MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Powrot do Polski - czy ma sens?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 57 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

Str 57 z 61

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

wadus77

Post #1 Ocena: 0

2012-02-01 11:33:30 (13 lat temu)

wadus77

Z nami od: 24-09-2007

Cytat:

2012-02-01 10:11:18, darmund napisał(a):
Piszac to powinienes juz wiedziec po ktorej stronie barykady jestes , albo inaczej w ktorej Polsce .
Fakt , tutaj jest forum i kazdy moze swoje opinie wyrazic , ale jak czytam Twoje posty to nie wiem dlaczego (staram sie byc pozytywnie do ludzi nastawiony ) ale az mnie skreca z wqfienia .

Nie rozumiem dokladnie o co Ci chodzi, co az tak cie wqfia? O jakiej stronie barykady piszesz?

Moze wyjasnie tylko, ze moje obecna praca jest zwiazana z sektorem service to business i tutaj sa calkiem przyzwoite stawki. A praca na produkcji to zupelnie inna historia.

Ostatnio sam uczestniczylem w rozmowach rekrutacyjnych ludzi do pracy i to co oferuje firma,dla ludzi bez doswiadczenia, ze srednim angielskim i z podstawowa wiedza z IT z danego systemu sa to, wg mnie, conajmniej godne zarobki dla kogos kto dopiero bedzie zaczynal i nie ma jeszcze w tej branzy dosiadczenia. Napewno to jest znacznie wiecej niz minimalna krajowa.

Zreszta, ja nikogo na sile nie na mawiam. Mi sie udalo i albo powineinem zaczac grac w lotto z moim szczesciem albo wcale nie jest az tak ciezko jak niektorzy z was uwazaja.

Jezeli drazni kogos to, ze jestem zadowolony z powrotu to jego sprawa, nie chcesz wracac do Polski to nie zagladaj na ten topic.

Ja staram sie tylko dac przyklad, ze ktos z wyzszym wyksztalceniem i zdobytym doswiadczeniem w UK jest w stanie wrocic do Polski i zyc wcale nie gorzej niz w UK. Oczywiscie to samo stanowisko w UK byloby duzo lepiej oplacone i zylbym moze na jeszcze wyzszym standardzie, ale lepsze jest wrogiem dobrego i pewnie czesc spalilaby mnie na stosie za to co teraz napisze ale mi, mojej zonie i synkowi zyje sie naprawde fajnie w Polsce!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2012-02-01 11:40:07 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Dlaczego ktos mialby spalic Cie na stosie. Mnostwo ludzi zyje dobrze w PL.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Milo_W

Post #3 Ocena: 0

2012-02-01 11:41:39 (13 lat temu)

Milo_W

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2011

wadus77 no właśnie, udało Ci się. OK.
Ja podejrzewam, że chodzi o to, aby spojrzeć trochę szerzej, na ogólną sytuację w Polsce. Zawsze gorąco do tego zachęcam. Ja też źle nie mam, ale nie na tyle, by chcieć tu żyć. I pewnie, mogę napisać, że idzie zarobić, że da radę to, tamto. Tylko to jest już fuks, że "da radę", bo raczej to jest walka o cokolwiek.

Ważne jest to, co mają ludzie ogólnie w tym kraju - jak działają urzędy, służba zdrowia, inne służby, co nas czeka na emeryturze, jak zamykane są szkoły, ile kosztują przedszkola i jak trudno się do nich dostać, gdy pracujesz (a jak nie pracujesz, to cię nie stać) - multum, multum rzeczy. I tutaj to, że ktoś zarabiać może w Polsce 10-20-30 tysięcy akurat wiele do dyskusji nie wnosi. To nie jest pytanie na forum "czy wracać", to ta osoba niech sobie w domciu pogada z dziewczyną/narzeczoną/chłopakiem.

Tutaj, bliżej rzeczywistości sytuacja wygląda totalnie inaczej. Ja osobiście chciałbym wskazać taką normalność polską, czyli ...polskie dziadostwo tak naprawdę. A do tego raczej bym nie wracał.

