MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Powrot do Polski - czy ma sens?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 23.9 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 22.9 | 23.9 | 24.9 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

Str 23.9 z 61

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

wadus77

Post #1 Ocena: 0

2011-07-13 18:00:36 (14 lat temu)

wadus77

Z nami od: 24-09-2007

Richmond: masz racje, ja moge to potwierdzic jako praktyk. Tam gdzie pytano sie mnie o oczekiwania finansowe, to odbieralem to jako infomracje, ze "OK, przyjmiemy cie, ale nie mozemy duzo placic", I takie firmy zazwyczaj wygladaly jak jakis konglomerat fabryczny, gdzie zatrudnia sie po 200-300 osob, portiernia-bramki jak w metrze w londynie i karty z przepustkami.

Jak ktos ogladal Gattaca, z Uma Thurman to dobrze zrozumie o co mi chodzi.

W jedej jedynej bylo inaczej troche mniejsze zatrudnienie bo 50 osob i nie wielkie budynki tylk jedno pietro w biurowcu. I rozmowa nie byla z Polakami tylko zagranicznymi managerami, oczywiscie po angielsku. Zupelnie inna atmosfera i poziom rozmowy.

Choc bron Boze, nie skarze sie na inne rozmowy rekrutacyjne, ludzie tam byli tez bardzo mili i uprzejmi, tylko nie mogli zaoferowac atrakcyjnego wynagrodzenia ani szkolen, albo juz cos potrafisz i zaczynasz z poziomu np. seniora xxxx wtedy masz przyzwoite zarobki, albo jak zaczynasz jako junior masz dosyc slaba stawke (polowe tego co senior) i raczej nie licz na szkolenia i rozwoj z naszej strony, chcesz sie szkolic to rob to we wlasnym zakresie, generalnie oferta dla studentow idalna ale nie dla mnie. Tym bardziej, ze mam juz zone i dziecko na utrzymaniu.

P.s. Czy moglby mi ktos podrzucic jakies namiary na sprawdzone osoby ktore jezdza do Polski duzym samochodem (potrzebuje transportu na poczatek sierpnia) Kurs (essex 25 mil od M25 do Polski woj. Kujawsko Pomorskie)

[ Ostatnio edytowany przez: wadus77 13-07-2011 18:03 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2011-07-14 10:00:15 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

wadus77

Post #3 Ocena: 0

2011-07-14 17:50:06 (14 lat temu)

wadus77

Marku dziekuje za gratulacje.

A mam pytanie do pozostalych osob, pewnie to bylo poruszane, a moze nie?

Czy powinienem teraz zadbac o jakies dokumenty z IR aby miec dowod, ze mialem lata skladkowe w sumie to bedzie 7 lat wiec szkoda tego stracic.

Mam kilka kont ISA domyslam sie ,ze bede musial je zlikwidowac jako, ze nie bede juz platnikiem taxu w UK?

Czy znacie jakis normalny bank w PL, ktory nie policzy mi za to jezeli przeleje na konto duzych sum w funtach? 2 lata temu przelewalem z Barclaysa do WBK i w Barclayse policzyli mi za przelew okolo 27 GBP, a w Polsce nawet nie wiem z jakiego tytulu 400 PLN za przyjecie tego transferu?

Ciekawe co zrobia z moimi punktami na prawie jazdy? mam 6, 3 dostalem w 2005, a kolejne 3 w 2010.

co jeszcze...?

No samochod trzeba bedzie go wystawic jak najszybciej for sale ale nie wiem czy zdaze ze wszystkim powrot wstepnie planuje na poczatek sierpnia.

Do góry stronyOffline

rafal80

Post #4 Ocena: 0

2011-07-14 18:13:39 (14 lat temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

400 zł za przyjęcie transferu? To jakaś parodia. Ten polski bank jeszcze istnieje? Z HSBC do Millenium płacę 17f niezależnie od kwoty (przyjęcie oczywiście bezpłatne).

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2011-07-14 18:32:38 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

wadus77

Post #6 Ocena: 0

2011-07-14 19:48:13 (14 lat temu)

wadus77

sek w tym ze otworzylem w PL konto walutowe w funtach a dopiero potem przelalem cala kwote. Nastepnie po kursie kantorowym wynegocjowalem o niebo lepsze warunki niz w banku. I tracac nawet te 400 zl i tak bylo warto.

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2011-07-14 19:55:39 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

wadus77

Post #8 Ocena: 0

2011-07-14 21:09:43 (14 lat temu)

wadus77

czy ukforex jest pewny? dla mnie to troche wyglada nieznajomo, nigdy wczesniej nie slyszalem aby tak transferowac pieniadze.

Wlasnie srpawdzilem jeden sprawdzony kantor w PL oferuja prawie taka sama kwote (juz kiedys u nich sprzedawalem funty w cenie sprzedarzy w kantorze) wiec w chwili obecnej oferuja prawie tyle samo co UKforex, a kantor ten juz mam sprawdzony.

[ Ostatnio edytowany przez: wadus77 14-07-2011 21:14 ]

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2011-07-14 21:38:07 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Jess31

Post #10 Ocena: 0

2011-07-14 22:54:22 (14 lat temu)

Jess31

Kobieta

Z nami od: 17-06-2008

Cytat:

2011-07-12 11:27:52, Richmond napisał(a):
Zalezy od firmy i tego jak sobie wychowasz pracodawce. Nigdy w Polsce nie robilam nadgodzin, na ktore nie zgodzilam sie wczesniej. Zreszta zawsze bylo duzo chetnych na ekstra pieniadze, wiec nie bylo problemu.

Jak to mowili kiedys: 17.00, dlugopis wypada z reki i do domu. A od spraw awaryjnych jest ktos, kto pelni dyzur i placa mu za to.

Richmond mam pytanie takie do ciebie, kiedy ostatni raz pracowalas w polskiej firmie w Polsce, o stanowisku nie bede sie pytac bo byc moze ze tutaj sie nierozumiemy? Zgadzam sie z toba w jednym punkcie, czas pracy zalezy od firmy (branza, zakres geograficzny itp. itd.) , natomiast w niewielu firmach w Polsce mozesz wychowac sobie pracodawce ... jasne ze w banku czy na poczcie sa konkretne godziny i pracownicy koncza prace z zegarkiem w rece, ale przeciez kierownik jakiejs tam placowki banku w Polsce nie wychodzi z pracy o tej samej godzinie co np. kasjerka a tutaj w UK tak i dlatego draze temat godzin. Wychodze z zalozenia ze ludzie ktorzy zalozyli watek chca piac sie w Polsce po szczeblach kariery do gory bo maja wlasnie takie ambicje. Jak chcesz ustalic z polskim pracodawca nadgodziny lub godziny awaryjne w tym konkretnym przypadku, pracodawca odgornie nie ustali z toba konkretnych dodatkowych godzin pisemnie poniewaz prawnie nie bedzie mogl pozniej nic ponad to wyegzekwowac i wlasnie dlatego zostawia sobie otwarte drzwi na "nieokreslona" ilosc nadgodzin. Nadal uwazam ze w UK jest inna kultura pracy, w Polsce bedac np. Senior Sales Manager bedziesz pracowac okolo 12 godzin dziennie (obojetnie czy pracujesz w domu czy w biurze) a w UK maksymalnie 8 i rzeczywiscie o 17 wypadnie ten dlugopis z reki :-D;-)

Do góry stronyOffline

Strona 23.9 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 22.9 | 23.9 | 24.9 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,