MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Powrot do Polski - czy ma sens?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 18 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

Str 18 z 61

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

annussia

Post #1 Ocena: 0

2011-07-08 12:12:29 (14 lat temu)

annussia

Kobieta

Z nami od: 23-06-2010

Cytat:

2011-07-08 12:08:01, tom8104 napisał(a):
Cytat:

2011-07-08 11:57:48, Dwunasty napisał(a):
Cytat:

2011-07-08 11:53:43, Marek_29 napisał(a):
Cytat:

2011-07-06 11:09:24, Marek_29 napisał(a):
Cytat:

2011-07-06 11:02:48, wadus77 napisał(a):
hyba mialbym dla ciebie i zony oferte spelniajace twoje wymagania i pracowalibyscie w jednej firmie. Jezlei interesuje cie praca w Toruniu to PM me

Wyslalem Tobie prywatna wiadomosc;-) Jestesmy zainteresowani praca w Toruniu. Czy moglbys nam przeslac wiecej szczegolow?

wadus77 sie nie odezwal odnosnie pracy w Toruniu...

Juz raczej na pewno przekladamy powrot na kolejne kilka miesiecy (moze lat). Z praca w Polsce nie jest tak latwo, jak myslelismy. Nie ma problemu ze znalezieniem czegos za 4000 PLN brutto (dla dziewczyny) i 6000 PLN brutto (dla mnie), ale nie mamy zamiaru sie meczyc w Polsce za takie grosze.

Marek, jedna mala uwaga. Chcesz zarabiać dużo, masz swoje oczekiwania i chwalą Ci za to. Myślę jednak iż pisanie że 4 czy 6 tys złotych to grosze to przesada...szczególnie jeśli czytają to ludzie którzy zarabiają np.1500zl.

bez urazy:)

Ja uwazam ze ma racje ze sie ceni. To ze ludzie godza sie pracowac za pensje niewolnika w Polsce to ich prywatna sprawa.
Mam sporo znajmych ktorzy robia za przyslowiowe 1500 i mniej, narzekaja ale za granice nigdy by nie wyjechali bo nie beda u siebie.

i tak i nie... zdziwilbys sie jak duzy odsetek Polakow w UK jest na min wage, co drugi watek tu na MW to benefity (czylii kroci nie zarabiaja), a to ze ludzie kozacza i opowiadaja ile to oni nie zarabiaja to juz inna sprawa.
Takze jak ktoz ma jechac do UK i siedziec na garnuszku panstwa lub zarabiac min, to niech lepiej w PL za 1500zl siedzi.
bla bla bla...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2011-07-08 12:18:02 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Ja też uważam iż bardzo dobrze że się ceni. Nie ma w tym absolutnie nic złego i nagannego. Trochę mnie po prostu ukłuły te ''grosze''
Z resztą tragedii z tego nie ma co robić. Nie takie były moje intencje:))

Do góry stronyOffline

Meggan

Post #3 Ocena: 0

2011-07-08 12:20:37 (14 lat temu)

Meggan

Kobieta

Z nami od: 12-07-2009

Wiesz co!!!!! Strasznie mnie zdenerwowałam twoja ostatnia wypowiedz!!! Nie wypowiadaj sie wiecej i czas zamknąć ten wątek.
Nie chcesz to sie nie porównuj do innych , ale wydaje mi sie ze juz 'woda sodowa uderzyła ci do głowy'!! Niestety ludzie z wykształsceniem i doświadczeniem zawodowym pracują za marne grosze!!! Ludzie mają poważniejsze problemy, np szukaja pracy bo jest jej coraz mniej!!!Tak jest czasami i takie jest życie i nie porównuj sie do nich, prosze. Nie bede tutaj sie rozwodzić, bo szkoda czasu. Musisz wiedziec, ze przez taką wypowiedz uraziłes wielu ludzi!!! Nie dla wszystkich liczy sie tylko KASA!!!
Wiesz co? Jedz do Pl, nie jedz!!!! Kogo to obchodzi tak naprawde!!! Nudzisz się , zapewne bo czesto przesiadujesz na MW!Kup sobie psa!!

Do góry stronyOffline

Meggan

Post #4 Ocena: 0

2011-07-08 12:22:55 (14 lat temu)

Meggan

Kobieta

Z nami od: 12-07-2009

Pisałam do Marek_29

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #5 Ocena: 0

2011-07-08 12:24:19 (14 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Bardziej chyba chodzi o to, ze takie porownianie stawia tych z nizszymi zarobkami ponizej rozmowcy.
A intencja rozmowcy nie jest urazic innych - no chyba, ze taki byl plan.
Koniec koncow, to publiczne forum i uzytkownicy moga roznie zinterpretowac taki komentarz. Jedni zycza powodzenia a inni maja prawo powiedziec, ze sie ktos wywyzsza.
No chyba, ze ukryta intencja bylo pokazac jakim sie jest waznym - w co watpie, ale inni maja prawo tak myslec.

