|
Strona główna » Praca, Formalności, itp » wyrzucili mnie z pracy za zwolnienie lekarskie |
| Autor | (Odpowiedzi: 6) |
|---|---|
| ant3nka | Post #1 2008-06-19 17:41:17 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 19-06-2008 |
Witam Wszystkich,
Bardzo proszę o pomoc co powinnam zrobić w takiej sprawie, tzn. 17 czerwca br poszłam do lekarza (w dniu wolnym od pracy), który wypisał mi zwolnienie na dwa tygodnie, po czym wysłałam je do swojego pracodawcy i poinformowałam go o tym telefonicznie. Dziś, tj. 19.06 otrzymuję pocztą wypowiedzenie, wraz z P45 na którym widnieje data końcowa 16.06 i czekiem za ostatni tydzień pracy. List został wysłany 18 czerwca, czyli dzień po tym jak dostałam zwolnienie. Dodam jeszcze, że pracowałam tam od marca zeszłego roku i było to moje pierwsze i jedyne zwolnienie. Proszę o radę bądź numer do jakiegoś prawnika, który zajmuję się takimi sprawami. Z góry serdecznie dziękuję. |
| kwasek | Post #2 2008-06-19 17:48:58 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 25-08-2006 |
mozesz sie zapytac, co zrobic z tym fantem kogos ze zwiazkow zawodowych. Pracodawca zwykle liczy sie z ich zdaniem
|
| tom8104 | Post #3 2008-06-19 18:38:05 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 08-10-2007 |
Cytat: 2008-06-19 17:41:17, ant3nka napisał(a): Witam Wszystkich, Bardzo proszę o pomoc co powinnam zrobić w takiej sprawie, tzn. 17 czerwca br poszłam do lekarza (w dniu wolnym od pracy), który wypisał mi zwolnienie na dwa tygodnie, po czym wysłałam je do swojego pracodawcy i poinformowałam go o tym telefonicznie. Dziś, tj. 19.06 otrzymuję pocztą wypowiedzenie, wraz z P45 na którym widnieje data końcowa 16.06 i czekiem za ostatni tydzień pracy. List został wysłany 18 czerwca, czyli dzień po tym jak dostałam zwolnienie. Dodam jeszcze, że pracowałam tam od marca zeszłego roku i było to moje pierwsze i jedyne zwolnienie. Proszę o radę bądź numer do jakiegoś prawnika, który zajmuję się takimi sprawami. Z góry serdecznie dziękuję. Jezeli mozesz to napisz jaki masz powod zwolnienia i czy wczesniej nie bylas informowana o tym ze mozesz byc zwolniona. Zwykle w takich wypadkach moze pomoc CAB albo zwiazki zawodowe jezeli macie takowe u siebie. |
| ant3nka | Post #4 2008-06-19 18:48:18 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 19-06-2008 |
za powód uznali to, że nie przyszłam w niedzielę do pracy, gdzie to był mój dzień wolny
|
| kwasek | Post #5 2008-06-19 19:23:12 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 25-08-2006 |
nastepnym razem zadzwon off sick pol godziny przed rozpoczeciem pracy, po kilku dniach idz do lekarza po zwolnienie (po ilu musisz isc to zalezy od pracodawcy), zwolnienie niech dostarczy osobisce znajomy (tak sie po prostu to zalatwia tutaj). A zwolnienia od pierwszego dnia nieobecnosci wymagane sa w Polsce...
|
| Mazury | Post #6 2008-06-19 20:14:28 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 28-03-2007 Skąd: 3planetaodsłońca |
Cytat: 2008-06-19 17:41:17, ant3nka napisał(a): Witam Wszystkich, Bardzo proszę o pomoc co powinnam zrobić w takiej sprawie, tzn. 17 czerwca br poszłam do lekarza (w dniu wolnym od pracy), który wypisał mi zwolnienie na dwa tygodnie, po czym wysłałam je do swojego pracodawcy i poinformowałam go o tym telefonicznie. Dziś, tj. 19.06 otrzymuję pocztą wypowiedzenie, wraz z P45 na którym widnieje data końcowa 16.06 i czekiem za ostatni tydzień pracy. List został wysłany 18 czerwca, czyli dzień po tym jak dostałam zwolnienie. Dodam jeszcze, że pracowałam tam od marca zeszłego roku i było to moje pierwsze i jedyne zwolnienie. Proszę o radę bądź numer do jakiegoś prawnika, który zajmuję się takimi sprawami. Z góry serdecznie dziękuję. Przepracowalas tam rok, wydaje sie wiec, ze byloby to tzw. wrongful dismissal, nielegalne zwolnienie z pracy. Pierwsza rzecza, jaka powinnas zrobic jesli 1. zalezy Ci na tej pracy lub 2. chcesz wygrac jakies odszkodowanie, to wyslac listem poleconym pismo/zazalenie do do pracodawcy. Po pierwsze, nalezy Ci sie okres wypowiedzenia zgodny z kontraktem (przypuszczalnie 1 tydzien). Poniewaz przepracowalas tam ponad rok, masz prawo do pelnej procedury discyplinarnej i odwolania do wyzszego szczebla kierowniczego zanim decycja o zwolnieniu sie 'uprawomocni'. Pracodawca moze Cie zwolnic bez wypowiedzenia jedynie w przypadku powaznego naduzycia, np. kradziez, picie w pracy, obelzywe zachowanie. Z tego co piszesz uwazam, ze postapili nielegalnie i bardzo glupio. Zapraszam na skype: dybson007 lub zadzwon do mnie: 07737907701. k. |
| polock | Post #7 2008-06-24 21:21:12 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 21-04-2008 Skąd: corby |
w mojej firmie jest tak ze zwolnienie trzeba miec na pismie juz od pierwszego dnia choroby Ale to nie wszystko krok drugi to nalezy zadzwonic pod numer sick line pol godziny przed rozpoczeciem zmiany . kolejny etap to nalezy odebrac telefon od kadry ktora dzwoni aby podac ci Pass code ktory podajesz pierwszego dnia gdy wrocisz do pracy i dopiero potym mozesz otrzymac platne chorobowe ktore ci sie nalezy.
jeszcze dwa haczyki musisz byc w domu ewentualnie w szpitalu kiedy przyjdzie kontrola z firmy , kolejny hak to ze nie wolno ci wyjezdzac z kraju w czasie choroby (zwyklej) bo jest to podstawa do zwolnienia dyscyplinarnego, tak jak kazdy pracownik zadeklarowal na pismie przed rozpoczeciem pracy w tej firmie... |