MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Powrot do Polski - czy ma sens?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 12 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

Str 12 z 61

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2011-07-01 16:15:09 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Marek, zaskoczyles poziomem pytan...
Tym bardziej rozumiem polowka, ktory stwierdzil, ze powrot do polskiego rynku pracy to cofniecie w rozwoju i jeszcze kwestia atmosfery w firmie, ze sie nie da zawlec ;).

Wadus, podobne pytania miales na innym forum, o ile sie nie myle hihi. I posypaly sie odpowiedzi, szczegolnie jesli chodzi o ambicje na team leadera. To umiejetnosc zarzadzania ludzmi, motywowania, tworzenia atmosfery, planowania zadan, ale i duza wiedza w temacie, czesto przekraczajaca wiedze reszty zespolu.
do tego nielimitowany czas pracy (szczegolnie jak sie ma hobby-prace) :).
Z przymruzeniem oka, jednym z 'obowiazkow' team leadera u polowka jest regularne pytanie o samopoczucie w firmie i poziom stresu u pracownikow. Krzywa smiechu rosnie po takim pytaniu w windzie sterowanej glosowo :))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

michal1985

Post #2 Ocena: 0

2011-07-01 16:22:47 (14 lat temu)

michal1985

Mężczyzna

Z nami od: 16-08-2008

Cytat:

2011-07-01 16:07:01, Richmond napisał(a):
I co z tego, ze iles osob chcialoby tyle zarabiac? Jesli jest to za malo wedlug autora watku, to czemu mialby schodzic ponizej oczekiwanego standardu zycia?

Sam powrot do polski to juz jest obnizeniem standardu zycia pod kazdym wzgledem...wiec tysiak w ta czy w ta nie robi w kraju zwanym zielona wyspa w czesie recesji roznicy;-)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2011-07-01 16:31:32 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Jak widac, nie dla wszystkich zycie w Pl jest obnizeniem standartow. A konkretne oczekiwania i wymagania nie powinny zaskakiwac, jak zmieniac prace, to raczej na wyzszym, a przynajmniej zblizonym poziomie (dochodow w tej sytuacji).

Do góry stronyOffline

wadus77

Post #4 Ocena: 0

2011-07-01 18:28:07 (14 lat temu)

wadus77

Z nami od: 24-09-2007

Cytat:

2011-07-01 14:58:37, Marek_29 napisał(a):
Aha, zapomnialem dodac, ze jestem juz po testach. Pytania byly bardzo proste (ale w sumie stanowisko Junior Network Administrator).

Pytania, ktore zapamietalem:
1. Jaka jest roznica miedzy LAN i WAN?
2. Jak ustawic Eth1 z DHCP na Static IP w Linuxowym command line?
3. Jak wyswietlic liste loginow do Linuxa?
4. Jakich komend/oprogramowania uzylbym do przeskanownia uzytych portow w LAN?

Niestety, firma nie potrzebuje doswiadczonego admina, wiec 6000 zlotych brutto miesiecznie nie podlegalo negocjacji:-(

(wiec szukamy dalej :-?)

Moja seria pytan byla:

1 Na jakiej warstwie OSI dzialaja switche
2 Czym sie rozni switch cisco od tego w sklepie za kilkadziesiat zl
3 Na jakiej warstwie OSI dzialaja protokoly: TCP, IP, UDP itp
4 musialem opowiedziec po angielsku cos o swoim hobby fotografii
5 mialem napisac list po angielsku
6 co wiem o VPN-ach
7 jakie oceny mialem na dyplomach licencjata i mgr

tylko te zapamietalem

Co do moich umiejetnosci oczywiscie, ze skrypty w shellu to za malo, ale w UK z nudow kupilem sobie ksiazke PHP i jakos w miesiac czasu udalo mi sie szybko opanowac podstawy, postawic serwer stworzyc prosta stronke itp. Niestety na studiach w moich latach wszysstkiego bylo troche troche java, troche HTTP, troche openGL, troche Delphi, troche fuzzy clips, troche turbo pascal, troche C++, troche MySQL szlag mnie trafia nawet gdy to pisze, troche troche. Co szkodzilo im zrobic 3 lata np. C++? albo java? ale stalo sie i tylko siebie moge winic, ze nic z tym nie zrobilem.

wiem wiem co zaraz powiecie, trzebabylo samemu sie rozwijac. Niestety wzialem sie tylko sa shella KSH i bash wiec chociaz w tym troche sie rozwinalem i bardzo to polubilem. choc nie wiem czy juz nie jest za pozno aby wracac do poczatkow.

Mam teraz propozycje z duzej finskiej firmy, ktora zaklada dzial IT 50 osob na poczatek ma do grudnia wystartowac 2 informatykow, ktorzy beda przygotowywac grunt. a od stycznia 30 zatrudniaja do konca 2012r kolejnych 20 wiec mam okazje zalapac sie nawet na help deska ale z molziwoscia rozwoju i bylbym tym pierwszym w firmie. Wiec oczywiscie mam malutki dylemat, czy warto sprobowac?

Hehe nie, nie musicie odpowiadac :D postaram sie sam zdecydowac. pisze bo warto wiedziec jak sie sprawy w PL maja, a moze kiedys to byc pomocna wskazowka dla kogos na forum (mam przynajmniej taka nadzieje)

Do góry stronyOffline

wadus77

Post #5 Ocena: 0

2011-07-01 19:00:40 (14 lat temu)

wadus77

moze tak: niech ludzie sie wypowiedzia ale zwiezle plusy i minusy zycia w Anglii, ale skrotowo bez pisania dlugich elaboratow.

+
zarobki

Jako taka stabilizacja,

Tansze auta

lepsze drogi, autobusy, pociagi, lotniska itp

ludzie zazwyczaj usmiechnieci

-

Ten usmiech jest wyuczony

Aborca do 5 miesaca ciazy dla mnie to przegiecie

Leczenie (nie bede sie wywodzil dlugo opowiadac) chodzi mi o podejscie nie o sprzet warunki dostepnosc itp.

Nie wiem czy to wada czy zaleta, ale managerem moze zostac ktos po podstawowce bez dodatkowego wyksztalcenia. Eldorado dla ambitnych ;)

"kocham" specjalizacje Anglikow w zawodach jak umie to to juz nic wiecej.

a zapomnialbym 2 krany na zimna i ciepla wode!

Mieszkania wygladajace jak meliny a cena wynajmu 700 GBP i dziwia sie jeszcze, ze sie waham.

ogolnie jak narod ktory przeszedl 3 zabory, 2 okupacje hitlerowskie, okupacje komunistow dostal w tylek i to tylko z winy polozenia geograficznego moze byc w lot zrozumiany przez wysparzy trzeba chyba dlugiego czasu aby sie zmienilo i myslenie nasze Polakow i myslenie Anglikow, ale czy te zmiany beda lepsze dla nas?

zreszta nie ma co tak trzepac piany, wydaje mi sie, ze wszystko zalezy od indywidualnych preferencji.

Mi z zona po prostu brakuje wyjscia do znajomych, odwiedzin rodziny... no ciezko mi to wyjasnic moze tu chodzi o sentyment,a moze jakis wpojony patriotyzm? ilekroc przyjade do PL czuje sie, ze jestem w domu. A teraz jezeli mialbym nawet zyc powiedzmy z kwota ja 3tys + zona 2tys PLN na reke to mi to wystarcza o ile nie wciagne sie w kredyty na dom czy mieszkanie itp. no i ma sie juz wszystko co potrzeba (meble, sprzet agd, rtv, samochod)

Ale nie jestem naiwny wiem, ze z czasem to moze nie wystarczyc dlatego wzialem sobie do serca slowa pewnej Polki mieszkajacej w USA 30 lat, "najlepiej z tesknoty za Polska leczy sama Polska"

i cos w tym jest

[ Ostatnio edytowany przez: wadus77 01-07-2011 19:13 ]

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #6 Ocena: 0

2011-07-01 19:13:58 (14 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Cytat:

2011-07-01 18:28:07, wadus77 napisał(a):
...
1 Na jakiej warstwie OSI dzialaja switche
2 Czym sie rozni switch cisco od tego w sklepie za kilkadziesiat zl
3 Na jakiej warstwie OSI dzialaja protokoly: TCP, IP, UDP itp
4 musialem opowiedziec po angielsku cos o swoim hobby fotografii
5 mialem napisac list po angielsku
6 co wiem o VPN-ach
7 jakie oceny mialem na dyplomach licencjata i mgr
...

Pytanie za 100 punktów. Które z tych pytań bada wiedzę, która będzie przydatna w pracy?

może punkt 6 - ale też nie koniecznie.

Do góry stronyOffline

wadus77

Post #7 Ocena: 0

2011-07-01 19:19:33 (14 lat temu)

wadus77

no wlasnie :)

ale mam pewne podejrzenie, 4 i 5.

Na pierwsza linie potrzebuja dobrych lingwistow, a umiejetnosci potem, albo nastepna linia wsparcia.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2011-07-01 19:19:54 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Pytania na interview bywaja bardzo rozne. Na ostatnich dwoch mialam pytania o podstawy, a stanowiska byly z kategorii senior. Pisze o UK, bo ostatnie interview w Polsce to mialam gdzies w 1999r ;-)
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #9 Ocena: 0

2011-07-01 19:22:49 (14 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

U nas zarówno na stanowiska seniora jak i na menadżerskie zaczyna się od pytania o zupełne podstawy.
Zadziwiająco dużo ludzi się na tym rozkłada ;-)

Do góry stronyOffline

wadus77

Post #10 Ocena: 0

2011-07-01 19:30:21 (14 lat temu)

wadus77

Bo stanowisko seniora moze dostac czlowiek nawet po podstawowce :) i to nie zart ale smutna prawda

Do góry stronyOffline

Strona 12 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,