Osobiscie sadze, ze 4000 + 6000 PLN na miesiac na pare na poczatku to nie jest zle. Punkt zaczepienia, dosc wygodny. A prace zawsze mozna zmienic. Jak ktos ma talent i umiejetnosci to szybko znajdzie lepiej platna oferte. Chyba, ze ktos od razu chce zostac Panem Prezesem.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Dwunasty

Post #6 Ocena: 0

2011-07-08 12:24:52 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Ludziska spokojnie.

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #7 Ocena: 0

2011-07-08 12:25:54 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:
"Ich spreche Englisch"

Dla osób mówiących dobrze w języku angielskim niemiecki rynek pracy ma do zaoferowania tysiące wakatów. Oferty te skierowane są nie tylko do fachowców z branży IT, ale również do pracowników nieposiadających specjalistycznych kwalifikacji.

Do podjęcia dobrze płatnej pracy za Odrą nie jest wcale potrzebna znajomość języka niemieckiego. Nie brakuje tam ofert skierowanych do osób mówiących tylko po angielsku. Co ważne, praca ta nie dotyczy wyłącznie pracowników sektora usług finansowych i kadry menedżerskiej międzynarodowych korporacji. Z językiem angielskim bez problemu znajdziesz pracę w hotelu lub restauracji, a także załapiesz się na stanowisko pracownika infolinii w centrum call center.

Oferty dla anglojęzycznych

Największe zapotrzebowanie na pracowników anglojęzycznych zgłasza w Niemczech branża informatyczna. Osoby z takim wykształceniem mogą liczyć na długoterminowe kontrakty i branżowe szkolenia powiązane z kursem języka niemieckiego. Szansę na zatrudnienie mają tu przede wszystkim: informatycy, projektanci stron internetowych, graficy komputerowi, programiści i administratorzy sieci. Anglojęzycznych pracowników w sektorze IT poszukuje obecnie firma Trivago, zarządzająca najpopularniejszymi portalami służącymi do porównywania cen noclegów w hotelach na całym świecie.

– W żadnym wypadku nie należy podchodzić do takich ofert z rezerwą i brakiem wiary. W takich firmach zatrudniani są tacy sami młodzi ludzie jak my, których wiedza i umiejętności są często znacznie mniejsze niż nasze – wyjaśnia Tomasz, absolwent informatyki zielonogórskiego Uniwersytetu. – Przekonałem się o tym naocznie pracując przez kilka lat w podobnej firmie we Frankfurcie. Nie mamy tu do czynienia z zamkniętym, elitarnym gronem specjalistów, tylko z dobrze przeszkoloną grupą pracowników z różnych krajów Europy i nie tylko.

Kadrę pracowniczą takich firm tworzy zespół ludzi składający się z pracowników pochodzących z kilkunastu krajów. Jedynym językiem umożliwiającym sprawną komunikację między nimi jest angielski. Takich międzynarodowych korporacji i firm jest w Niemczech znacznie więcej i to nie tylko w branży IT. Spore zainteresowanie anglojęzycznymi pracownikami wykazuje też sektor telekomunikacji.

Nie tylko dla specjalistów

Osoby nieposiadające specjalistycznego wykształcenia, ale znające dobrze język angielski mogą załapać się na stanowisko pracownika infolinii lub konsultanta wsparcia technicznego w centrum call center. Takich osób do pracy w Berlinie poszukuje obecnie Stream Global Services GmbH. To znana na całym świecie firma outsourcingową, będąca liderem w dziedzinie udzielania wsparcia technicznego największym producentom technologii elektronicznej, informatycznej oraz komunikacji. Więcej informacji na temat rekrutacji znajdziesz na stronie <a href="http://careers.stream.com" target="_blank" target="_new">http://careers.stream.com</a>.

Oferty pracy z językiem angielskim w Niemczech można też spotkać w branży turystycznej. Takie zajęcie znajdziesz przede wszystkim w hotelach, restauracjach i pubach zorientowanych na zagranicznych klientów. Najwięcej takich ofert dostępnych jest w największych miastach Niemiec, takich jak: Berlin, Monachium, Frankfurt na Menem czy Hamburg. W przypadku stanowisk niezwiązanych bezpośrednio z obsługą klienta wystarczy często komunikatywna znajomość angielskiego.

Niestety język ten nie zastąpi niemieckiego w przypadku starania się o pracę w tamtejszych zakładach produkcyjnych i fabrykach. Niemcy to nie Holandia, gdzie pracodawcy gotowi są zatrudniać osoby mówiące zarówno po niemiecku, jak i po angielsku.

Jeśli już trafią się w tym sektorze jakieś oferty to skierowane są one do pracowników wyższego szczebla, menadżerów i osób odpowiedzialnych za zamówienia towaru z zagranicy.

Toytowngermany

Najbardziej popularną niemiecką stroną internetową z ofertami pracy skierowanymi do osób mówiących w języku angielskim jest witryna www.toytowngermany.com. Znajduje się tam ponad 5 tys. ogłoszeń z różnych sektorów niemieckiej gospodarki.

