Str 56 z 61 |
|
---|---|
effimd | Post #1 Ocena: 0 2011-11-29 14:37:11 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-02-2010 Skąd: londyn |
Moze i pochmurnie teraz.Bylam w Polsce na wakacjach caly sierpien w Polsce,wiekszosc urlopu to byly dni sloneczne i gorace,wiec w porzadku.Drogi rozkopane owszem,ale za to gdy zrobia bedzie ladniej i wygodniej.Swoja droga w Lond.tez chodniki rozkopane niejednokrotnie.Milo czytac,jak ktos wie czego chce,podjeluscie decyzje i to najwazniejsze.Swoja droga mt tez planujemy powrot do Polski za jakis czas.Jednak wole ksztalcic dziecko w naszym kraju i jest jeszcze wiele inych czynnikow.Tu mi sie tez dobrze mieszka poki co,staram sie byc zadowolona z tego gdzie obecnie przebywam i co robie.Wszedzie sa plusy i minusy,wazne zeby wiedziec czego sie chce,a wyglada na to Wadus,ze wy sie odnalezliscie i to najwazniejsze.
|
wadus77 | Post #2 Ocena: 0 2012-02-01 09:38:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-09-2007 |
WItajcie!
Widze, ze watek umarl smiercia naturalna ![]() No ale moze troche go zaktualizuje, jakby nie bylo mam sentyment do tego forum, bo dzieki niemu tez udalo mi sie wykrystalizowac moje plany na zycie. Pewnie wiele osob w UK nie raz sie zastanawialo czy warto wracac do Polski, moze niektorzy tesknia, a moze czesc zle sie czuje w UK. Chcialbym tym osobob dac troche nadzieji i powiedziec, ze jest swiatelko w tunelu. Nie robcie niczego pochopnie ani w emocjach! Przemyslcie plusy i minusy i balans musi byc w strone plusow. Opierajac sie na moim doswiadczeniu moge powiedzie, ze bylo warto jak cholera! ale ... musialem tez trafic na wlasciwy czas. Co do pracy to co tu duzo pisac jest znacznie lepiej i w perspektywie czasu mam wrazenie, ze bedzie lepiej nawet niz mialem w UK. W moim przypadku zaaowocowaly zdobyte doswiadczenie (praca w UK 7 lat dla jednej firmy), praktyczna umiejetnosc poslugiwania sie jezykiem angielskim i moje wyksztalcenie akademickie. Wszystko razem pozwolilo mi na znalezienie obecnej pracy w Polsce. Wiecie co? warto probowac, skoro macie np. stala prace w UK, rozsylajcie CV postarajcie sie podkreslac wasze najlepsze cechy zawodowe, moze kiedys jak znajde czas to podam kilka przykladow. I pamietajcie ne decydujcie sie na oferty do ktorych macie watpliwosci, Polska to specyficzny kraj i jezeli macie nadzieje, ze bedzie lepiej niz na poczatku wam sie wydaje to niestety ale w wiekszosci przypadkow nie jest. Anglia to jedna z lepszych przygod w moim zyciu, skonczylem studia w 2003r potem do 2011 pracowalem w UK i tam "doroslem", nauczylem sie naprawde duzo. Ale musialem umiec dostrzec gdzie moge sie czegos nauczyc, bylem asystentem team leadera ponad 5 lat, ale caly czas probowalem cos z tego wyciagnac. Potem zaczalem czytac o Lean management i pytac w pracy jak wszystko dziala w praktyce, nie tylko chcialem wiedziec ale tez zrozumiec i po roku czasu chyba nagle zaskoczylo i wiedzialem gdzie moge sie zrealizowac. Obecnie pracuje w zupelnie innej branzy ale to co wynioslem z UK bylo bezcenne, tego nie nauczycie sie ani na studiach ani siedziac w Polsce. Zacznijcie traktowac swoja prace jako pole do nauki, zapamietujcie wszytsko jak funkcjonuje, obserwujcie waszych przelozonych. Sami sie doksztalcajcie, ale nie koniecznie na uczelniach czy kursach w UK NVQ czy inne sa moze i cenione ale w Polsce liczy sie "zywa" wiedza. W dobie internetu macie prawie wszystko w zasiegu reki tylko trzeba sie przypilnowac i wsio. Pozdrawiam z zmarznietej Polski! Teraz w Polsce mamy niezle mrozy u mnie jest -17 i ma byc zimniej ![]() [ Ostatnio edytowany przez: wadus77 01-02-2012 09:41 ] |
darmund | Post #3 Ocena: 0 2012-02-01 10:11:18 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-01-2012 Skąd: Dartford |
Cytat: 2011-09-09 09:21:18, wadus77 napisał(a): Bylem na rozmowie na stanowisko kierownika produkcji, ale nie chcialbym tej pracy, bo jak zarzadzac ludzmi, ktorych zarobki nie przekraczaja 1200 zl na reke? Zajefana motywacja do pracy co? Choc srednie zarobki takiego kierownika prod. w PL to od 4-6 tys brutto. Piszac to powinienes juz wiedziec po ktorej stronie barykady jestes , albo inaczej w ktorej Polsce . Fakt , tutaj jest forum i kazdy moze swoje opinie wyrazic , ale jak czytam Twoje posty to nie wiem dlaczego (staram sie byc pozytywnie do ludzi nastawiony ) ale az mnie skreca z wqfienia . |
Post #4 Ocena: 0 2012-02-01 10:21:09 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2012-02-01 10:48:33 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Wczoraj dostalam mailem oferte kontraktu IT w Poznaniu za £220 per day. Wiec zarobic sie da i wykorzystac wiedze tez. Tylko trzeba chciec tam byc
![]() Carpe diem.
