MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co potrzebne do Naturalizacji?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Postów: 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

TomasManchester

Post #1 Ocena: 0

2009-11-23 21:17:32 (5 lat temu)

TomasManchester

Posty: 2

Mężczyzna

Z nami od: 23-11-2009

Skąd: Manchester

Czesc ,czy orientuje sie ktos co potrzebne jest do zlozenia aplikacji o naturalizacje i paszport brytyjski?Z tego co jest napisane na oficjalnej stronie BorderAgency ,zrozumialem wszystko poza punktem dotyczacym wymogu statutu stalego rezydenta.Jak to z tym jest,bo niektorzy mowia ze on jest przyznawany automatycznie kazdemu po pieciu latach zycia w UK jesli jest sie z kraju EU?Mam problem bo chcialbym zlozyc ta aplikacje i mam wszystkie inne wymagane rzeczy ale ostatnio ktos mi powiedzial ze rezydentura moze wcale automatycznie nie byc przyznawana ,a nawet jesli nawet to po otrzymaniu jej trzeba ja jeszcze przez conajmniej 12 miesiecy posiadac.?Bede wdzieczny za pomoc lub strone z informacja po polsku.
Dzieki

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

konto usunięte

Post #2 Ocena: 0

2009-11-23 21:21:20 (5 lat temu)

konto usunięte

Posty: n/a

Konto usunięte

Stala rezydentura automatycznie po 5 latach udokumentowanych

Naturalizacja = Stala rezydentura + 12 miesiecy

Sam bede sie staral o naturalizacje we wrzesniu 2010 :)
뽀롱뽀롱 뽀로로;!!!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

TomasManchester

Post #3 Ocena: 0

2009-11-23 21:24:59 (5 lat temu)

TomasManchester

Posty: 2

Mężczyzna

Z nami od: 23-11-2009

Skąd: Manchester

Dzieki,Ja jestem w Angli od 8 lat ,ale dobrze mysle ze dopiero od wstapienia polski do EU moge liczyc sobie lata do rezydentury??CZyli chyba maj 2010 najwczesniej?:/

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

konto usunięte

Post #4 Ocena: 0

2009-11-23 21:26:21 (5 lat temu)

konto usunięte

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2009-11-23 21:24:59, TomasManchester napisał(a):
Dzieki,Ja jestem w Angli od 8 lat ,ale dobrze mysle ze dopiero od wstapienia polski do EU moge liczyc sobie lata do rezydentury??CZyli chyba maj 2010 najwczesniej?:/


Moze nie... zapytaj w Home Office :)
뽀롱뽀롱 뽀로로;!!!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

konto usunięte

Post #5 Ocena: +1

2009-11-23 21:28:30 (5 lat temu)

konto usunięte

Posty: n/a

Konto usunięte


Naturalizacja

Mieszkając nieprzerwanie na terenie Zjednoczonych Królestw przez okres co najmniej 5 lat obywatele państw Unii Europejskiej automatycznie uzyskują status stałego rezydenta. Aby ubiegać się o przyznanie brytyjskiego obywatelstwa tzw. naturalizacje, obywatele Uni Europejskiej jak również członkowie rodziny, muszą przebywać na terenie Wielkiej Brytanii przez okres co najmniej 5 lat (automatyczne uzyskanie statusu rezydenta stałego). Wystepując o naturalizacje nie potrzeba wcześniej ubiegać się o tzw. rezydenture stałą, jest ona przyznawana automatycznie po okresie 5 lat.
Uwaga! w stosunku do obywateli państw, które wstąpiły do Uni Europejskiej w maju 2004 (m.in. Polski), i nie wystepowali wczesniej o rezydenture stała, aż do maja 2010, przy składaniu wniosku o naturalizacje, wymagany bedzie ILR.

