MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Sad pracy - nasze doswiadczenia.

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

jasti

Post #1 Ocena: 0

2008-07-13 21:56:49 (17 lat temu)

jasti

Kobieta

Z nami od: 21-08-2007

hej
chcę się podzielić z wami moimi doświadczeniami
przez 2lata pracowałam jako menadzer w hotelu i niestety musialam zmienić pracę gdyż pracodawca nie gwarantował mi mieszkania więc znalazłam pracę w innym hotelu
poprosiłam moją pracodawczynie o p45 i czekam już na ten dokument prawie 4 mies. więc
poszłam po poradę do citizen advice office i doradca zauważył że mam za mało zapłacone za urlop więc obliczył mi ile powinna mi zapłacić ok 1000 funtów!!!
poszłam do niej i upomniałam się o te zaległe pieniądze wygoniła mnie i powiedziała że jak chcę muszę podać do sądu
więc jutro ide od doradcy w CAB porozmawiać o tym jakie są szanse na wygraną w sądzie i jak długo to potrwa
czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie ? moglibyście mi coś doradzić ? co robić i jakie są szanse?
cdn.
jasti

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2008-07-13 22:29:57 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jesli sa bledne obliczenia, to nie masz sie czego obawiac i masz wygrana w kieszeni.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

goskauk

Post #3 Ocena: 0

2008-07-13 22:30:25 (17 lat temu)

goskauk

Kobieta

Z nami od: 05-02-2008

To jest cos nie tak,wedlug prawa musza ci dac p45! Mnie sie wydaje ze nie placili za ciebie tax ani NI i dlatego nie masz p45.Normalnie to ich accountant powinien wszystko przygotowac i tyle wiec cos tu smierdzi.Chyba duzo ludzi robia tak w konia bo wiedza ze duzo polakow nie zna jezyka i prawa.
pit-y,benefity itp.

Do góry stronyOffline

Numer Skype

Post #4 Ocena: 0

2008-07-13 22:59:51 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

jasti

Post #5 Ocena: 0

2008-07-13 23:00:29 (17 lat temu)

jasti

Kobieta

Upominam się o p45 już ponad 3 mies i pracowalam legalnie bo mam odcinki z wypłaty i p60 za poprzedni rok i dobrze mowie po angielsku chociaz moze nie znam sie zbytnio na prawie ang.
problem polega na tym że brytyjskie prawo mowi ze mozesz zalozyc sprawe w sadzie tylko miesiac po ukonczeniu pracy a pozniej juz pozamiatane (chyba)
ale ja nic nie wiedzialam ze ona mi niewłaściwie zaplacila za urlop dopiero jak poszlam do CAB to doradca powiedzial ze cos mu nie pasuje ten urlop i to sprawdzi

Byłam u niej i pokazałam wyliczenia zrobione przez doradce CAB ile należy mi się za urlop i powiedziała że nie zapłaci mi bo:
1. zostawałam u jej mamy kilka razy na noc - ale w zamian przywozilam jej zawsze jakiś prezent z polski np. kilogram szynki wędzonej itp.
2. mogłam mieszkać w hotelu w zimę - ale płaciłam za to własną pracą
3. powiedziała że "zostawiłam ją" -ale powiedziałam jej że odchodzę na 2 tyg. przed odejściem w umowie mam 2 tyg wypowiedzenia

krzyczała na mnie że chcę wyciągnąć od nie więcej kasy i kazała mi się wynosić:(
jasti

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Rrrr

Post #6 Ocena: 0

2008-07-13 23:29:31 (17 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2008-07-13 23:06:57, jasti napisał(a):
byłam u niej i pokazałam wyliczenia zrobione przez doradce CAB ile należy mi się za urlop i powiedziała że nie zapłaci mi bo:
1. zostawałam u jej mamy kilka razy na noc - ale w zamian przywozilam jej zawsze jakiś prezent z polski np. kilogram szynki wędzonej itp.
2. mogłam mieszkać w hotelu w zimę - ale płaciłam za to własną pracą
3. powiedziała że "zostawiłam ją" -ale powiedziałam jej że odchodzę na 2 tyg. przed odejściem w umowie mam 2 tyg wypowiedzenia

krzyczała na mnie że chcę wyciągnąć od nie więcej kasy i kazała mi się wynosić:(

nie rozumiem punktu 1.(ale mniejsza z tym)
co do 3.to tez nie bardzo. odeszlas bez przepracowania tych 2 tygodni? jesli tak to maja prawo nie zaplacic Ci za urlop.

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2008-07-13 23:31:45 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

vitek

Post #8 Ocena: 0

2008-07-14 00:05:02 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

2008-07-13 23:29:31, Rrrr napisał(a):
odeszlas bez przepracowania tych 2 tygodni? jesli tak to maja prawo nie zaplacic Ci za urlop.

Prawo do urlopu przysługuje chyba niezależnie od sposobu rozwiązania stosunku pracy?
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

jasti

Post #9 Ocena: 0

2008-07-14 19:08:47 (17 lat temu)

jasti

Kobieta

mogłam przenocować u jej mamy zamiast nocować na lotnisku kiedy jechalam do pl bo dojazd mialam i nadal mam straszny
poinformowałam ją ze odchodze na 3 tyg zanim opuściłam pracę i wyprowadziłam się z hotelu i rozpoczęłam nową a w umowie mam 2 tyg wypowiedzenia
ale te jej wymówki nie mają znaczenia w sądzie

byłam dziś w CAB i powiedziano mi że 3 mies już dawno minęły na takie zażalenie i dla sądu nie ma znaczenia czy wiedziałam lub nie że prawidłowo zapłaciła mi za urlop (ja nie wiedziałam że żle mi zapłaciła) ale po dokładnym sprawdzeniu wszystkich pay slipów będą w stanie mi dokłądnie powiedzieć na czym stoje i czy warto iść do sądu i z czym będe miała doczynienia
będe miała spotkanie ze pracownikiem CAB który ma doświadczenie w tych sprawach i zna się dobrze na prawie i przedstawi mi wszystkie za i przeciw jeżeli chodzi o pieniążki za urlop

ale

wszyscy mówią w tax office CAB itp. że pracodawca musi mi dać p45 jeżeli o to poprosze ale co się dzieje jak pracodawca nie chce dać p45??? nikt nie potrafi mi na to odpowiedzieć
pisze o tym bo może macie doświadczenia w tym zakresie albo moje doświadczenia mogą pomóc komuś
będe wdzięczna za wszelkiego rodzaju rady i pomocne wypowiedzi
na bierząco będe informować o postępach w sprawie
c.d.n.
jasti

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #10 Ocena: 0

2008-07-14 22:50:10 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte