MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

slimfat

Post #1 Ocena: 0

2009-06-17 22:52:58 (16 lat temu)

slimfat

Mężczyzna

Z nami od: 17-06-2009

Cześć wszystkim forumowiczom - nowy na horyzoncie :)

Mam pytanko odnośnie zmiany kontraktu z "godzinowego" na ... no właśnie jaki ;/
Aktualnie pracuje w hotelu na stanowisku housekeeper. Nie jest to pensja stała, ale wynagrodzenie za przepracowane godziny. Szefostwo przymierza sie do zmiany kontraktu/zasad, gdzie dostawałbym pieniądze nie za godzine, ale za pokój ( w moim rozumieniu za "jednostke", czyli akord) I teraz... Moj aktualny próg podatkowy to 20% , a czas pracy tygodniowo oscyluje na granicy 40 godzin ( miesiecznie srednio 160 godzin). Wiem dokladnie ile zarabiam i ile podatku zostaje mi odliczone i - co najbarzdiej istotne - dlaczego właśnie tyle. Matematyka. Jak to się będzie miało do sytuacji, kiedy zostaną wprowadzone nowe zasady przez pracodawcę i będę otrzymywał pieniądze "za pokój" ?

Chodzi o to, że przy odpowiedniej stawce za jednostke ( w tej sutuacji za jeden pokój) będę w stanie zarobić te same pieniądze brutto, ale pracując znacznie mniej godzin ( załóżmy, że będzie to 120 godzin miesięcznie, a nie 160 ).

Kolejna kwestia - urlop. Aktulnie biorąc tydzień urlopu dostawałem pełne tygdoniowe (40 godzin) wynagrodzenie. Jak to będzie wyglądać w przypadku zmieny na "za pokój" ?

Dzięki za wszystkie wskazówki i uwagi.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Superlover

Post #2 Ocena: 0

2009-06-18 02:02:57 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Cytat:

2009-06-17 22:52:58, slimfat napisał(a):

będę w stanie zarobić te same pieniądze brutto, ale pracując znacznie mniej godzin

tylko sie cieszyc :-)

Co do urlopu to niewiele lub nic sie nie zmieni, wynagrodzenie za urlop w przypadku zmiennej pensji oblicza sie biorac srednia z 12 tygodni poprzedzajacych urlop.
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

andyopole

Post #3 Ocena: 0

2009-06-18 02:24:04 (16 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cos mi to zbyt pieknie wyglada. Zarabiac tyle samo pracujac krocej? wietrzylbym tutaj jakas prowokacje, szwindel znaczy sie...

Do góry stronyOffline

slimfat

Post #4 Ocena: 0

2009-06-18 08:15:08 (16 lat temu)

slimfat

Mężczyzna

Z nami od: 17-06-2009

andyopole... zbyt pieknie i prawdziwie. wiesz , ludzie czasem dostaja podwyzke. nie kazdy stoi w miejscu i stara sie czasem negocjowac lepsze warunki ( finansowe, bytowe itd...) w formie stawki godzinowej, czy wiekszych pieniedzy za wykonana prace - to nie jest wazne.zrozumiale jest, ze kazdy chce lepiej dla siebie. nie rozumiem za bardzo natomiast tego "szwindla" ?

ps. superlover dzieki za informacje.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2009-06-18 15:58:04 (16 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Daj Ci Boze zebys mniej pracowal i lepiej zarabial. Z doswiadczenia wiem ze jak firma reorganizuje system wynagrodzen to po to zeby wycisnac z pracownika wiecej za te same lub mniejsze pieniadze.

Do góry stronyOffline

witek28w

Post #6 Ocena: 0

2009-06-18 17:39:52 (16 lat temu)

witek28w

Mężczyzna

Z nami od: 09-12-2006

Cytat:

2009-06-18 08:15:08, slimfat napisał(a):
andyopole... zbyt pieknie i prawdziwie. wiesz , ludzie czasem dostaja podwyzke. nie kazdy stoi w miejscu i stara sie czasem negocjowac lepsze warunki ( finansowe, bytowe itd...) w formie stawki godzinowej, czy wiekszych pieniedzy za wykonana prace - to nie jest wazne.zrozumiale jest, ze kazdy chce lepiej dla siebie. nie rozumiem za bardzo natomiast tego "szwindla" ?

ps. superlover dzieki za informacje.

Znaczy się jak na akord to wydajniej.Pracodawca przekalkuluje troszkę inaczej.Skoro na godziny robiłeś pracę w 160 h/mis,a na akord zajmuje ci to tylko 120h,to po jakimś czasie nastąpi kolejna reorganizacja,powrót do stawki godzinowej i zwiększenie norm.Przerobili to w moim dawnym zakładzie pracy,zmieniono godzinki na akord i chłopaki dostali takiego zrywu,że zamówień im brakowało,więc po jakimś czasie stwierdzono ,że akord nie działa jak powinien i powrócono do godzinek(oczywiście zamówienia się nagle sypnęły jak z rękawa):-Y,ale norma pozostała z akordu.
Powodzenia i aby tak nie było u Ciebie,bo gwarantuje,że zmienisz pracę.:-Y
I zszedł Bóg na ziemię i zobaczył pracę moją i był zadowolony , a usłyszawszy ile zarabiam usiadł i się rozpłakał.....Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę, a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2009-06-18 18:32:44 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Stary numer, niedoświadczeni napaleni pracownicy wyrabiają nowe normy że potem sami umierają.

To samo mi kilka lat temu opowiadała koleżanka, pracowała w hotelu za jeden pokój dostawała takie grosze ze musiała biegać po tych pokojach żeby zarobić stawkę minimalną!
a jeszcze ciągle zjebki sie sypały ze coś tam przeoczone, a nie była nowicjuszem bo wiele lat już pracowała po wielu różnych hotelach. W końcu poszła na swoje i pracuje u bogatych ludzi za normalne pieniądze.
kucharzenie i praca w hotelach to najbardziej niewdzięczna i $$ niedoceniana $$ praca ryjesz nosem pot bo tyłku a kasa minimum :/ o ile nie jest się szefem oczywiście
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #8 Ocena: 0

2009-06-18 19:13:47 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe