MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Home Office - dziwny problem

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

paweuu

Post #1 Ocena: 0

2009-09-07 13:43:19 (16 lat temu)

paweuu

Mężczyzna

Z nami od: 07-09-2009

Witam

Rok temu przez 4,5 miesiąca pracowałem w UK legalnie, miałem WRS. Po tym czasie kiedy wracałem do Polski byłem pewnien, że nie chce tam wracać w ogóle zapomniałem żeby zabrać ze sobą wszystkie papiery :-o

Od miesiąca znów pracuje w UK, ludzie z firmy poprosili mnie o papiery z WRS, wypełniłem aplikację (początkowo miałem nie płacić Ł90, ale okzaało sie że musze podać im jakiś tam numer ktorego nie miałem) i odniosłem do biura, z ktorego zostala wyslana aplikacja.

Dzis dostalem list, poprostu odeslali mi te same papiery i dolaczyli kartke z tekstem:

Date: 02/09/09

Our reference number EU3532019140/001
Your reference number: (puste)

Thank you for application to register your employment under WRS. Unfortunately we are unable to process your application as the payment has rejected for the following reason:

Declined: Transaction Declined (super powod, wszystko wiadomo :-o

You must inform your employer that your present application is not valid
We are therefore returning your aplication

The rules of the WRS are that you should apply to register your employment within one month os starting work

Dodam, ze sposobem platnosci mialo byc pobranie pieniedzy z karty,a ze wczesniej sporo nia placilem mozliwe ze po sfinalizowaniu wszystkich platnosci nie zostalo na niej te 90..

zatrudnilem sie 10,08,09 a ide do pracy w srode czyli 09,09,09 wiec troche boje sie ze po tym miesiacu moge miec jakies problem a nawet byc zwolniony. Co mi poradzicie drodzy forumowicze?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anna69

Post #2 Ocena: 0

2009-09-07 13:49:44 (16 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

WRS number jest nadawany dozywotnio tak jak NIN nie ma mozliwosci jeszce raz starc sie o nowy, nie pobireaja oplaty za rejestracje nwego pracodawcy, dlatego ci odrzucono mozliwosc zaplaty. Zeby odzyskac ten nr nalzey meic pierwsze doc - u ciebie brak, badz napisac do nich ze zgubiles itp i z ogramna prozba o kopie ale oni zastrzegaja ze takowa moze byc niemozliwa w wydaniu. Jest tez mozliwosc ze stary pracodawca ciagle ma swoja kopie twojego WRS na niej takze wdnieje ten twoj unikalny nr.

Do góry stronyOffline

kinga-ska

Post #3 Ocena: 0

2009-09-07 13:57:18 (16 lat temu)

kinga-ska

Kobieta

Z nami od: 01-08-2008

zgadza sie, dwa razy sie za WRS nie placi. wiec wypelnij wrs formularz i zaznacz ze juz wczesniej jeden miales, i ze juz placiles. pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #4 Ocena: 0

2009-09-07 14:02:36 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Nie ma sensu płacić po raz drugi. Wypełnij aplikację od nowa i wyślij jeszcze dziś, zaznacz że masz już kartę rejestracyjną, trzeba tam podać numer referencyjny więc albo napisz że nie pamiętasz (sorry I lost the number) oni sobie znajdą w komputerze (tak myślę)
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

paweuu

Post #5 Ocena: 0

2009-09-07 14:09:05 (16 lat temu)

paweuu

Mężczyzna

pierwszą aplikację wlasnie tak zlozylem, zaznaczylem ze juz ma ten numer, ale jakas facetka z biura zadzwonila do mnie, zebym podal jej ten numer ktorego jak wiecie nie mam. powiedziala mi ze musze od poczatku wypelnic formularz i zaznaczyc zaplate.. i teraz juz sam nie wiem.

jak myslicie, jak zejdzie mi sie dluzej niz miesiac z ta sprawa moge miec jakies problemy? w koncu w przepisch jasno pisz, ze po miesiacu pracy bez WRS praacuje nielegalnie...

stary pracodawca ( w moim przypadku ten sam) bo pracuje w tej samej fiirmie niestety nie posiada kopi

[ Ostatnio edytowany przez: paweuu 07-09-2009 14:13 ]

Do góry stronyOffline

anna69

Post #6 Ocena: 0

2009-09-07 14:10:32 (16 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Cytat:

2009-09-07 14:09:05, paweuu napisał(a):
pierwszą aplikację wlasnie tak zlozylem, zaznaczylem ze juz ma ten numer, ale jakas facetka z biura zadzwonila do mnie, zebym podal jej ten numer ktorego jak wiecie nie mam. powiedziala mi ze musze od poczatku wypelnic formularz i zaznaczyc zaplate.. i teraz juz sam nie wiem.

jak myslicie, jak zejdzie mi sie dluzej niz miesiac z ta sprawa moge miec jakies problemy? w koncu w przepisch jasno pisz, ze po miesiacu pracy bez WRS praacuje nielegalnie...

jak jestes w trakcie zalatwiania nic ci nikt nie zrobi...

Do góry stronyOffline

paweuu

Post #7 Ocena: 0

2009-09-07 14:16:39 (16 lat temu)

paweuu

Mężczyzna

a co jest dowodem? może być np dzisiejsza data z tego listu?

w sumie to myślałem jeszcze na tym, żeby zadzwonic na jakis numer WRS/Home office i poprostu podac im moje imie nazwisko i co tam jeszcze beda chcieli i poprosic ich zebyn poszukali tego numer albo jakos mi go podali, jak myslicie?

swoja droga powodem odrzucenia zaplaty mogl byc wlasnie brak tych 90 na koncie, bo to calkiem mozliwe

[ Ostatnio edytowany przez: paweuu 07-09-2009 14:43 ]

Do góry stronyOffline

Unwinka

Post #8 Ocena: 0

2009-09-07 22:26:33 (16 lat temu)

Unwinka

Kobieta

Z nami od: 15-11-2007

Cytat:

2009-09-07 13:43:19, paweuu napisał(a):
Witam

Rok temu przez 4,5 miesiąca pracowałem w UK legalnie, miałem WRS.

Once you have completed 12 months work with no more than 30 days break, you will no longer need to register on the Worker Registration Scheme..

niestety TY pracowałes w UK zaledwie 4,5 miesiąca, zatem tzw. 12-month qualifying period Ciebie nie dotyczy (12-month qualifying period to become exempt from registration).

Z powyższego wynika, iz musisz się zarejestrować ponownie, bowiem nie przepracowałeś 12 miesięcy od rejestracji WRS

The fee is for the registration card, so you will not have to pay another fee if you change employer within your 12-month qualifying period and apply for a new registration certificate.

Powyśzy cytat dotyczy odpowiedzi na Twój post.
jesli w ciągu 12 miesięcy od rejestracji ( mając ewentualną przerwę w zatrudnieniu do 30dni)zmieniłeś pracę, zgłaszasz ten fakt w HO, i za to nie jest pobierana opłata, jeśli natomiast przerwa w zatrudnieniu wyniosła więcej niż 30 dni musisz złożyć ponownie wniosek o WRS.

AU

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,