 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Kora78, nie w Londynie, niestety :) ja pracuje w Herts.

jak masz szanse dostac prace w ksiegowosci nawet jako admin lub recepcjonistka to jej nie odrzucaj. jak pracodawca potrzebuje kogos nowego to najpierw bierze pod uwage ludzi ktorzy juz sa w firmie. u mnie jedna dziewczyna zaczela na recepcji, ale po zaledwie 3 miesiacach ja przeniesli do accounts team bo byla zdolna a oni akurat potrzebowali asystentki... nie miala zadnych kwalifikacji.

ale wez pod uwage ze praca w administracji jest ciezka bo klienci potrafia byc upierdliwi i sfrustrowani, a Ty jestes pierwszy kontakt wiec te frustracje przeleja czasem na Ciebie. ja nie mam cierpliwosci to bym sie nie nadawala do takiej pracy ;-)

Cytat:

2011-07-27 10:02:55, Marek_29 napisał(a):

Mam pytanko, jaka jest to praca? Accountant?!
Jaki jest to kurs?? AAT czy ACCA? Mozna rozpoczac ACCA/ACA/CIMA bez posiadania AAT/IATI, ale trzeba miec wtedy Degree.
[...]
Tak to wyglada. Trzeba najpierw zainwestowac w kwalifikacje, aby pozniej miec zysk. Pracodawca nie jest glupi i nie zatrudni kogos w ksiegowosci, ktory nie zna sie na rzeczy...

Marek_29, najwyrazniej nie masz pojecia w temacie robienia kariery w ksiegowosci, wymagan pracodawcow, tudziez wystarczajacych kwalifikacji. liznales troche wiedzy od Twojej dziewczyny (albo i nie), ale prawda jest taka ze Twoja opinia opiera sie tylko i wylacznie na jednym przykladzie - owej dziewczyny.

do ACCA czy CIMA, nie trzeba ani AAT, ani degree. tutaj kwalifikacje sie zdobywa bez specjalnych utrudnien jesli tylko masz checi i kase. wiec nie wciskaj ludziom ciemnoty. generalnie do pracy w ksiegowosci tez nie potrzeba wyzszego wyksztalcenia, poza najwyzszymi stanowiskami w stylu management accountant, czy audytor. pracodawcy doceniaja wyksztalcenie, ale nie jest ono najwazniejsze.

mam wrazenie ze za Twoimi wypowiedziami czai sie jakis zal, ze Twoja dziewczyna musiala sie tak napracowac zeby dostac w koncu jakas konkretna prace, podczas gdy realia sa takie ze wcale nie jest tak trudno zdobyc prace w ksiegowosci. w zwiazku z tym probujesz wszystkich zniechecic swoim pesymizmem. na szczescie raczej malo skutecznie :-]

pracodawca nie jest glupi, ale i nie lubi wydawac za duzo kasy. w tej chwili osoba z nizszymi kwalifikacjami bedzie miala wieksze szanse na prace, pod warunkiem ze sie potrafi dobrze zaprezentowac, bo pracodawca moze takiej osobie placic mniej. mam tu na mysli stanowisko typu accounts assistant, gdzie ludzie niezaleznie od posiadanej wiedzy zawsze zaczynaja od zera i nie ma znaczenia czy juz skonczyli AAT etc czy dopiero zaczynaja.

Cytat:

2011-07-27 08:41:57, Marek_29 napisał(a):
Poza tym nie dostaniesz sie do pracy jako Accountant bez ACCA/ACA/CIMA. Bez tych kwalifikacji nie mozesz sie podpisywac wlasnym imieniem pod rozliczeniem rocznym, itd.

kolejna bzdura. wiekszosc biur rachunkowych (bo na ich temat tu piszemy) robi rozliczenia dla malych firm, i generalnie to poza dyrektorem takiej firmy nikt inny nie musi podpisywac rozliczenia rocznego, bo nie ma takiego wymagania. jak ksiegowy chce je podpisac dla przyjemnosci to moze, i do tego wystarczy AAT. tylko roliczenia duzych firm, zarabiajacych po kilka milionow musza przejsc audyt i wtedy to audytor je podpisuje. sa przypadki ze jak firma bierze pozyczke z banku to bank sobie zyczy zeby rozliczenie bylo podpisanne przez czlonka ACCA, ale nie zmienia to faktu ze mozna byc ksiegowym w biurze rachunkowym, bez posiadania najwyzszych kwalifikacji.

co do CIMA - jak ktos ma te kwalifikacje, to nie bedzie szukal pracy jako ksiegowy, bo to troche inna dzialka i taka osoba nie robi rozliczen rocznych...

ja proponuje moze pozwol dziewczynie sie poudzielac troche na forum i poradzic tym co sa zainteresowani tematem, bo ona powinna na ten temat wiedziec troche wiecej :-]

[ Ostatnio edytowany przez: Rrrr 27-07-2011 23:45 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kora78

Post #2 Ocena: 0

2011-07-28 00:17:09 (14 lat temu)

Kora78

Kobieta

Z nami od: 12-05-2011

ah szkoda, ze nie w Londynie.
Niestety ale propozycji jako takiej nie mam, prędzej szukam (dobijam sie dzrwiami i oknami do biur ksiegowych z pytaniem o praktyke, bezplatna rzecz jasna) no ale na razie ... nic.
Jednak nie poddaje sie ;)

Co do pracy z klientami i ich frustracjami to ja akurta mam spore doswiadczenie :D Temat rzeka w ogóle.