|
|
|
Milo_W | Post #6 Ocena: 0 2012-02-01 10:50:40 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-05-2011 Skąd: jeszczeżadne |
Ludzie jaki powrót... nie ma do czego wracać, a będzie jeszcze gorzej. Co nie dziedzina to dno. Emerytur nie będzie, opieki zdrowotnej nie ma, praca jest - za 1200-1500zł (w porywach, bo najchętniej by zatrudniali za 1000zł na dzieło). Mieszkania o 30 procent za drogie (deweloperzy złodzieje), kredyty na lichwiarskich zasadach o 30 procent za drogie (cóż, wyprzedali banki, to mamy za swoje).
Ludzie kombinują jak uciekać z kraju, a Wy chcecie wracać? Do czego? Po co? Pewnie, można wracać, jeśli NA PEWNO zdobędziesz robotę za 3500-4000zł netto i wyżej (dla Wawki +1000zł), najlepiej i mąż i żona. Bez tego raczej będzie bida, 40 metrów na zadupiu, kredyt do usranej starości i wakacje nad Bałtykiem. [ Ostatnio edytowany przez: Milo_W 01-02-2012 10:52 ] |
galadriel | Post #7 Ocena: 0 2012-02-01 10:52:11 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: 2012-02-01 10:48:33, Richmond napisał(a): Wczoraj dostalam mailem oferte kontraktu IT w Poznaniu za £220 per day. Wiec zarobic sie da i wykorzystac wiedze tez. Tylko trzeba chciec tam byc ![]() W Poznaniu akurat jest fajnie! Przyjeżdżaj Richmond ![]() ![]() Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2012-02-01 11:06:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Gal, ale ta mentalnosc, te urzedy...
![]() Smiem przypuszczac, ze stawka nie wynagrodzi kosztow (nie tylko tych liczonych w monecie) ![]() |
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2012-02-01 11:18:04 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Hehe, wole pozostac za mala woda
![]() Wole swobode podrozowania, ktora oferuje mi UK i bliskosc glownych lotnisk. Carpe diem.
|
galadriel | Post #10 Ocena: 0 2012-02-01 11:18:16 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: 2012-02-01 11:06:58, karjo1 napisał(a): Gal, ale ta mentalnosc, te urzedy... ![]() Smiem przypuszczac, ze stawka nie wynagrodzi kosztow (nie tylko tych liczonych w monecie) ![]() Ale na etacie, bez własnej działalności, to zbyt wiele kontaktu z urzędami się nie ma. Najbardziej po powrocie rozbawiło mnie: Za każdym razem jak jestem w centrum mam kurde jakieś deja vu. Zewsząd dopada mnie angielszczyzna (i inne języki). Jacyś studenci, turyści, diabli wiedzą o co chodzi. Chciałam odpocząć od tego wszędobylskiego angielskiego- a tu nie da rady ![]() Normalnie, chyba wezmę przykład z nich: ![]() edit: Cytat: 2012-02-01 11:18:04, Richmond napisał(a): (...) Poznan owszem lubie, ale nie na tyle, by mieszkac w PL. (...) Szkoda ![]() [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 01-02-2012 11:20 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|