|
Strona główna » Praca, Formalności, itp » Agencja & Wyplata |
| Autor | (Odpowiedzi: 6) |
|---|---|
| bikerleszno | Post #1 2008-06-08 15:43:27 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 25-01-2008 |
Witam.
Pracuje przez agencje i jak to bywa dostaje wyplaty co tydzien jednak wpierw musze przepracowac jeden tydzien i dopiero na zakonczenie drugiego przepracowanego tygodnia dostaje wyplate za ten pierwszy tydzien.Co w przypadku gdybym chcial przerwac prace?Czy wyplate za jeden tydzien trace?Prosze mi to wyjasnic i ewentualnie powiedziec jak postepowac zeby jej nie stracic. |
| stokesay | Post #2 2008-06-08 15:46:42 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Nuneaton |
Podejrzewam ze wyplate otrzymujesz co piatek. Ostatnia wyplate, w przypadku zakonczenia pracy otrzymasz w nastepny piatek, nic nie tracac
Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu :]
|
| _Steve_ | Post #3 2008-06-08 15:47:15 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 17-05-2007 Skąd: |_ [] |\| |] [] |\| |
W normalnych przypadkach (czyli wypowiadasz umowe) - konczysz prace i za tydzien dostajesz wyplate. W nienormalnych przypadkach (po prostu rzucasz robote) to roznie bywa - znam przypadki, ze nie wyplacili pieniedzy za ostatni wydzien.
Lepiej patyczek pocieńkować niż go poźniej pogrubasić
|
| malka85 | Post #4 2008-06-08 16:53:12 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 09-02-2008 |
ja mysle ze sytauacja o ktorej piszesz jest calkiem normalna i chyba wiekszosc z nas tutaj pracujacych tak wlasnie ma wyplacane pensje?...
a co do ostatniej wyplaty to owszem zgadzam sie moim poprzednikiem! |
| bikerleszno | Post #5 2008-06-08 22:27:37 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 25-01-2008 |
Bo wlasnie moj problem polega na tym ze :
Pracowalem w restauracji jeden tydzien pracowalem piatek i sobote i potem nastepny tydzien pracowalem od poniedzialku do piatku wlacznie. W piatek drugiego tygodnia otrzymalem pieniadze za piatek i sobote poprzedniego tygodnia.W sobote nie poszedlem juz do pracy powiadomilem tylko pracodawce w sobote przez email ze musialem z takich i takich przyczyn pilnie wrocic do polski. On mi nawet juz nie odpisal bo ja pytalerm co robic itd. W tym problem ze przepracowalem caly tydzien drugi za ktory nie otrzymalem do dzis ani grosza. Czy moge cos w takiej sytuacji zrobic czy tez nie? Nie pracowalem przez zadna agencje tylko poszedlem bezposrednio do knajpy i dostalem robote nie wydaje mi sie ze tez byl jakis kontrakt bo tylko podpisywalem regulaminy kuchni i moje dane wypisywalem to wszystko. Moge cos zrobic czy kasa za ten tydzien stracona? Druga sprawa jest taka ze teraz pracuje przez agencje ale znalazlem lepsza oferte pracy gdzie indziej i teraz chcialbym wiedziec co zrobic zeby nie stracic pieniedzy za przepracowany tydzien w tej agencji. Jest taka szansa jesli tak to co zrobic i jak postapic? W jakim czasie to zrobic i prosze o szczegoly z gory dziekuje! |
| vitek | Post #6 2008-06-09 00:22:37 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorks |
Agencja nie ma prawa zatrzymywać twojej wypłaty, nawet gdy odejdziesz i tak wypłacą co za przepracowany czas (powinni jeszcze wypłacić ekwiwalent za urlop ale musisz sam o to poprosić). Podobnie knajpa. Nie wypłacili ci bo nie zgłosiłeś się po pieniądze, idź tam to ci wypłacą
Work is the curse of the drinking class
|
| Ggogell | Post #7 2008-06-09 11:05:17 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 17-04-2008 Skąd: Manchester |
Najlepiej bedzie jezeli poinformujesz agencje ze masz nowa prace wczesniej np tydzien a nie w ostatni dzien pracy(chyba ze masz w umowie dluzszy okres ale nie sadze) nie powinienes miec problemu z wyplata za pzrepracowany okres.Agecja nie moze "zabrac" twoich pieniedzy
[ Ostatnio edytowany przez: Ggogell 09-06-2008 11:07 ] |