Ktos mi tu neidawno poradzil zapytac sie Oxfamu czy innych organizacji charytatywnych o bezplatne praktyki w ich biurach ale to tez nie jest wclae takie latwe. Musi sie po pierwsze pokazac ogloszenie, po drugie aplikuje na prawde baaardzo duzo osob (konkurencja w stolicy jest miażdżąca) i nie są tak z czasem do konca elastyczni.
A mi ciekzo to pogodzic z praca na full time.

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #3 Ocena: 0

2011-07-28 00:21:13 (14 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Cytat:

2011-07-27 10:09:45, annussia napisał(a):

Z kwalifikacjami o jakich Marek pisze na pewno bym nikogo nie zatrudnila, bo jak to swiadczy o tej osobie - ma kwalifikacje a ubiega sie o taka prace.

ja sie tez pod tym podpisuje. ja wole ludzi inteligentnych i z zapalem niz z gotowymi kwalifikacjami. ale oczywiscie brak kwalifikacji przejdzie tylko na poczatku, i jak ktos nie okazuje checi ich zdobywania lub poszerzania to pracy raczej nie znajdzie.

przy okazji - pare miesiecy temu zglosil sie do nas chlopak, ktory mial ACCA (podobno) ale sie ubiegal o stanowisko accounts assistant - czyli zupelnie bez sensu. zaproponowali mu prace ksiegowego, bo raz ze mial kwalifikacje, dwa - doswiadczenie i trzy - dobrze sie prezentowal na rozmowie. to bylo akurat w trakcie mojego urlopu. jak wrocilam z urlopu to on juz sie czul "jak u siebie", ale na wszelki wypadek dali mi go do wyszkolenia. pytania jakie zadawal zaprzeczaly jakimkolwiek umiejetnosciom i po jednym dniu noz mi sie zaczynal otwierac w kieszeni, bo ja nie mam czasu na szkolenie ksiegowego, ktory nie ma pojecia o ksiegowosci.

po miesiacu go zwolnili bo nie nadawal sie nawet na asystenta...

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #4 Ocena: 0

2011-07-28 00:35:10 (14 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Kora78 - szukaj, szukaj i wysylaj listy (entuzjastyczne) nawet w ciemno.

jak ja szukalam pracy w ksiegowosci pierwszy raz (co bylo juz troche lat temu) to mi to zajelo jakies 8 miesiecy (ale bylam wybredna bo chcialam na miejscu i bez dojazdow, no i mialam tylko jakies marne kwalifikacje...).

na poczatek szukaj czegokolwiek co jest zwiazane z ksiegowoscia - trainee accounts assistant, accounts junior, accounts administrator, bookkeeper, accounts clerk, itp. im mniej placa tym nizsze wymagania, i mniej kandydatow - wtedy masz wieksze szanse.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2011-07-28 09:48:29 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2011-07-28 10:24:48 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Anglia (plus Szkocja i Walia) ma po prostu wiekszy rynek pracy. Dlatego w Twoim innym watku padla sugestia, zebys przeprowadzil sie na duza wyspe.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2011-07-28 12:36:39 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #8 Ocena: 0

2011-07-28 13:04:46 (14 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Cytat:

2011-07-28 09:48:29, Marek_29 napisał(a):
Wyglada na to, ze Anglia to raj i daja prace na wysokich stanowiskach za "piekne oczy";-)

nie, Anglia to w miare normalny kraj gdzie, jesli tylko masz checi i ambicje, mozesz piac sie po szczeblach kariery zaczynajac od samego dolu...

i nie wierze w to ze w Irlandii jest inaczej, bo przejrzalam wczoraj pare ofert pracy w Irlandii i wymagania pracodawcow niczym sie nie roznily od tych w Anglii.

Do góry stronyOffline

Nora77

Post #9 Ocena: 0

2011-07-30 14:48:27 (14 lat temu)

Nora77

Kobieta

Z nami od: 15-07-2010

Witam!
Z Waszych wypowiedzi wynika, że najlepszy jest kurs AAT. Czy w takim razie warto zacząć kurs Bookkeeping and Accounts albo Computerised Accounting? Jaka różnica jest między tymi kursami??

Do góry stronyOffline

Meggan

Post #10 Ocena: 0

2011-07-30 19:24:34 (14 lat temu)

Meggan

Kobieta

Z nami od: 12-07-2009

Marek29- o ile pamiętam to TWÓJ wątek i twoja sytuacja jest gdzie indziej!!! Tutaj rozmawiamy o rozpoczęciu pracy w ksiegowości a nie o tym czy zmienić miejsce zamieszkania!!

Do góry stronyOffline

Strona 7.9 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6.9 | 7.9 | 8.9 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,