Home Office przedstawia 7 warunków jakie kandydat musi spełnić przed wystąpieniem o przyznanie obywatelstwa:

- mieć powyżej 18 lat
- być poczytalnym
- mieć zamiar kontynuacji pobytu w Wielkiej Brytanii po naturalizacji
- komunikować się na odpowiednim poziomie w języku angielskim, walijskim lub szkockim
- posiadać wystarczjącą wiedze na temat życia w Wielkiej Brytanii, potwierdzoną certyfikatem zaliczenią testu "Life in the UK test"
- nie być karanym, nie mieć konfliktów z prawem
- mieszkać nieprzerwanie w Wielkiej Brytanii minimum 5 lat przed aplikacją (w przypadku ubiegania się o obywatelstwo na podstawie małżeństwa z obywatelem brytyjskim, wystarczajace jest 3 lata)

Ubiegając sie o brytyjskie obywatelstwo pierwszym krokiem powinno być zdanie testu wiedzy o życiu w Wielkiej Brytanii "Life in the UK test". Zdając ten test otrzymujemy bezterminowy cerytfikat niezbedny do złożenia wniosku o naturalizacje. Zdanie tego testu jest również potwierdzeniem naszej znajomości języka.
Aby znalźć najbliższe centrum przeprowadzające "Life in the UK test" należy kliknąć na podany link i wpisać swój kod pocztowy w bramce. Strona ta pokaże nam 5 najbliżych miejsc gdzie możemy przystąpić do testu. Należy zadzwonić pod wskazany numer i umówić termin swojego testu. Informacje na temat najbliższego centrum można uzyskać również po polsku dzwoniąc pod bezpłatny nuer 0800 093 1114.
Przystąpienie do test kosztuje £33.28 płatne na miejscu (karta lub cash) w dniu testu. Należy przynieść ze sobą dokument ze zdjęciem potwierdzający tożsamość: paszport lub prawo jazdy.
Test trwa 45 minut, składa się z 24 pytań (wybór właściwej odpowiedzi). Aby zaliczyć test należ prawidłowo odpowiedzieć na co najmniej 18 pytań (75%).
Aby przygotować się do testu należy zaopatrzyć sie w książkę z testami. Na rynku jest wiele podręczników przygotowujących do testu, można je zakupić w ksiegarni czy w sklepach wysyłkowych. Cena za dobry podręcznik to około £9.
Na naszej stronie udostępniamy bezpłatne 55 zestawów "Life in the UK test". Są to takie zestawy pytań takie jak na rzeczywistym egzaminie, w realnym czasie, pokazujące nasz rezultat. Rozwiązanie tych testów jest chyba najłatwiejszym i najprzyjemniejszym sposobem na przygotowanie się do "Life in the UK test".


Większość odrzuconych wniosków o naturalizacje spowodowana jest niespełnieniem wymogu nieprzerwanego zamieszkania w Wielkiej Brytanii przez 5 lat. Jeśli więc składamy wniosek 25 listopada 2008 to powinniśmy móc udowodnić, że byliśmy w Wielkiej Brytanii od 26 listopada 2003. Mówimy oczywiście o pobycie legalnym.
Oczywiście w ciągu 5 lat pobytu w Zjednoczonych Królestwach mogliśmy wyjeżdżać zagranicę, jednak aby okres ten był uznany za tzw. "nieprzewany" możemy być nieobecni w Wielkiej Brytanii najwyżej 90 dni w ciągu ostatnich 12 miesięcy i 450 w ciągu ostatnich 5 lat. Jeśli ubiegamy się o obywatelstwo brytyjskie na podstawie małżeństwa z Brytyjczykiem, całkowita liczba „nieobecności” z ostatnich 3 lat nie powinna być większa niż 270 dni.
Złożenie wniosku o naturalizacje jest płatne, £720 za indywidualny wniosek, £850 za małżeństwo. Warto więc upewnić się przed złożeniem wniosku że spełniamy wszystkie wymogi, gdyż opłata za wniosek nie jest zwrotna.

Wniosek o przyznanie brytyjskiego obywatelstwa składa się używając formularza AN dostępnego do ściągnięcia z internetu. Formularz należy wypełnić drukowanymi literami, czarnym tuszem.
Do formularza należy dołączyć:

- dokument potwierdzający tożsamość; paszport lub dowód osobisty.
- certyfikat potwierdzający zdanie "Life in the UK test".
- dokumenty potwierdzające pobyt i zatrudnienie w Wielkiej Brytanii w czasie ostatnich 5 lat; P60, list od pracodawcy lub w przypadku samo-zatrudnionych dokument z HM Revenue and Customs potwierdzający płacenie.
- świadectwo ślubu, w przypadku składania wniosku przez małżeństwo.
- dwie referencje pochodzące od osób, które znają nas osobiście przez przynajmniej 3 lata i są Brytyjczykami (np. nasz lekarz, ksiegowy, instruktor prawa jazdy itp.). Muszą mieć przynajmniej 25 lat i nie być spokrewnione z nami ani z drugą osobą wystawiającą referencje. Nie mogą też być naszymi przedstawicielami ani prawnikami.
- czek wystawiony na: The Accounting Officer, Home Office

