MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca na urlopie wychowawczym.

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

szajnerka

Post #1 Ocena: 0

2008-06-14 14:53:23 (17 lat temu)

szajnerka

Konto zablokowane

Z nami od: 28-03-2007

Powiedzcie mi czy moge tu w Uk podjac prace jesli w PL mam urlop wychowawczy??? przebywam tu od roku, oczywiście moj pracodawca z Pl wie o tym , iż tu jestem i znalazlam prace, dodam ze bylaby to praca nie kolidująca z wychowywaniem i opieką nad mym dzieckiem, gdyż pracowalabym tylko ok 20 godz w tyg i w godzinach kiedy moj mąz bylby z dzieckiem.Czy jakiś urzad w Uk moze powiadomić stosowny urzad w Pl ze ja tu podjęlam pracę bedac na wychowawczym??
Czy ktoś coś wie na ten temat??

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mcdonesco

Post #2 Ocena: 0

2008-06-14 15:12:38 (17 lat temu)

mcdonesco

Konto usunięte

Jesli jesteś na urlopie wychowawczym nie możesz podjąć legalnej pracy zarobkowej. No chyba ze piszesz, mówisz o chęci podjęcia pracy na czarno.

[ Ostatnio edytowany przez: mcdonesco 14-06-2008 15:16 ]

Do góry stronyOffline

szajnerka

Post #3 Ocena: 0

2008-06-14 15:49:14 (17 lat temu)

szajnerka

Konto zablokowane

Nie, to nie jest praca na czarno, to praca legalna.
Z tego co słyszałam, to bedac na urlopie wychowawczym można jakas znikoma ilosc godzin pracowac o ile to nie koliduje z opieka nad dzieckiem, ale nie mam zadnych podstaw prawnych na to. Dodam ze ja mam urlop wychowawczy bezpłatby w PL

Do góry stronyOffline

mcdonesco

Post #4 Ocena: 0

2008-06-14 15:54:07 (17 lat temu)

mcdonesco

Konto usunięte

Ale jest to urlop wychowawczy. I mimo tego ze Twój pracodawca o tym wie i to akceptuje to i tak regulują to przepisy kodeksu pracy a wiec prawo jest ponad nim.
Nie słyszałam o tym aby ktoś przebywając na urlopie wychowawczym mógł dorobić coś legalnie. Albo jesteś na urlopie wychowawczym albo pracujesz. innego wyjścia nie ma.

Do góry stronyOffline

Nenna1

Post #5 Ocena: 0

2008-06-14 16:03:29 (17 lat temu)

Nenna1

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

A ja na urlopie wychowawczym pracowalam...nie wiem jak to teraz wyglada,ale bylo cos takiego , ze okreslonej liczby godzin nie moglas przekroczyc....i chyba jaki zarobek/ja mialam pelnoplatny wychowawczy/dlatego brane to bylo pod uwage.Oczywiscie pracowalam legalnie.Nie kolidowalo to z urlopem wychowawczym/pracowalam po 4 godziny dziennie;-)
Ale lepiej sie upewnic...po prostu - zapytac;-)/przepisy sie jednak zmieniaja/
Poczytaj tez TUTAJ
Pozdrawiam Nenna1
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2008-06-14 16:11:09 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Znam dwoch mezczyzn, ktorzy wzieli bezplatny urlop wychowawczy w Polsce, po to, zeby przyjechac do UK i podjac tu prace.

Co do pracy na wychowawczym to znalazlam na polskiej stronie taka porade:
"W czasie urlopu wychowawczego ma Pani prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego (lub innego) pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, pod warunkiem że jak piszą w ustawie: "nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem". W praktyce oznacza to, że może być Pani poza domem najwyżej parę godzin dziennie. Pracując w większym wymiarze, ryzykowałaby Pani odwołanie z urlopu wychowawczego. Proszę również pamiętać, że podjęcie jakiegokolwiek zarobkowania spowoduje utratę prawa do zasiłku wychowawczego, jeśli pobiera Pani taki zasiłek."

Szajnerka - nie wiem jaki urzad moglby powiadomic Twojego pracodawce o tym, ze tu pracujesz. Jesli masz bezplatny urlop i bedziesz pracowala tylko kilka godzin dziennie to nawet bedzie zgodnie z polskim prawem :-)
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

sarwamangalam

Post #7 Ocena: 0

2008-06-14 16:15:56 (17 lat temu)

sarwamangalam

Mężczyzna

Z nami od: 27-02-2008

Pracownik ma prawo podjac prace u tego samego lub innego pracodawcy lub prowadzic wlasna dzialalnosc gospodarcza jesli nie koliduje to z opieka nad dzieckiem art 186 2 par.1 Kodeksu pracy. oraz art 186 7 Kp

Do góry stronyOffline

szajnerka

Post #8 Ocena: 0

2008-06-14 17:41:44 (17 lat temu)

szajnerka

Konto zablokowane

Dziekuje serdecznie za wszelakie porady, własnie o to mi chodziło, poparcie przepisikami:-POczywiście , ze w gre wchodzi tylko pare gdzin dziennie ok czterech, bo nie chce też pozbawiaćmego szkraba matczynej opieki i patrzenia jak dorasta, no ale chcę też tutaj zapoczątkowac swą kariere pracownicza i wyjsc do ludzi itp więc postanowlam cos znalezc odpowiedniego dla siebie, ale oczywiście nie kosztem dziecka:-P

dzięki raz jeszcze:-D

Do góry stronyOffline

szajnerka

Post #9 Ocena: 0

2008-06-14 17:43:18 (17 lat temu)

szajnerka

Konto zablokowane

Nanna , Ty mialaś urlop w-wczy w PL, a pracowałaś tu w UK??

Do góry stronyOffline

sarwamangalam

Post #10 Ocena: 0

2008-06-14 17:56:03 (17 lat temu)

sarwamangalam

Mężczyzna

Z nami od: 27-02-2008

a tu masz tresc podstawy prawnej Art. 1862.

§ 1. W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

§ 2. W razie ustalenia, że pracownik trwale zaprzestał sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, pracodawca wzywa pracownika do stawienia się do pracy w terminie przez siebie wskazanym, nie później jednak niż w ciągu 30 dni od dnia powzięcia takiej wiadomości i nie wcześniej niż po upływie 3 dni od dnia wezwania.

§ 3. Przepis § 2 stosuje się także w razie stwierdzenia przez pracodawcę, że z urlopu wychowawczego korzystają w tym samym czasie oboje rodzice lub opiekunowie dziecka; nie dotyczy to przypadku określonego w art. 186 § 3. przepisu

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,