MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Zezol

Post #1 Ocena: 0

2005-10-24 20:15 (20 lat temu)

Zezol

Z nami od: 10-10-2005

Skoro jest tak dobrze to dlaczego wielu ludzi przywozonych jest z Polski autobusami a potem zostawionych samym sobie.
Blakaja sie w poszukiwaniu pracy ktorej i tak jest z dnia na dzien coraz mniej. Sporo ludzi spi po parkach.
Anglicy ktorzy maja domy w poblizu zaczynaja sie obawiac sasiedztwa, poniewaz jest to dla nich nowosc i wzywaja policje.
Lokalna prasa zaczyna powoli opisywac te zjawiska.

To nie jest jakis moj wymysl tylko widze to codziennie z mojego okna. Jak przyjechalem tutaj ok. 2 lata temu rynek pracy znacznie sie roznil od tego w chwili obecnej. Jestem grafikiem komputerowym i nie mialem zadnego problemu ze znalezieniem pracy w swoim zawodzie. Mysle ze nawet w chwili obecnej by mi sie to udalo, choc pewnie musialbym skorzystac z pomocy znajomych Anglikow.

Nie ma sie co ludzic ze miejsc pracy bedzie przybywac.
Liczba kelnerek, pomywaczy, sprzataczek, opiekunek dzieci czy ludzi starszych ... jest ograniczona i wlasnie sie konczy.
Dlaczego tak uwazam ? Poniewaz obserwuje to co sie dzieje od dosc dawna i widze ze ludzi bez pracy przybywa.
Sam pomoglem kilku znajomym i nie tylko znalezc prace ale teraz jak ktos mnie pyta o mozliwosc znalezienia pracy to mowie jak jest.
Jesli ktos jedzie za praca do obcego kraju zupelnie w ciemno to musi sie liczyc z realiami jakie tutaj panuja.
Np wynajecie mieszkania (3 pokoje) to koszt ok 650 pounds + depozyt 1xczynsz lub 2xczynsz (w zaleznosci od wlasciciela lub agencji) + tax i wszelkiego typu media. Calosc zamyka sie na poczatku kwota ok 1500. Pozniej co miesiac lacznie z mediami i taxem ok 800 pounds miesiecznie. Oczywiscie mozna wynajac pokoj ok 70 tygodniowo.
Wszystko sa to ceny z mojego regionu - Dorset.
Za cos trzeba jeszcze zyc i dojechac do pracy jesli jest sie szczesciarzem i takowa sie posiada.
Na znalezienie pracy od reki moga liczyc informatycy i ludzie z waskich dziedzin nauki poniewaz specjalistow w tych dziedzinach ciagle brakuje.

Rowniez wiele z tych najwazniejszych benefitow nalezy sie dopiero po roku nieprzerwanej pracy (z przerwa nie dluzsza niz 30 dni).

Nie mam zamiaru nikogo zniechecac bo nie o to chodzi.
Sam przyjechalem tutaj glownie za praca a i wczesniej pracowalem w kilku krajach na zachodzie wiec nie w tym rzecz.
Mysle tylko ze zanim sie podejmie taka decyzje to warto sie zastanowic z czym to sie wiaze.

Pozdrwaiam

Zezol
Zezol

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

borntobebored

Post #2 Ocena: 0

2005-10-25 15:13 (20 lat temu)

borntobebored

Z nami od: 12-07-2005

Zezol, ale numer! Zgodnie z Twoim postem przeniesli nam Victoria Coach Station do Dorset...

:-o

Do góry stronyOffline

Zezol

Post #3 Ocena: 0

2005-10-25 19:01 (20 lat temu)

Zezol

Z nami od: 10-10-2005

Borntobebored jesli tego nie widzisz to znaczy ze albo u ciebie jest calkowite miodzio albo pewnie nie mieszkasz w parku.
Zezol

Do góry stronyOffline

borntobebored

Post #4 Ocena: 0

2005-10-25 22:17 (20 lat temu)

borntobebored

Z nami od: 12-07-2005

nie zrozumiales :-?

Do góry stronyOffline

jabcon

Post #5 Ocena: 0

2006-01-18 07:46 (19 lat temu)

jabcon

Z nami od: 16-01-2006

Zezol mam pytanie Zarabiam w Polsce 1800 zl Pracuje ciezko 7 dni w tygodniu Mam pelno uprawnien Jak wozek widlowy, elektryczny, suwnica, dzwig do 3,5 T stacionarny, Uprawnienie LPG, Zaawansowana obsluga komputera. Srednio anglielski Myslisz ze bym znalazl dobra prace w anglii? Pozdro

Do góry stronyOffline

Kluczyk

Post #6 Ocena: 0

2006-01-18 10:15 (19 lat temu)

Kluczyk

Z nami od: 18-01-2006

Wybieram się w maju do Londynu, szukam teraz pracy przez internet. Jestem dobrej myśl. szlifuje język itd. Interesuje mnie jak dojechać z Luton do londynu pociągiem. Dokładnie ile to kosztuje? :-o
Katarzyna Krupinska

Do góry stronyOffline

wowerman

Post #7 Ocena: 0

2006-02-02 15:59 (19 lat temu)

wowerman

Z nami od: 24-01-2006

Dziwne,ja moge pracowac w komputerowym serwisie,systemach alarmowych,servisie rtv i instalacjach i wcale nie jest tak łatwo znalesc prace.Wy,magaja uprawnien elektrycznych Angielskich,itd.Kto bedzie tu wyrabiał papiery nie majac jeszcze dochodu???Trzeba jakos egzystowac do czasu podjecia pracy.Jesli ktos moze pomóc mi znalesc prace to z checią odejme.wowerman@wp.pl">podejme.wowerman@wp.pl

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,