Do góry stronyOffline

Van_Helsing

Post #4 Ocena: 0

2012-02-01 11:44:22 (13 lat temu)

Van_Helsing

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2007

"Powrot do Polski - czy ma sens?" ciężko odpowiedzieć na takie pytanie. Każdy jest inny dla jednych "sens" to rodzina więc taki powrót jak najbardziej ma sens - niektórzy ciężko przeżywają rozłąki. Inni natomiast mają możliwość otworzyć biznes - więc i dla nich taki powrót będzie sensem bo mogą osiągnąć wiele. Myślę, że sensu powrotu nie mają Ci co nie wiedzą co chcą ze swoim życiem zrobić - nie mają mocnego pojetego patryjotyzmu badz mocnej tesknoty za rodzina itp. Ale kazdy czlowiek jest inny wiec ciezko na to odpowiedziec - dla no Kowalskiego moze powrot byc sensem bo np otworzyli swietny sklep miesny w jego miasteczku a On tak bardzo teskni za naturalna dobra wiejska kielbasa :-]

Dla mnie sensu nie widac - w PL jest nadal zle - mimo ze to juz 7 lat jak wyjechalem. w PL ludzie nadal sa dziwni nie przystosowani do zycia w europie z innymi kulturami , narodowosciami itp - a to juz 8 lat jak weszlismy do Uni ;-) Nadal pracodawcy nie szanuja pracownikow - marne wynagrodzenia - marna polityka - slabe perspektywy rozwoju zawodowego dajace przynajmniej spokojne zycie i oplacenie tego kredytu na upragniony dom bez leku ze za miesiac bedzie wypowiedzenie i wizja bezrobocia przez nastepne miesiace/lata. Tak wiec dla mnie NIE..

Ale jak mowilem Kowalska czy Kowalski bedzie widzial ten sens bo Kowalskiego wuja moze mu zalatwic robote w fabryce za 2000 tys miesiecznie a On ze slabym angielskim bedzie sie czul o niebo lepiej na swojej ziemi ojczystej.. Tak wiec ile ludzi tyle bedzie opinii
Zycie jest sztuka wyboru - sir Adam 12/05/12

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

wadus77

Post #5 Ocena: 0

2012-02-01 12:04:52 (13 lat temu)

wadus77

Z nami od: 24-09-2007

Dokladnie!

Ja nie pisze aby przekonac, ze w Polsce jest super i namawiac do powrotu.

Pisze tylko, ze po 7 latach pobytu w UK udalo mi sie znalezc fajna prace w Polsce i wrocic z cala rodzina i pisze tez miedzy innymi jak to osiagnalem. Po prostu chce sie tym z Wami podzielic, poniewaz czuje sie jakos zwiazany z ludzmi, ktorzy musieli opuscic Polske aby szukac lepszej przyszlosci dla siebie.

Co do Polski zgadzam sie mamy mase wad, ale nie zmienia to faktu, ze jestesmy Polakami. Ja czuje sie Polakiem i chce mieszkac w Polsce, ktora jest chora, ale to moja tozsamosc.
I jezeli mam szanse tutaj zyc to tak robie.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-02-01 12:14:45 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #7 Ocena: 0

2012-02-01 12:24:46 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-02-01 12:14:45, binus1 napisał(a):
A moje pytanie jest takie.To dlaczego wyjechałeś do UK,czy wszystko to co piszesz nie mógłbyś osiągnąć w PL?Jakby wyglądały Twoje losy gdyby nie UK?.Gdyby Tony nie otworzył granicy to w jakim kraju byś osiągnął to co osiągnełeś?Wracasz z wiedzą i doświadczeniem z UK do PL,ciekawe kiedy zatęsknisz za tożsamością kraju który dał ci szanse na edukację(UK)- jak wrócisz to się odezwij.8-)

toz wrocil do kraju, w ktorym sie wyedukowal? po studiach przyjechal na wyspy po doswiadczenie... zanim sie 'czepniesz' kogos, przeczytaj najpierw co pisal lub co sam piszesz ;-)

nawet gdybym chcial to nie jestem wstanie tego zrobic - dzieciaki w polowie edukacji, nastepne juz w kolejce czekaja na przedszkole...
a wyjechalem, bo mi sie nudzilo - prawie caly 2003 na zwolnieniu siedzialem 8-)

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-02-01 12:32:46 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Van_Helsing

Post #9 Ocena: 0

2012-02-01 12:32:59 (13 lat temu)

Van_Helsing

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2007

Cytat:

2012-02-01 10:48:33, Richmond napisał(a):
Wczoraj dostalam mailem oferte kontraktu IT w Poznaniu za £220 per day. Wiec zarobic sie da i wykorzystac wiedze tez. Tylko trzeba chciec tam byc :-)

220 per day in Poland ? to jest ponad 1000 zl dziennie :) co to co za stanowisko jak mozna zapytac? bo ponad 24 tys to jest dobry pieniadz :)
Zycie jest sztuka wyboru - sir Adam 12/05/12

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #10 Ocena: 0

2012-02-01 12:35:37 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 57 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,