2011-07-20 09:55:49, Marek_29 napisał(a):
4. Mieszkanie/dom - £150 mniej miesiecznie
Tu chyba mocno przesadziłeś. Skoro wymagane przez Ciebie zarobki są oferowane raczej tylko w Warszawie i chcesz mieć podobny dom, jak w Irlandii Północnej, musisz się liczyć ze sporym kosztem jego wynajmu. Kawalerka to co innego.
Mam koleżankę, z którą skończyłem studia w 2006 i od razu rozpoczęła pracę po studiach w Gorzowie. Po roku zarabiała 3000 zł na rękę, co na warunki gorzowskie jest sumą przyzwoitą. Po pewnym czasie miała wszystkiego dość, bo kierownik w jej firmie mocno się do niej zalecał, a że ona jego zaloty odrzucała, niszczył jej pliki z danymi, które na co dzień przerabiała. Poza tym wyszła z założenia, że ktoś głupszy od niej nie będzie jej szefem i w tej firmie się nie rozwinie.
Znalazła pracę w Warszawie i przeniosła się tam w 2009. Nie wiem, ile zarabia, ale na pewno bardzo dużo i znacznie więcej, niż wymagasz Ty. Stać ją na takie hobby jak nurkowanie, wspinanie się, co miesiąc lata sobie na weekendy po całej Europie (tydzień temu też zwiedziła w 2 tygodnie całe USA) i chce wziąć kredyt na kupno domu w Warszawie. Pytam się, czy nie za drogo wziąć milion kredytu na dom w Warszawie, a ona na to, że nie będzie marnowała życia na dojazdy do pracy spod jakiejś podwarszawskiej wioski, stojąc 2 razy dziennie po 90 minut w korkach.
Więc to informacja dla Ciebie, bo możesz się zdziwić, że koszty wynajmu zbliżonego domu w Warszawie wielokrotnie przekroczą koszty wynajmu podobnego domu w Irlandii Północnej. Jeśli chcesz kawalerkę, to nie możesz tu mówić o podobnym standardzie.
[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 21-07-2011 11:20 ]