2011-08-05 00:39:49, Rrrr napisał(a):
Cytat:
2011-08-04 13:47:32, Ambitna napisał(a):
Nie wiem jaka jest pelna definicja AAT, wiem ze mozna ja zrobic droga diploma i NVQ do poziomu NVQ4, ktore traktowane jest jako wyzsze wyksztalcenie - nie daje Ci ono jednak tytulu ksiegowego. Pelna nazwa NVQ to National Vocationa Qualifications (Vocational znaczy zawodowy)co daje Ci jakies tam kwalifikacje, ale nie sa one na wysokim poziomie.
Z mojej obserwacji widze, ze mnostwo ludzi ma skonczone AAT i nie moze znalezc pracy. Jesli ktos skonczyl studia ksiegowosci w Polsce to nie wiem jaki jest sens robienia czegos ponizej aktualnych kwalifikacji.
ACCA natomiast jest rozpoznawalna na calym swiecie.
to ze ktos skonczyl ksiegowosc w Polsce w UK akurat nic nie znaczy. jak ktos konczyl podobne studia w UK to tez nie ma przewagi nad tymi co maja AAT. generalnie jak ktos chce zajsc wysoko w ksiegowosci w UK,to lepiej jak ma magistra w jakiejs innej dziedzinie, a nie w ksiegowosci - moze to brzmi absurdalnie ale taka jest prawda.
poza tym AAT nie ma nic wspolnego z zawodowka, jak wczesniej napisalas. to profesjonalne kwalifikacje, ktore daja Ci akredytacje w UK najkrotsza droga. tytul ksiegowego mozesz uzyskac z racji wykonywanego zawodu, a nie tylko na podstawie kwalifikacji.
robienie ACCA bez rozdrabniania sie na AAT ma sens tylko jesli:
1. wiesz na 100% ze chcesz pracowac w ksiegowosci i piac sie jak najwyzej, znasz perfekcyjnie angielski, studiowalas cos w UK wiec wiesz jak pisac egzaminy i czego sie oczekuje od studentow na takim egzaminie.
2. stac Cie na to lub pracodawca placi
3. masz wyzsze wyksztalcenie i na jego podstawie jestes zwolniona z kilku pierwszych egzaminow, lub nie masz nic przeciwko studiowaniu przez 5-6 lat.
jak ktos nigdy nie pracowal w ksiegowosci, chce zobaczyc czy mu to bedzie odpowiadac i zdobyc szybka lecz wartosciowa kwalifikacje to AAT ma wtedy duza przewage nad ACCA i innym podobnymi. poza tym nie wszyscy chca robic kariere - sa ludzie ktorzy wola pracowac w ksiegowosci bez specjalnych stresow, na posrednim stanowisku, bo tak im wygodnie. ACCA do tego nie jest potrzebne.
tytul watku to jak zaczac prace w ksiegowosci, a nie jak uzyskac najlepsze kwalifikacje w tej profesji
a co do tych ludzi z pokonczonym AAT, co nie moga znalezc pracy - przyslij ich do mnie bo juz szukam od miesiecy...
(ale oczywiscie samo AAT nie gwarantuje niczego, bo nie kazdy ma odpowiednie predyspozycje)
Jesli ktos skonczyl ksiegowosc w Polsce i zrobi nostryfikacje jak najbardziej bedzie sie to liczyc! Poza tym w UK wazniejsze jest doswiadczenie niz papierki - od tego chyba by nalezalo zaczac.
AAT jak juz wspomnialam to Vocational Qualification, a nie zadne profesjonalne. Po tym kursie nigdy nie bedziesz miec tytulu ksiegowego a jedynie Account Assistant or Trainee. Zeby miec tytul Accountant musisz skonczyc odpowiednie studia lub ACCA, CIMA. Nigdy poprzez doswiadczenie nie dostaniesz pelnego tytulu.
Zeby byc zwolnionym z 3 egzaminow z ACCA wystarczy skonczyc AAT. Jesli masz tylko srednie wyksztalcenie mozesz zaczac ACCA ale od najnizszego poziomu. Na ukonczenie ACCI jest 10 lat, a to w jakim czasie ja ukonczysz zalezy od Ciebie. Sesje sa w czerwcu i grudniu - przy kazdej sesji mozesz podejsc do max 4 egz. ACCA sklada sie z 12 egzaminow, po 9 jest batchelor, kolejne 3 daja Ci magistra. Jak ktos jest bystry to moze osiagnac kwalifikacje w 3 lata.
Proponowalabym ludziom, ktorzy nie maja pojecia o studiowaniu tutaj o nie zabieranie glosu
Zajsc wysoko w jednym zawodzie majac magistra w innym... hmm bardzo ciekawa teoria