Str 16 z 17 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
greg3518 |
Post #1 Ocena: 0 2016-02-04 12:44:01 (9 lat temu) |
Z nami od: 04-02-2016 Skąd: wolverhampton |
Witam, jestem w anglii już 11 lat cały czas pracując na magazynach, w Polsce skończyłem finanse i rachunkowość,mój angielski jest komunikatywny w mowie i pismie.Też chce zacząć karierę w księgowości i na początek kupiłem książkę o podstawach księgowości ( dla przypomnienia i nauki), potem planuję zapisać się na jakiś kurs bookkeepingu a następnie poszukać gdzieś pracy w biurze aby nabierać doświadczenia (niekoniecznie na początek w księgowości bo to chyba będzie niemożliwe  )
Moje pytanie jest takie: Jeżeli pracujesz już w księgowości to czy ten angielski naprawdę musi być perfect? Czy np. jeżeli czegoś nie zrozumiem to mogą chcieć sie mnie pozbyć bo po co im polak skorą mogą mieć swojego angola który swój język zna perfect?
Pytanie to kieruję do osób które pracują tu w księgowości
|

|
 |
|
|
littleflower |
Post #2 Ocena: 0 2016-02-04 13:52:39 (9 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Pracuje w biurze - nie mzoe jako ksiegowa ( ale tym tez sie zajmuje) i moge powiedziec ze angielski musze znac - wysylam emaile, raporty do ludzi na calym swiecie, takze rozmowy telefoniczne. Czesco chodzi o wysokie koszta i np gybym zle zrozumiala ( przetlumaczyla) email, rozmowe moglo by to kosztowac moja firme sporo. Tak samo bukuje np stock a potem na podstawie tego no Amerykanie planuja producje czy kolejne ordery. "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|

|

|
|
karjo1 |
Post #3 Ocena: 0 2016-02-04 14:20:46 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Angielski musi byc na poziomie swobodnego operowania slownictwem branzowym. Nie oznacza to, ze niezrozumienie zwrotu czy slowa bedzie dyswalifikowalo, zawsze mozna wnioskowac z calosci zdania/rozmowy/pisma, sprawdzic w slowniku. jednak nie moze to byc brak znajomosci co drugiego slowa  .
|

|
 |
|
gosiaa89 |
Post #4 Ocena: 0 2016-02-04 14:52:18 (9 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2013 Skąd: Sheffield |
Tak, musisz znac angielski perfect.
Ale z drugiej strony bez przesady, jesli juz Cie przyjma to znaczy, ze im odpowiadasz pod wzgledem kwalifikacji, jezyka itp. Jesli czegos nie zrozumiesz, zawsze mozna sie dopytac. Niebardzo rozumiem o co chodzi z tym "po co im Polak jak moga miec Angola" :/
Kursy, ktore sa najczesciej wymagane to AAT (nizsze stanowiska lub jesli nie masz wyzszego wyksztalcenia w accountancy), CIMA, ACCA lub ACA.
|

|
 |
|
greg3518 |
Post #5 Ocena: 0 2016-02-05 11:28:30 (9 lat temu) |
Dzięki za odpowiedzi
Z tym 'po co im polak jak mogą mieć angola' to jest tak że spotkałem się ze stwierdzeniami typu że my tu jesteśmy im potrzebni tylko do fizycznej i niskopłatnej pracy a od biura to maja swoich.
Na magazynach było zawsze tak że niewiele się mówi a dużo robi  Z tymi kursami AAT to chciałbym jeszcze poczekać( koszty), chciałbym zrobić jakiś tańszy kurs i JAKBY się udało to załapać pracę gdzieś w biurze ( nawet za minimum) a potem dopiero iść za ciosem i robić AAT. Niechciałbym wykosztować się na AAT i potem mieć problem bo pieniążki poszły a ja nie mogę znależć pracy w księgowości.
|

|
 |
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2016-02-05 11:49:30 (9 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
greg3518 |
Post #7 Ocena: 0 2016-02-05 12:16:51 (9 lat temu) |
NO właśnie ja nie chcę do końca życia pracować na najniższych stanowiskach tylko za minimum dlatego pomyślałem o czymś innym (wprawdzie po 11 latach ale...), na początek to chciałbym nabierać doświadczenia w jakimkolwiek biurze ( chociaż w dziale księgowości byłoby najlepiej
|

|
 |
|
gosiaa89 |
Post #8 Ocena: 0 2016-02-05 14:41:46 (9 lat temu) |
Cytat:
2016-02-05 11:49:30, ludzik50 napisał(a):
Cytat:
2016-02-05 11:28:30, greg3518 napisał(a):
Z tym 'po co im polak jak mogą mieć angola' to jest tak że spotkałem się ze stwierdzeniami typu że my tu jesteśmy im potrzebni tylko do fizycznej i niskopłatnej pracy a od biura to maja swoich.
Tak- to są opinie polaków pracujących w tych magazynach i nie mających żadnych ambicji...
Mialam odpisac dokladnie to samo. Pracuje w biurze od 5 lat, z samymi Anglikami i jeszcze ani razu nie uslyszalam od nikogo takiej opinii.
Co do samej pracy to pracodawcy czesto oferuja oplacenie kursow,
ja mam wlasnie finansowane ACCA.
Polecalabym jednak AAT na poczatek, nie wiem czy jakiekolwiek inne kursy sa rozpoznawalne. Jesli caly kurs to za duzy wydatek moze pomysl nad nauka w domu a oplaceniem tylko ksiazek i egzaminow?
Na stronie opentuition.com maja darmowe materialy do nauki, korzystalam z tego przy wczesniejszych egzaminach, widze ze maja tez zakladke z AAT.
|

|
 |
|
greg3518 |
Post #9 Ocena: 0 2016-02-08 20:25:39 (9 lat temu) |
Mam jeszcze pytanie na temat AAT i ACCA, czy AAT przypomina poziomem trudności polskiego licencjata a ACCA polskiego magistra? W Polsce jak robiłem licencjata z rachunkowości i finansów to przez 3,5 roku miałem wiele przedmiotów no ale w to wliczały się zagadnienia z księgowości, koszty, finanse, statystyki itp. a czy z AAT tutaj jest podobnie?
|

|
 |
|
gosiaa89 |
Post #10 Ocena: 0 2016-02-09 14:53:58 (9 lat temu) |
Cytat:
2016-02-08 20:25:39, greg3518 napisał(a):
Mam jeszcze pytanie na temat AAT i ACCA, czy AAT przypomina poziomem trudności polskiego licencjata a ACCA polskiego magistra? W Polsce jak robiłem licencjata z rachunkowości i finansów to przez 3,5 roku miałem wiele przedmiotów no ale w to wliczały się zagadnienia z księgowości, koszty, finanse, statystyki itp. a czy z AAT tutaj jest podobnie?
Tutaj za duzo nie pomoge, nie robilam AAT tylko od razu ACCA, a studia skonczylam na licencjacie
Co do poziomu to ACCA na pewno trudniejsza niz licencjat, szczegolnie patrzac od F4 wzwyz, szczegolnie poziom professional. Egzaminy trudne ale ciekawe, poziom skills sporo oliczen, pytania sa tez mniej rozbudowane, na professional glownie case study.
Mozesz napisac do ACCA i sprawdzic czy mialbys jakies exemptions dzieki tej magisterce. Ja za moje studia bylam zwolniona z F1-F4 (swoja droga podobno F1-F3 sa dosc latwe jesli masz juz wiedze/doswiadczenie w accountancy).
|

|
 |
|