Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:
Przeglądaj forum |
Działem "Praca, Formalności, itp" opiekują się: AGALON, stokesay |
|
Strona główna » Praca, Formalności, itp » Praca na urlopie wychowawczym. |
| Autor | (Odpowiedzi: 11) |
|---|---|
| szajnerka | Post #1 2008-06-14 14:53:23 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 28-03-2007 |
Powiedzcie mi czy moge tu w Uk podjac prace jesli w PL mam urlop wychowawczy??? przebywam tu od roku, oczywiście moj pracodawca z Pl wie o tym , iż tu jestem i znalazlam prace, dodam ze bylaby to praca nie kolidująca z wychowywaniem i opieką nad mym dzieckiem, gdyż pracowalabym tylko ok 20 godz w tyg i w godzinach kiedy moj mąz bylby z dzieckiem.Czy jakiś urzad w Uk moze powiadomić stosowny urzad w Pl ze ja tu podjęlam pracę bedac na wychowawczym??
Czy ktoś coś wie na ten temat?? |
| mcdonesco | Post #2 2008-06-14 15:12:38 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 06-06-2007 Skąd: Londyn |
Jesli jesteś na urlopie wychowawczym nie możesz podjąć legalnej pracy zarobkowej. No chyba ze piszesz, mówisz o chęci podjęcia pracy na czarno.
[ Ostatnio edytowany przez: mcdonesco 14-06-2008 15:16 ] Budzi sie we mnie straszne zwierze... podejrzewam ze to leniwiec
|
| szajnerka | Post #3 2008-06-14 15:49:14 (4 miesiące temu) |
Nie, to nie jest praca na czarno, to praca legalna.
Z tego co słyszałam, to bedac na urlopie wychowawczym można jakas znikoma ilosc godzin pracowac o ile to nie koliduje z opieka nad dzieckiem, ale nie mam zadnych podstaw prawnych na to. Dodam ze ja mam urlop wychowawczy bezpłatby w PL |
| mcdonesco | Post #4 2008-06-14 15:54:07 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 06-06-2007 Skąd: Londyn |
Ale jest to urlop wychowawczy. I mimo tego ze Twój pracodawca o tym wie i to akceptuje to i tak regulują to przepisy kodeksu pracy a wiec prawo jest ponad nim.
Nie słyszałam o tym aby ktoś przebywając na urlopie wychowawczym mógł dorobić coś legalnie. Albo jesteś na urlopie wychowawczym albo pracujesz. innego wyjścia nie ma. Budzi sie we mnie straszne zwierze... podejrzewam ze to leniwiec
|
| Nenna1 | Post #5 2008-06-14 16:03:29 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 22-05-2007 Skąd: London |
A ja na urlopie wychowawczym pracowalam...nie wiem jak to teraz wyglada,ale bylo cos takiego , ze okreslonej liczby godzin nie moglas przekroczyc....i chyba jaki zarobek/ja mialam pelnoplatny wychowawczy/dlatego brane to bylo pod uwage.Oczywiscie pracowalam legalnie.Nie kolidowalo to z urlopem wychowawczym/pracowalam po 4 godziny dziennie
Ale lepiej sie upewnic...po prostu - zapytac Poczytaj tez TUTAJ Pozdrawiam Nenna1 ...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas..
Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "
|
| Richmond | Post #6 2008-06-14 16:11:09 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Richmond |
Znam dwoch mezczyzn, ktorzy wzieli bezplatny urlop wychowawczy w Polsce, po to, zeby przyjechac do UK i podjac tu prace.
Co do pracy na wychowawczym to znalazlam na polskiej stronie taka porade: "W czasie urlopu wychowawczego ma Pani prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego (lub innego) pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, pod warunkiem że jak piszą w ustawie: "nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem". W praktyce oznacza to, że może być Pani poza domem najwyżej parę godzin dziennie. Pracując w większym wymiarze, ryzykowałaby Pani odwołanie z urlopu wychowawczego. Proszę również pamiętać, że podjęcie jakiegokolwiek zarobkowania spowoduje utratę prawa do zasiłku wychowawczego, jeśli pobiera Pani taki zasiłek." Szajnerka - nie wiem jaki urzad moglby powiadomic Twojego pracodawce o tym, ze tu pracujesz. Jesli masz bezplatny urlop i bedziesz pracowala tylko kilka godzin dziennie to nawet bedzie zgodnie z polskim prawem Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.
|
| sarwamangalam | Post #7 2008-06-14 16:15:56 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 27-02-2008 Skąd: Stockport |
Pracownik ma prawo podjac prace u tego samego lub innego pracodawcy lub prowadzic wlasna dzialalnosc gospodarcza jesli nie koliduje to z opieka nad dzieckiem art 186 2 par.1 Kodeksu pracy. oraz art 186 7 Kp
|
| szajnerka | Post #8 2008-06-14 17:41:44 (4 miesiące temu) |
Dziekuje serdecznie za wszelakie porady, własnie o to mi chodziło, poparcie przepisikami
dzięki raz jeszcze |
| szajnerka | Post #9 2008-06-14 17:43:18 (4 miesiące temu) |
Nanna , Ty mialaś urlop w-wczy w PL, a pracowałaś tu w UK??
|
| sarwamangalam | Post #10 2008-06-14 17:56:03 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 27-02-2008 Skąd: Stockport |
a tu masz tresc podstawy prawnej Art. 1862.
§ 1. W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. § 2. W razie ustalenia, że pracownik trwale zaprzestał sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, pracodawca wzywa pracownika do stawienia się do pracy w terminie przez siebie wskazanym, nie później jednak niż w ciągu 30 dni od dnia powzięcia takiej wiadomości i nie wcześniej niż po upływie 3 dni od dnia wezwania. § 3. Przepis § 2 stosuje się także w razie stwierdzenia przez pracodawcę, że z urlopu wychowawczego korzystają w tym samym czasie oboje rodzice lub opiekunowie dziecka; nie dotyczy to przypadku określonego w art. 186 § 3. przepisu |