MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wypowiedzenie umowy o prace+urlop

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

monalisa2007

Post #1 Ocena: 0

2009-03-12 22:25:29 (16 lat temu)

monalisa2007

Kobieta

Z nami od: 08-12-2008

Rozpoczelam prace na full time 15.09.2008.Holiday year trwa u mnie od stycznia do grudnia i wg kontraktu przysluguje mi 20dni+Bank Holidays-w czasie mojego zatrudnienia do konca grudnia wzielam tylko 1 dzien urlopu,reszta chyba mi przepadla,napewno nikt mi za to nie zaplacil.
W tej chwili chce sie zwolnic z pracy.Od stycznie 2009 wzielam tylko 1 dzien urlopu.W moim kontakcie niue ma informacji ile wynosi okres wypowiedzenia.
Prosze o info,ile wynosi moj okres wypowiedzenia i jak wyglada sprawa z niewykorzystanym urlopem:przepada czy maja obowiazek zaplacic,albo udzielic mi go w czasie trwania wypowiedzenia?
Jak napisac takie wypowiedzenie?
Bede wdzieczna za wskazowki:-)
pozdrowienia
D.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2009-03-12 23:02:34 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

monalisa2007

Post #3 Ocena: 0

2009-03-13 07:00:20 (16 lat temu)

monalisa2007

Kobieta

Pracuje bezposrednio dla kogos,nie dla agencji.manager jest totalnie niekompetentna osoba do rozmowy,nie zna sie na niczym,a juz napewno nie na prawie pracy.
Moj kontrakt byl napisany 15.09.2008 i obejmowal w sumie 3 miesiace okresu probnego.Potem-jak mi wyjasniono,jesli nie zostalam zwolniona to mam go nadal,ale na papierze takiego kontraktu nie mam,bo wlasnie mamager jak i wlasciciel firmy powiedzieli mi,ze nie musza mi nic dawac.Ogolnie jesli chodzi o wyjasnanie z nimi kwestii formalnych,sa bardzo niemili,manipuluja,a czesto na odpowiedz typu:czy moge wziac dzien urlopu,musialam czekac tydzien.
Nie wiem tez,kiedy nalezy dawac wypowiedzenie: w piatek czy w poniedzialek,a moze w sobote(jesli akurat wtedy pracuje).
Bede wdzieczna za porady.

Do góry stronyOffline

anna69

Post #4 Ocena: 0

2009-03-13 07:19:17 (16 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

a wiec u mnie takze rok urlopowy trwa od stycznia do grudnia a nie pracuje przez agencje...ja w kontrakcie mam wyrazinie napisane ze urlop za rok ubiegly nie przechodzi na rok nastepny, a pracodawca nie ma obowiazku wyplacenia mi wynagrodzenia za niewykorzystany urlop. u mnie takze bylo napisane ze piersze 3 miesiace to okres prubny a po tym czasie kontrakt odrazu zmienia sie na stala umowe o prace, wiec nie trzeba nowego, w tych punktach moze byc u nas podobnie...
natomiast mam bardzo wyrazie okreslony okres wypowiedzenia, tzn doroku tydzie, 2 lata 2 tyg itd...
jesli nie masz okreslonego okresu, a chcesz sie zwolnic to wydaje mi sie ze najlepiej jest to zrobic z conajmnije 2tyg wyprzedzeniem i ja bym wreczyla je w momencie otrzymywania payslipa.

Do góry stronyOffline

monalisa2007

Post #5 Ocena: 0

2009-03-13 21:53:01 (16 lat temu)

monalisa2007

Kobieta

Dziekuje Ci za rady;niestety,moj kontrakt to pare zdan na kartce A4,a payslip dostaje z miesiecznym a nawet wiekszym opoznieniem,po porstu dramat...

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #6 Ocena: 0

2009-03-13 23:55:56 (16 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Jesli chodzi o urlop strona www.direct.gov informuje, ze nie masz prawa do przeniesienia Twojego urlopu jednakze jesli nie wykorzystalas w pelni przyslugujacych Ci dni, pracodawca moze zezwolic Ci na transfer dni na nastepny rok urlopowy.
Poczytaj.
Piszesz ze zaczelas prace we wrzesniu a rok urlopowy trwa od stycznia, wydaje mi sie wiec ze nie mialas wiecej niz 4 dni urlopowe do wykorzystania, z ktorego wykorzystalas 1. Reszta jak dobrze przypuszczasz, przepadla

Co do odejscia z pracy, w momencie gdy pracujesz dluzej niz miesiac, powinnas dac tygodniowe wypowiedzenie, jednakze kontrakt moze wymagac dluzszego okresu wypowiedzenia. Jesli odchodzisz z pracy powinnas otrzymac ekwiwalent za niewykorzystany urlop, chyba ze znowu kontrakt mowi inaczej.
Redunancy or leaving your job
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

monalisa2007

Post #7 Ocena: 0

2009-03-17 22:00:25 (16 lat temu)

monalisa2007

Kobieta

Bardzo dziekuje za wyczerpujace info