MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Powrot do Polski - czy ma sens?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 40.9 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 39.9 | 40.9 | 41.9 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

Str 40.9 z 61

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Myajaaa

Post #1 Ocena: 0

2011-08-01 18:21:04 (14 lat temu)

Myajaaa

Kobieta

Z nami od: 13-01-2011

Jezu ... Wy chcecie wyjezdzac z UK a my z mezem chcemy emigrowac do uk ... wyjazd zbliza sie wieeeeelkimi krokami ale teraz to ja mam coraz wiecej watpliwosci czy dobrze robimy :(
...Podobno, nie ma rzeczy nie możliwych - są tylko te mniej i bardziej trudne... - czas pokaże;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kolezanka_szkla

Post #2 Ocena: 0

2011-08-01 18:32:39 (14 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Myajaaa bo to wszystko zalezy czego oczekujesz od zycia.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

michal1985

Post #3 Ocena: 0

2011-08-01 19:01:39 (14 lat temu)

michal1985

Mężczyzna

Z nami od: 16-08-2008

Cytat:

2011-08-01 18:21:04, Myajaaa napisał(a):
Jezu ... Wy chcecie wyjezdzac z UK a my z mezem chcemy emigrowac do uk ... wyjazd zbliza sie wieeeeelkimi krokami ale teraz to ja mam coraz wiecej watpliwosci czy dobrze robimy :(

Przyjedziesz, pomieszkasz, zobaczysz czy Wam sie bedzie podobac...Zostaniesz w Polsce to mozesz sobie pluć w twarz ze mialas taka okazje xxx lat temu i nie sprobowalas bo zostalas w Polsce. Ja Wam zycze wszystkiego najlepszego w UK :-]:-]:-]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

marcinb

Post #4 Ocena: 0

2011-08-01 19:09:32 (14 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Myajaa,

Jak juz chcecie wyjechac to najpierw moze niech wyjedzie te co ma wieksza szanse znalezienia pracy. Bo z ta tutaj nie jest wcale tak kolorowo. Skoro maz zna angielski to niech wyjedzie pierwszy a najpierw niech znajdzie miejsca pracy przez internet. Moze zadzwonic albo napisac mejla czy szukaja fizjoterapeutow. Wtedy bedziecie wiedziec na czym stoicie. Tak w ciemno to warto bylo przyjechac 5-7 lat temu. A tak dla przypomnienia - wlasnie konczy sie trzecia rok recesji od czasu Credit Cruch w 2008. A poprawy jakos nie widac...
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Myajaaa

Post #5 Ocena: 0

2011-08-01 21:40:45 (14 lat temu)

Myajaaa

Kobieta

Ludziska kochane - forumowicze niezastapieni :D

ja wiem, że jak się nic nie robi to i nie ma na co liczyć, że coś się w końcu wydarzy ;)
ja tam wiem, że żanej gwiazdki z nieba nie dostanę i żeby coś mieć to trzeba zakasać rękawy i hayah ;)

tylko wiecie ... kurde tyle z Was pisze, że chcecie wracać do Pl bo nie ma pracy i w uk coraz gozej sie utzrymac i z praca coraz cieżej ... ehhhh...tzn jak wiem ze zeby coś osiągnąc to najpierw trzeba na to zasłużyc.. tylko kurde boje sie że nawet nie bd sposobności pokazac sie ze my potrafimy ... wrrrrr...

jesli chodzi o wyjazd osobno ... u nas jest o tyle 'lepiej' ze zadne z nas nie pracuje i nic nas juz w pl nie trzyma, oboje sie zwolnilismy i czekamy na wyjazd, tylko kurde im blizej ten wyjazd to mamy watpliwosci, bo tak na dobra sprawe na dzien dzisiejszy PRACY W KOŃCU NIE MAMY!!! ,a mieszkanie mamy ale takie kątem u znajomych ... :( i po przyjeździe zaczynamy wszystko od zera ...

skad ten strach ... a po wnikliwym czytaniu waszych postów ten strach tylko sie nasila ... ehhhh...

[ Ostatnio edytowany przez: Myajaaa 01-08-2011 21:42 ]

...Podobno, nie ma rzeczy nie możliwych - są tylko te mniej i bardziej trudne... - czas pokaże;)

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2011-08-01 22:41:39 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2011-08-01 22:52:31 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2011-08-01 09:32:01, Marek_29 napisał(a):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy te pustki na tych zdjeciach, to sygnal czegos? Mass exodus? :-?
Ada

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2011-08-01 22:59:09 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Jess31

Post #9 Ocena: 0

2011-08-01 23:10:47 (14 lat temu)

Jess31

Kobieta

Z nami od: 17-06-2008

Cytat:

2011-08-01 12:49:50, Marek_29 napisał(a):
Cytat:

