|
---|---|
szajnerka | Post #1 Ocena: 0 2008-06-14 14:53:23 (17 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 28-03-2007 |
Powiedzcie mi czy moge tu w Uk podjac prace jesli w PL mam urlop wychowawczy??? przebywam tu od roku, oczywiście moj pracodawca z Pl wie o tym , iż tu jestem i znalazlam prace, dodam ze bylaby to praca nie kolidująca z wychowywaniem i opieką nad mym dzieckiem, gdyż pracowalabym tylko ok 20 godz w tyg i w godzinach kiedy moj mąz bylby z dzieckiem.Czy jakiś urzad w Uk moze powiadomić stosowny urzad w Pl ze ja tu podjęlam pracę bedac na wychowawczym??
Czy ktoś coś wie na ten temat?? |
mcdonesco | Post #2 Ocena: 0 2008-06-14 15:12:38 (17 lat temu) |
Konto usunięte |
Jesli jesteś na urlopie wychowawczym nie możesz podjąć legalnej pracy zarobkowej. No chyba ze piszesz, mówisz o chęci podjęcia pracy na czarno.
[ Ostatnio edytowany przez: mcdonesco 14-06-2008 15:16 ] |
szajnerka | Post #3 Ocena: 0 2008-06-14 15:49:14 (17 lat temu) |
Nie, to nie jest praca na czarno, to praca legalna.
Z tego co słyszałam, to bedac na urlopie wychowawczym można jakas znikoma ilosc godzin pracowac o ile to nie koliduje z opieka nad dzieckiem, ale nie mam zadnych podstaw prawnych na to. Dodam ze ja mam urlop wychowawczy bezpłatby w PL |
mcdonesco | Post #4 Ocena: 0 2008-06-14 15:54:07 (17 lat temu) |
Konto usunięte |
Ale jest to urlop wychowawczy. I mimo tego ze Twój pracodawca o tym wie i to akceptuje to i tak regulują to przepisy kodeksu pracy a wiec prawo jest ponad nim.
Nie słyszałam o tym aby ktoś przebywając na urlopie wychowawczym mógł dorobić coś legalnie. Albo jesteś na urlopie wychowawczym albo pracujesz. innego wyjścia nie ma. |
Nenna1 | Post #5 Ocena: 0 2008-06-14 16:03:29 (17 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 22-05-2007 Skąd: London - Harrow |
A ja na urlopie wychowawczym pracowalam...nie wiem jak to teraz wyglada,ale bylo cos takiego , ze okreslonej liczby godzin nie moglas przekroczyc....i chyba jaki zarobek/ja mialam pelnoplatny wychowawczy/dlatego brane to bylo pod uwage.Oczywiscie pracowalam legalnie.Nie kolidowalo to z urlopem wychowawczym/pracowalam po 4 godziny dziennie
![]() Ale lepiej sie upewnic...po prostu - zapytac ![]() Poczytaj tez TUTAJ Pozdrawiam Nenna1 ...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas..
Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "
|
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2008-06-14 16:11:09 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Znam dwoch mezczyzn, ktorzy wzieli bezplatny urlop wychowawczy w Polsce, po to, zeby przyjechac do UK i podjac tu prace.
Co do pracy na wychowawczym to znalazlam na polskiej stronie taka porade: "W czasie urlopu wychowawczego ma Pani prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego (lub innego) pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, pod warunkiem że jak piszą w ustawie: "nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem". W praktyce oznacza to, że może być Pani poza domem najwyżej parę godzin dziennie. Pracując w większym wymiarze, ryzykowałaby Pani odwołanie z urlopu wychowawczego. Proszę również pamiętać, że podjęcie jakiegokolwiek zarobkowania spowoduje utratę prawa do zasiłku wychowawczego, jeśli pobiera Pani taki zasiłek." Szajnerka - nie wiem jaki urzad moglby powiadomic Twojego pracodawce o tym, ze tu pracujesz. Jesli masz bezplatny urlop i bedziesz pracowala tylko kilka godzin dziennie to nawet bedzie zgodnie z polskim prawem ![]() Carpe diem.
|
sarwamangalam | Post #7 Ocena: 0 2008-06-14 16:15:56 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-02-2008 Skąd: Stockport |
Pracownik ma prawo podjac prace u tego samego lub innego pracodawcy lub prowadzic wlasna dzialalnosc gospodarcza jesli nie koliduje to z opieka nad dzieckiem art 186 2 par.1 Kodeksu pracy. oraz art 186 7 Kp
|
szajnerka | Post #8 Ocena: 0 2008-06-14 17:41:44 (17 lat temu) |
Dziekuje serdecznie za wszelakie porady, własnie o to mi chodziło, poparcie przepisikami
![]() ![]() dzięki raz jeszcze ![]() |
szajnerka | Post #9 Ocena: 0 2008-06-14 17:43:18 (17 lat temu) |
Nanna , Ty mialaś urlop w-wczy w PL, a pracowałaś tu w UK??
|
sarwamangalam | Post #10 Ocena: 0 2008-06-14 17:56:03 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-02-2008 Skąd: Stockport |
a tu masz tresc podstawy prawnej Art. 1862.
§ 1. W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. § 2. W razie ustalenia, że pracownik trwale zaprzestał sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, pracodawca wzywa pracownika do stawienia się do pracy w terminie przez siebie wskazanym, nie później jednak niż w ciągu 30 dni od dnia powzięcia takiej wiadomości i nie wcześniej niż po upływie 3 dni od dnia wezwania. § 3. Przepis § 2 stosuje się także w razie stwierdzenia przez pracodawcę, że z urlopu wychowawczego korzystają w tym samym czasie oboje rodzice lub opiekunowie dziecka; nie dotyczy to przypadku określonego w art. 186 § 3. przepisu |