MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nocna zmiana-dodatek ustawowy?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

masa

Post #1 Ocena: 0

2008-12-16 16:32:37 (16 lat temu)

masa

Z nami od: 26-10-2005

Witam

Pracuje na nocna zmiane juz ponad 3 lata i dzisiaj sie dowiedzielem ze niektorzy biora jakis nocny dodatek ale ogolnie w firmie jest CISZA niczego takiego niema jak sie pytam.
Chcialbym sie dowiedziec czy jest jakos ustawowo przewidziany dodatek do nocnej zmiany, w koncu w innych krajach sa to wydaje mi sie ze tymbardziej w Uk powinien

dzieki i pozdr

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2008-12-16 16:34:12 (16 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Nie ma. Wszystko powinno byc okreslone w umowie.

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #3 Ocena: 0

2008-12-16 17:59:59 (16 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Racja ... wszystko powinno byc okreslone w umowie ... jesli jednak inni dostaja, a ty nie to jest jakas dyskryminacja. Poczytaj sobie o pracy w nocy tutaj http://www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/WorkingHoursAndTimeOff/DG_10028519
Ja pracuje w nocy i mam dodatek za 'unsociable working hours'.

Do góry stronyOffline

andreek

Post #4 Ocena: 0

2008-12-16 19:35:41 (16 lat temu)

andreek

Mężczyzna

Z nami od: 27-06-2008

Witam.Sorki ze podpinam się do tematu z innym pytaniem,ale chyba zostanie mi to wybaczone.
Chciałbym uzyskać konkretna odpowiedz na pytanie,czy...
osoby pracujące przez agencje na dzień dzisiejszy,pracujac nadgodziny
maja płacone tak jak osoby pracujące na kontrakcie,czyli 1,5 stawki,czy zależy to tylko od danej agencji.To znaczy się czy to jest już jakoś gwarantowane prawnie?Bo kiedyś czytałem o takim projekcie równego wynagradzania pracowników tymczasowych i nie wiem czy to weszło w życie?
Dziekuje za odpowiedzi.Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2008-12-16 20:16:47 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

andreek

Post #6 Ocena: 0

2008-12-16 20:29:56 (16 lat temu)

andreek

Mężczyzna

Cytat:

2008-12-16 20:16:47, JOY1980 napisał(a):
-> Masa - wszystko powinieneś mieć w umowie. U nas backshift ma 15% dodatku a nocka 33%.

-> Andreek - ja pracując przez agencję czy teraz na kontrakcie za nadgodziny/sobotę miałam 1,5 stawki i 2-krotną stawkę za niedzielę.

Dziękuje Ci za odpowiedz,jednak chciałbym się upewnić czy jest to może już jakoś prawnie zagwarantowane,czy tylko zależy to od agencji, i warunków umowy z dana agencja?8-)
Pozdr.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2008-12-16 20:34:18 (16 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Tylko od warunkow kontraktu.
Prawniejest ustalona placa minimalna.
Nadgodziny i nocki moga, ale nie musza byc lepiej platne.

Do góry stronyOffline

andreek

Post #8 Ocena: 0

2008-12-16 20:49:43 (16 lat temu)

andreek

Mężczyzna

Znalazłem taka informacje,odnośnie mojego pytania ,ale to chyba jeszcze in the future.
Nowa dyrektywa zakłada, że pracownik tymczasowy będzie miał takie same prawa, jak ten zatrudniony na stałe. Polskie przepisy w tym przypadku wyjątkowo nie odbiegają od europejskich, gdyż taki zapis istnieje u nas już od 2003 roku. Jednak komisja „Przyjazne Państwo” planuje wprowadzić drobne poprawki mające zmienić na lepsze wizerunek pracownika tymczasowego. Rzeczoną dyrektywę opracowano 6 lat temu, jednak ze względu na wątpliwości, które budziła odkładano jej uchwalenie. Obecnie nie zgłoszono żadnych zastrzeżeń, w związku z czym Rada UE zajęła się tym tematem. Po wprowadzeniu dyrektywy, w ciągu trzech lat kraje członkowskie będą musiały dostosować przepisy do obowiązujących w Unii.

Zgodnie z nowymi przepisami wynagrodzenie osób pracujących na takich samych stanowiskach bez względu czy będą to etatowi pracownicy czy ci z agencji będzie identyczne. Dzięki czemu pracownicy tymczasowi zyskają prawo do ochrony socjalnej, a także inne dodatki, jakie firma gwarantuje swoim pracownikom. Udogodnienia te dotyczą 3 mln osób zatrudnionych przez agencje pracy tymczasowej w UE, w tym 500 tys. zatrudnionych w Polsce.

Komisja „Przyjazne Państwo” po pierwsze chce zlikwidować obowiązkowe badania lekarskie za każdym razem, gdy pracownik podejmie pracę. Po drugie planowane jest wydłużenie okresu zatrudnienia u tego samego pracodawcy do 18 miesięcy. Co więcej firmy, w których odbyło się zwolnienie grupowe będą mogły nająć pracowników tymczasowych. Poza tym świadectwa pracy będą wystawiane przez agencje pracy jedynie raz w roku. Dzięki tym zmianom pracownik tymczasowy zbliży się do etatowego i nie będzie gorzej postrzegany.

Pozdr.;-)

Do góry stronyOffline

masa

Post #9 Ocena: 0

2008-12-17 00:10:16 (16 lat temu)

masa

Z nami od: 26-10-2005

czyli nikle szanse na wskoranie czegos.
mozna by cos pokrecic sie w temacie dyskyminacji ale trzeba by znalesc kogos chetnego kto otrzymywal ten dodatek a o takiego bedzie bardzo ciezko, wiec chyba dalej bede musial tyrac za ochlapy!!

dzieki wielkie i pozdr

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2008-12-17 01:02:53 (16 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

I znow ta nieszczesna dyskryminacja i "ochlapy". Ktos Ci kazal taka umowe podpisac, noz na gardle trzymal pracodawca?
Skoro nie odpowiadaja warunki, czujesz sie godny lepszych, to coz, albo rozmowa z szefem o zmianie warunkow albo rozejrzenie sie za nowa praca.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,