2011-08-01 12:26:05, maxy7 napisał(a):
Marek tez jestem z Elblaga i rzeczywiście nasze miasto zmienilo się w ciągu ostatnich 20 lat ale to co widać na tych zdjęciach ma więcej wspólnego z tradycja „ wsi potiomkinowskich „ i propaganda sukcesu PRL niż z nasza Elblaska siermiezna rzeczywistoscia która odbiega od propagandowych obrazkow. Kilka uwag dotyczących tych zdjęc a co z moich własnych obserwacji odnosi się do wielu innych miast sredniej wielkości w Polsce:
•Podobnie jak w krajach trzeciego swiata caly „niesamowity” rozwój gospodarczy wielu polskich miast ogranicza się do centrum miasta . W przypadku zdjęć które oglądacie to sa dosłownie pare ulic na krzyz . Pozostala czesc miasta nie rozni się zbyt wiele od lat 80-tych a w niektórych przypadkach jak na przykład dzielnica „ Zawada” czy „ Nad Jarem” w Elblagu można mowic o stoczeniu się do poziomu slumsow. To tak jakby 90 letnia kobieta nalozyla troche tapety i krzyczała ze znow wygląda jakby miała 15 lat.
•Totalny regres ekonomiczny Elblaga i brak jakiejkolwiek realnej koncepcji rozwoju miasta co powoduje odpływ mieszkańców do większych miast lub za granice .Marek przyjedź kiedyś do Elblaga w październiku w środku tygodnia i policz na ulicach ile widzisz osób w przedziale wiekowym 25-45 lat czyli tych od których zależy rozwój każdego ośrodka miejskiego . Fajnie mieć gdzie się przejść na spacer w słoneczne niedzielne popołudnie ale myślę ze jeszcze większa frajda byłaby gdy ludzie mogli pracować na miejscy niż przeprowadzać się ponad 1000 km dalej.
Ostatnie 10 lat rozwoju mojego miasta:
- nowe tramwaje, pociagi, autobusy, dworzec PKS i PKP - Rzeczywistość - 2 nowe tramwaje i jeden nowy pociąg (szynobus) co na ponad 100 tys miasto jest kropla w morzu potrzeb. Wiekszosc parku maszynowego komunikacji publicznej wciąż stanowią ponad 20 letnie autobusy ale zlomy które dostaliśmy w darze od innych państw. Do tego warto dodac polikwidowane polaczenia kolejowe które powoduje ze z dworca „ Victoria „ w Londynie mam częstsze polaczenie z Elblagiem niż na przykład z Olsztyna do Elblaga..
- nowe drogi, chodniki, obwodnica i autostrada - Rzeczywistosc – 99% chodnikow pamięta towrzysza Gierka oraz stanowi swietna trase treningowa dla matek z wozkiem jeżeli kiedyś będą chciały brac udział w zawodach motor crossowych.
- odnowiona i odbudowana Starowka - Rzeczywistosc - pare ulic na krzyz odbudowywanych od 20 lat
- kilkadziesiat nowych dzielnic mieszkaniowych - Marek chyba miałeś na myśli kilkadziesiąt nowych budynkow mieszkalnych nie dzielnic.
- ladne parki (odswierzone lub wybudowane nowe) - Nie mam zadnych informacji na temat powstania nowego parku w Elblagu, wszystkie powstaly przed 1945 r .

Bardzo negatywne podejscie do sprawy ;-)

Cytat:
- kilkadziesiat nowych dzielnic mieszkaniowych - Marek chyba miałeś na myśli kilkadziesiąt nowych budynkow mieszkalnych nie dzielnic.
- ul. Studzienna, Stary Rynek, ul. Polna, ul. Zeromskiego, ul. Reja, ul. Hetmanska, ul. Czerniakowska, ul. Wyczolkowskiego, ul. Moniuszki, ul. Legionow, ul. Lotnicza, Al. Grunwaldzka, Modrzewina

Cytat:
- odnowiona i odbudowana Starowka - Rzeczywistosc - pare ulic na krzyz odbudowywanych od 20 lat
- chyba dawno nie byles w Elblagu ;-) Przejdz sie po nowej Starowce, to sie naprawde zdziwisz ile zrobiono chcocby w ciagu ostatniego roku (Ratusz wyglada rewelacyjnie)...

Cytat:
- nowe drogi, chodniki, obwodnica i autostrada - Rzeczywistosc – 99% chodnikow pamięta towrzysza Gierka oraz stanowi swietna trase treningowa dla matek z wozkiem jeżeli kiedyś będą chciały brac udział w zawodach motor crossowych.
- kolejna bzdura. Nowa obwodnica, autostrada. Nowe chodniki sa prawie wszedzie. Wszystkie glowne drogi sa wyremontowane i "rowne jak stol" (w co ciezko uwierzyc)...

Cytat:
- nowe tramwaje, pociagi, autobusy, dworzec PKS i PKP - Rzeczywistość - 2 nowe tramwaje i jeden nowy pociąg (szynobus) co na ponad 100 tys miasto jest kropla w morzu potrzeb. Wiekszosc parku maszynowego komunikacji publicznej wciąż stanowią ponad 20 letnie autobusy ale zlomy które dostaliśmy w darze od innych państw. Do tego warto dodac polikwidowane polaczenia kolejowe które powoduje ze z dworca „ Victoria „ w Londynie mam częstsze polaczenie z Elblagiem niż na przykład z Olsztyna do Elblaga..
- 6 nowych tramwajow PESA 121N jezdzi po Elblagu...To prawda, ze nie wszystkie autobusy sa nowe (ponizej obrazki autobusow jezdzacych w tej chwili po Elblagu)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To prawda, ze jeszcze dluga droga przed tym miastem. Jednakze zmienia sie ono na plus w szybszym tempie niz np. Belfast;-)

tak ale Belfast zamiast wydawac kase na ladnie wygladajace budynki woli zainwestowac kase w dalszy rozwoj infrastruktury, portu i naklonic inwestorow do dalszych dlugoterminowych kontraktow a nie tak jak w Elblagu i innych polskich miastach podreperowac wizerunek na chwile, na chwile zaciagnac pare firm "na male koszta" i na chwile poprawic sytuacje. W tych dzialaniach nie ma nic zwiazanego z przyszloscia, firmy ktore przeniosly sie do Polski za niedlugo znikna z pola widzenia i przeniosa sie dalej na wschod bo bedzie taniej i wydajniej (naturalna kolej rzeczy) a Polska zostanie z czym? zero infrastruktury, zero drog, zero rak do pracy i zero kasy (czytaj dotacji) ... mamy super predyspozycje do wielkich sukcesow ale w Polsce nie ma ludzi ktorzy potrafia zarzadzac a przepasc miedzy post komunistycznym pierdzeniem w stolek, okradaniem bo mi sie nalezy a futurystycznym i przyszlosciowym realizmem jest zbyt duza, to nie ta generacja :-)

Do góry stronyOffline

Myajaaa

Post #10 Ocena: 0

2011-08-02 07:56:52 (14 lat temu)

Myajaaa

Kobieta

Zaraz bd ze jest już moj temat (i fakt jest) ale odpowiem przez grzeczność :)

Cytat:

2011-08-01 22:41:39, Marek_29 napisał(a):
Myajaa, co jest celem Waszego wyjazdu? Czego oczekujecie od Wielkiej Brytanii? Czy macie bliskie wiezi z rodzina i znajomymi w Polsce? Jaka jest Wasza znajomosc jezyka angielskiego? Czy macie sie gdzie zatrzymac? Czy macie jakies oszczednosci na start? Czy posiadacie dzieci? W jakim zawodzie pracowaliscie do tej pory?

1. cel i oczekiwania - rzecz jasna poprawa zycia i statutu .. w pl ja zaraiam 1000zl i prace mam do konca br, maz zarabial 1300zl i w koncu sam sie zwolnil bo nie mozna bylo wytrzymac w tej robocie ... :( naszym marzeniem jest nie martwic sie co bd za tydzien i czy starczy nam do ostatniego :(
ja wiem i zdjaje sb sprawe z tego ze musismy walczyc o to co chcemy osuagnac tylko boje sie co bd jesli nie damy rady... jesli nei znajdzmiemy pracy :(

2. kontakty z rodzina: jasne ze mamy bliskie, ale moim celem kiedys za kilka lat sciagnac rodzine do nas .. bo w pl uwierzcie badz nie tylko bieda z nedza ... :(

3. j ang: komunikatywny, oboje, pewnie ze nie jest biegly bo tak nie moge pow, ani zaawansowany ale dogadac sie dogadamy :)

4. mieszkanie: na start przez 3 tyg mamy nocleg za free u znajomych... co prawda bd cholernie ciasno, ale oni sie zgodzili i ich wspolokatorzy rowiniez, dop jakbysmy cos znalezli tj jaks prace bd szukac czegosc na wlasna reke z tymi znajomymi

5. oszczednosci mamy... i powiem ze nie sa male ale tez nie mamy 20tys ł ...

6. dzieci : nie maymy, to to nie ukrywam, ze jest na nasz plus, oboje bardzo chcemy zostac rodzicami,, ale w ciemno z dzieckiem chyba bym sie nie odwazyla jechac ... a tak we dwoje to zawsze gdzies przykimamy

7. praca: ja prace biurowe, manager, staze, maz w zawodzie rechabilitant lub fizjo jak to woli wczesniej tez kierowca ale to bylo daaaaaaaaaaaaaawno temu

Do góry stronyOffline

Strona 40.9 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 39.9 | 40.9 | 41.9 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,