Wypełniony formularz wraz z załączonymi dokumentami należy wysłać pod poniżej podany adres:

UK Border Agency
Departament 1
PO Box 306
Liverpool
L2 0QN

Uwaga! Przy wypełnianiu formularza i przed wysłaniem dokumentów warto skorzystać z pomocy Nationality Checking Service (NCS).
Nationality Checking Service (NCS) to państwowy serwis, który za opłatą £40 sprawdzi czy applikacja jest prawidłowo wypełniona i czy załączone są wszystkie dokumenty. Oddając nasze dokumenty do Nationality Checking Service nie musimy wysyłać orginalnych dokumentów, np. paszportu, zostaną one skopiowane, orginały zwrócone nam, kopie wraz z aplikacja zostaną przyjęte i przekazane dalej. Korzystanie z usług Nationality Checking Service jest bardzo efektywne, tylko 2% wniosków, które przechodza przez ten serwis jest odrzuconych.
Aby znaleźć Nationality Checking Service najbliżej nas należy kliknąć na ten link.

Można również skorzystać z usług agencji reprezentującej nas przy wnioskowaniu o brytyjskie obywatelstwo. W przypadku obywateli państw Uni Europejskiej jest to niepotrzebne, gdyż proces nie jest bardzo skomplikowany, natomiast usługi takich agencji są drogie. Jeśli ktoś decyduje się jednak skorzystać z takiej agencji powinien się wcześniej upewnić czy agencja taka ma odpowiednie uprawnienia, powinna być zarejestrowana The Office of the Immigration Services Commissioner (OISC).
if we didn't have stupid thoughts, we'd have no interesting thoughts at all.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

elmik25

Post #6 Ocena: 0

2009-11-23 22:27:40 (5 lat temu)

elmik25

Posty: 1938

Mężczyzna

Z nami od: 05-04-2009

Skąd: Stoke on Trent

Bardzo profesjonalne podejście do sprawy!
Dzieki Picasso - wszelkie moje wątpliwości i pytania zastały po prostu rozwiane :-]
Jak chcesz możesz dalej strugać głupa. Miód, cukier, cukier aby do celu po trupach...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krunschwitz

Post #7 Ocena: 0

2009-11-23 22:35:49 (5 lat temu)

krunschwitz

Posty: 6074

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

Skąd: trzeci kamień od Słońca

A ja myślałem,że jest potrzebny wyłącznie naturalizator...:-]:-]:-]
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

konto usunięte

Post #8 Ocena: 0

2009-11-23 23:02:27 (5 lat temu)

konto usunięte

Posty: n/a

Konto usunięte

naturalizator...???

meski???

:-]
Kasia

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #9 Ocena: 0

2009-11-23 23:52:48 (5 lat temu)

andyopole

Posty: 5543

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Nalezy przedstawic zaswiadczenie od landlorda ze zjada sie tygodniowo minimum dwa sloiki dzemu a takze pije nalogowo i bez przerwy mocno slodzona herbate z mlekiem. Poza tym przed komisja nalezy zgodnie z miejscowym obyczajem obowiazkowa beknac i puscic glosnego baka. Proponuje zaczac cwiczyc juz dzis.:-]:-]:-]:-]:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

-Golec-

Post #10 Ocena: 0

2009-11-24 00:15:55 (5 lat temu)

-Golec-

Posty: 116

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 14-11-2009

Cytat:

2009-11-23 21:17:32, TomasManchester napisał(a):
Czesc ,czy orientuje sie ktos co potrzebne jest do zlozenia aplikacji o naturalizacje i paszport brytyjski?
Bede wdzieczny za strone z informacja po polsku.

no comments (wiem, to nie po polsku)
Prostych słów się boi największy nawet twardziel, proste słowa z gardła nie chcą wyjść najbardziej...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

£15.95 za 31.5 kg Anglia-Polska

Paczki do Polski - Najniższa cena, solidny serwis od drzwi do drzwi, ubezpieczenie w cenie

  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 12 350 25 40 Polska,
  • Fax: +44 (0)845 331 3041