|
Strona główna » Praca, Formalności, itp » Agencja a P45 |
| Autor | (Odpowiedzi: 5) |
|---|---|
| reflex | Post #1 2008-06-12 19:13:53 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 18-05-2008 |
Witam serdecznie mam pytanie tego jesli pracowałem dla agencji czy agencja ma obowiazek mi wystawic P45 czy może odmówić ??
Dziekuje |
| goskauk | Post #2 2008-06-12 20:58:10 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 05-02-2008 Skąd: Reading |
Kazdy pracodawca musi ci wystawic P45 jak odchodzisz i raz w roku dostajesz P60.
|
| misio4u | Post #3 2008-09-06 02:28:31 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 10-01-2006 Skąd: Londyn |
A co zrobic jesli agencja nie chce wystawic?
Moja dziewczyna pracowala w zeszlym roku dla agencji. Pracowala miesiac lub dwa, pozniej byla w Polsce (studia zaoczne), nastepnie przyjezdzala i znow pracowala i tak w kolko. Ostatni raz pracowala z koncem 2007 roku. Bedac w UK w maju odwiedzila agencje celem odebrania P45 czy tez P60 ale nic nie dostala, bo ktos byl ponoc na urlopie. Teraz za drugim razem tez byl znow ktos inny na urlopie, za trzecim razem stwierdzili ze P60 jej nie dadza tylko Proof of earning czy cos tam. Odwiedzila ich czwarty i piaty raz odebrac papier, ale jeszcze nie gotowy... A mamy juz wrzesien... Wczesniej z agencja byl nastepujacy problem. Czasami zdarzaly sie weekendy gdy pracowala dla agencji kilka godzin w tygodniu i np z godzin wychodzilo ze zarobila Ł30. I taka tez kwota jej byla przelewana na konto. Pey-slipy dostawala z opoznieniem i jak sie pozniej okazalo w tygodniach kiedy pracowala mniej godzin i zarobila np Ł30 na pay-slipie kwota do wyplaty byla znacznie wyzsza bo miala doliczony TAX return. Po przegladnieciu wszystkich payslipow wyszlo ze nie dostala ponad Ł200. Poszla z pay-slipami do agencji i sprawa sie wyprostowala. Agencja sie tlumaczyla ze "ksiegowa niedopatrzyla"... Po tej sprawie zaczelismy dokladniej ogladac pay-slipy. Bo skoro byla rozliczana na bierzaco to powinna miec spory zwrot podatku po kazdej wizycie w Polsce. A nie miala... Okazalo sie ze w tygodniach kiedy nie pracowala miala dopisywana kase do zarobionych pieniedzy w wysokosci niecale 100Ł na tydzien, tak aby nie trzeba bylo od tego placic ani TAX ani NI. Oczywiscie pieniedzy tych nie widziala. Czy ktos sie spotkal z takim problemem? I co radzicie w tym przypadku zrobic? [ Ostatnio edytowany przez: misio4u 06-09-2008 02:29 ] Dawid G / London / GG: 13902
|
| misio4u | Post #4 2008-09-10 20:02:41 (3 miesiące temu) |
Czy nikt nie ma zadnej rady?
Dawid G / London / GG: 13902
|
| owczarek | Post #5 2008-09-10 20:28:32 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 26-08-2008 |
Ja mialam podobna sytuacje tylko u mnie bylo troche inaczej chodzi o to ze w jednej z agencj pracowalam przed kwietniem a oni mnie wstawili juz na nowy rok podatkowy i tak zakrecili ze chociaz mialam zwrot podatku to go nie dostalam bo agencja tak zakrecila ze nawet w citizen ani w reveniu nie wiedzieli o co biega.od roku pracuje na stale i na tym rocznym p60 mialam wciaz to agencje ze u nich nadal pracuje i tak 2 rok z rzedu podatku nie widzialam.zglos sie do citizen powinni wam pomuc a agencja musi wystawic p45 to ich obowiazek.powodzenia
|
| misio4u | Post #6 2008-09-11 17:36:58 (3 miesiące temu) |
Po wielu wielu telefonach udalo sie
mojej dziewczynie wydobyc od agencji P60. Wg payslip'ow i wplat na konto bankowe zarobila £2400 a wg P60 zarobila £4300. Wychodzi ze agencja ksiegowala jej co tydzien pewna kwote ze niby ja zarobila, pieniadze te brala dla siebie a kwota byla na tyle niska ze nie musieli od tego placic ani TAX ani NI. Kwota dodana to niecale £2000, ale ze agencja zatrudnia setki dziewczyn w ciagu roku, uzbierala sie im zapewne niezla sumka. Zwlaszcza ze wiekszosc dziewczyn nie miala zielonego pojecia jak sie nalicza podatki w tym kraju i pracowala tam po kilka miesiecy. Gdyby nie to ze pracowala tez w innej pracy, o ktorej nie wiedziala agencja, to sprawa by pewnie nie wyszla. Bo nie wiem czy ktokolwiek sprawdza kazdy payslip czy sie zgadza z poprzednimi. Jednak jako ze pracowala tez w innej pracy wychodzi ze bedzie musiala zaplacic podatek od pieniedzy ktorych faktycznie nie zarobila. Co z tym zrobic? Czy agencja po zamknieciu roku podatkowego i wystawieniu P60 moze pozniej te dane zmienic? Czy tez moze domagac sie od agencji pieniedzy ktore jej zostaly wpisane do P60 a ktorych faktycznie nie zarobila i nie dostala? Bylismy juz 2 razy w CAB, raz juz zamykali, dzis drugi raz bylismy, ale bylo zamkniete pomimo tego ze bylismy w godzinach przyjec... Czy tez moze od razu ze sprawa udac sie do Inland Revenue? Dawid G / London / GG: 13902
|