MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Brak pracy czy checi???

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zawiedziona

Post #1 Ocena: 0

2005-12-12 18:21 (19 lat temu)

zawiedziona

Z nami od: 12-12-2005

Witam,
chcialam sie podzielic swoimi spostrzezeniami dotyczacymi zatrudnienia w tym kraju. Ostatnio w 'goncu' i 'coolturze' zamiesczono artykuly dotyczace bezdomnosci wsrod naszych rodakow. Starano sie tlumaczyc przyczyny (w wiekszosci tlumaczac to brakiem pracy) , jednoczesnie proszono by nie osadzac polozenia tych ludzi.
Jednak musze wyrazic to co czuje i to co zauwazam. Otoz moj maz od kilku miesiecy prowadzi wlasna firme budowlana(wczesniej sam pracowal na budowie). I uwierzcie mi- ludzie nie chca pracowac. I albo z gory klamia mowiac o swoich kwalifikacjach, myslac , ze 'malowac to kazdy moze troche lepiej lub troche gorzej' albo twierdza ze im sie to nie oplaca. wiekszosc z gory zada duzych stawek nie pokazawszy co potrafia. I nikomu nie chodzi o wyzysk, przeciez doskonale wiadomo, ze kazde miejsce pracy tworza ludzie. Jesli czlowiek bedzie wykonywal prace byle jak to i to miejsce pracy bedzie byle jakie. Jednak jesli czlowiek wykaze sie umiejetnosciami to i profity beda adekwatne do czynow. I chyba naszym rodakom trudno jest zrozumiec, ze nie po to ktos otwieral dla nas granice by otrzymywac te same stawki co Anglicy. Polacy powinni zrozumiec , ze mimo wolnego rynku nadal jestesmy tania sila robocza dla wielkiej Brytani i pewnie dlugo ten stan potrwa.
Reasumujac , chce powiedziec, ze jakby trudno mi zrozumiec i ogarnac rozbieznosc miedzy ludzmi poszukujacymi pracy a oferujacymi prace.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Amisun

Post #2 Ocena: 0

2005-12-14 00:00 (19 lat temu)

Amisun

Z nami od: 15-05-2005

No cóż ...gratuluję ..."czasem swojego nie widać pod nosem ale cudze widać pod lasem".
A dlaczego mamy sami siebie uwazać za tanią siłę roboczą drugiej kategorii???
Ja nie zamierzam i mi z tym dobrze!
Pracuję, płacę podatki i chcę miec takie same prawa....
...a tak na marginesie rozumiem, że twój mąż legalną pracę proponował ludziom za więcej niż minimum?:)
Z mojego doswiadczenia jest tu bardzo dużo dobrych polskich fachowców ale nie za 3,5 f na godzinę...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,