Kolejną bardzo popularną stroną internetową oferującą dostęp do anglojęzycznych ofert pracy jest www.jobsinmunich.eu, oraz podobne witryny oferujące zatrudnienie w innych miastach Niemiec: www.jobsinberlin.com, www.jobsinhamburg.com i www.jobsinfranfurkt.com. Choć strony te koncentrują się głównie na ofertach pracy w Monachium, Berlinie, Hamburgu i Frankfurcie to można tam też znaleźć ogłoszenia z innych miast Niemiec.

Przeglądając witryny z takimi ogłoszeniami trafiliśmy też na oferty dla anglojęzycznych opiekunek do dzieci. I nie chodzi tu bynajmniej o osoby pochodzące z Wysp Brytyjskich. To szansa dla młodych Polek mówiących dobrze po angielsku. Rodzicom zatrudniającym takie opiekunki zależy na tym, aby ich dzieci już od najmłodszych lat miały bezpośredni kontakt z tym językiem.

Oferty z internetu

Niemieckie strony internetowe z ofertami pracy dla osób mówiących w języku angielskim.

www.toytowngermany.com

http://germany.xpatjobs.com

www.jobsinmunich.eu

www.jobsinhamburg.com

www.jobsinfranfurkt.com

www.learn4good.com

Źródło

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 08-07-2011 12:27 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2011-07-08 12:44:31 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2011-07-08 12:24:19, marcinb napisał(a):
Osobiscie sadze, ze 4000 + 6000 PLN na miesiac na pare na poczatku to nie jest zle. Punkt zaczepienia, dosc wygodny. A prace zawsze mozna zmienic. Jak ktos ma talent i umiejetnosci to szybko znajdzie lepiej platna oferte. Chyba, ze ktos od razu chce zostac Panem Prezesem.

Mozna i za tyle (autor pisal o kwotach brutto nie netto, dla przypomnienia), ale jak ktos wie, ze moze zarobic wiecej i nie ma noza na gardle, to moze poczekac i poszukac czegos innego.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #9 Ocena: 0

2011-07-08 13:04:52 (14 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

To ja pojadę z innej beczki:

Cytat:

2011-06-23 15:56:46, Marek_29 napisał(a):
Ja w tej chwili pracuje jako IT Support Engineer ...
Ukonczylem m.in. Higher National Certificate Business and Finance, Higher National Certificate Computing, CompTIA A+, Cisco CCNA (przed wyjazdem do Irlandii Polnocnej mialem ukonczona Szkole Policealna w kierunku Technika Informatyka).

Czyli tak naprawdę nawet licencjata nie ma :-[

Cytat:
moje glowne obowiazki to administracja siecia (routery cisco, switche, gprs modemy, itd.), administracja bazami danych, serwerami linuxowymi (ftp/ssh troubleshooting, a takze stawianie nowych serwerow, glownie na redhat) i tworzenie nowych projektow php, mysql, html, css, J A V A S C R I P T. zajmuje sie rowniez m.in. supportem klientow (telefonicznie i mailowo)

Jak w firmie support engineer zajmuje się pisaniem stron - to kiepsko świadczy o firmie, a co za tym idzie o zdobytym doświadczeniu.

A poza tym - php, mysql, html, css, J A V A S C R I P T - to takie trochę przedszkole informatyczne.

Dalej:

Cytat:
Moja dziewczyna jest Assistant Accountant (w firmie liczacej 30 osob, ma 3 lata doswiadczenia na obecnym stanowisku, zaczela od pracy jako Administration Clerk, pozniej Accounts Administrator). W tej chwili konczy BS in Business na University of Ulster oraz kurs wykwalifikowanej ksiegowej ACCA. Wczesniej zdobyla certyfikat technika ksiegowosci IATI (Accounting Technician Ireland), Higher National Certificate Business and Finance oraz kilka innych certyfikatow.

Wykształcenie ciut lepsze, ale:
brak praktyki jako księgowa,
Totalna nieznajomośc polskich przepisów księgowych.

Czyli - reasumując - co jesteście w stanie zaoferować pracodawcy poza niezmiernie rozdmuchanymi ambicjami?

Moje odczucie jest takie - próbujecie wbić się w topowe pozycje w swoich zawodach, a oferujecie całkiem przeciętny poziom.

Ale - każdemu może się poszczęścić - powodzenia.

Do góry stronyOffline

wadus77

Post #10 Ocena: 0

2011-07-08 13:48:17 (14 lat temu)

wadus77

Z nami od: 24-09-2007

Marku wybacz ze sie nie odezwalem ale napisze do Ciebie wkrotce, aktualnie nie mam duzo wolnego czasu. A co sie tyczy pracy to i tak bylaby od przyszlego roku styczen luty 2012

Richmond: dziekuje za wyjasnienie.

[ Ostatnio edytowany przez: wadus77 08-07-2011 14:03 ]

Do góry stronyOffline

Strona 18 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,