|
Strona główna » Praca, Formalności, itp » Zwolnienie z pracy. |
| Autor | (Odpowiedzi: 8) |
|---|---|
| daisy77 | Post #1 2008-05-27 18:37:30 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 03-05-2008 Skąd: Manchester |
Witam wszystkich.
W mojej firmie planują zbiorowe zwolnienia,ja też znalazlam się na liście.Może ktoś wie jakie przyslugują mi prawa.Pracuję tam 16 miesięcy (kontrakt na stale).Oficjalnie o niczym nie wiem a zwolnienia planują na 01 czerwca. Z góry dziękuję za odpowiedż. |
| monikaspodymek | Post #2 2008-05-27 19:00:39 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 11-10-2006 Skąd: colchester |
No nie - tak z dnia na dzien to zwolnic nie moga, nawet grupowo.
Sprobuj tutaj. If there are fewer than 20 employees being made redundant then the statutory minimum dismissal procedure should be followed. If there are 20 or more, then the collective consultation procedure applies instead. A tutaj juz konkretnie o obowiazujacym okresie wypowiedzenia. [ Ostatnio edytowany przez: monikaspodymek 27-05-2008 19:04 ] ...XXX...
|
| tom8104 | Post #3 2008-05-27 19:30:15 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 08-10-2007 |
Cytat: 2008-05-27 18:37:30, daisy77 napisał(a): Witam wszystkich. W mojej firmie planują zbiorowe zwolnienia,ja też znalazlam się na liście.Może ktoś wie jakie przyslugują mi prawa.Pracuję tam 16 miesięcy (kontrakt na stale).Oficjalnie o niczym nie wiem a zwolnienia planują na 01 czerwca. Z góry dziękuję za odpowiedż. Po pierwsze przy zwolnieniach dobrze jest nalezec do zwiazkow zawodowych bo zawsze mozna liczyc na pomoc reprezentanta ze zwiazkow ktory bedzie mogl ci pomoc w ewentualnej apelacji. Jezeli zwolnnienia obejmuja od 20 do 99 pracownikow musisz byc o tym fakcie poinformowana co najmniej 30 dni wczesniej a ponad 100 pracownikow 90 dni wczesniej. Pracodawca powinien podac ci przyczyne zwolnienia poinformowac o mozliwosci apelacji. Nie wolno zwalniac kobiet w ciazy. Proces zwolnienia powinien byc sprawiedliwy z uwzglednieniem osob niepelnosprawnych a sytuacja kazdej z osob powinna byc indywidualnie przedyskutowna. Zwykle firma w takich wypadkach najpierw pyta starszych pracownikow o to czy nie chca zwolnic sie dobrowolnie ( czasem poza normalnie przyslugujaca odprawe proponuja jakas kase extra - ale rzadko). Tak wiec na pierwszy ogien powinni isc tzw volunteers, potem osoby ktore maja duzo opuszczonych a nie usprawiedliwionych godzin w pracy a zwykle w przypadkach grupowych zwolnien obowiazuje tez zasada " las in,first out" - czyli ze ostatnio zatrudnieni leca pierwsi. Czesto pracodawcy w okresie zwolnien grupowych organizuja spotkania z przedst. job centre ktorzy poinformuja cie o kursach szkoleniach i ewentualnych benefitach ktore ci przysluguja. Czasem pracodawca proponuje ci tez przejscie do innego zakladu tej samej firmy albo znajdzie ci innego pracodawce w okolicy ktory zechce cie zatrudnic. Co do ewentulalnych odpraw u mnie fimie kto pracuje ponizej 2 lat nie dostaje nic. PS A juz myslalem ze ostatnio tylko u mnie w firmie zwalniaja. Powodzenia |
| daisy77 | Post #4 2008-05-27 20:18:27 (3 miesiące temu) |
Z tego co wiem to zwalniają 19 osób.Ci z krótkim stażem (nie mniejszym niż rok) mają otrzymać miesięczną odprawę. Więc wynika na to że wszystko jest w porządku.Jestem bardzo zaskoczona tą sytuacją i nie wiem czy będę miala dość sily by szukać następnej pracy.Chcę kilka miesięcy poświęcić dzieciom.Czy będzie należal mi się zasilek dla bezrobotnych i w jakiej wysokości.Nigdy nie bylam w podobnej sytuacji i nie wiem jak zalatwić wszystkie sprawy związane z zasilkami.
|
| tom8104 | Post #5 2008-05-27 20:28:07 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 08-10-2007 |
Cytat: 2008-05-27 20:18:27, daisy77 napisał(a): Z tego co wiem to zwalniają 19 osób.Ci z krótkim stażem (nie mniejszym niż rok) mają otrzymać miesięczną odprawę. Więc wynika na to że wszystko jest w porządku.Jestem bardzo zaskoczona tą sytuacją i nie wiem czy będę miala dość sily by szukać następnej pracy.Chcę kilka miesięcy poświęcić dzieciom.Czy będzie należal mi się zasilek dla bezrobotnych i w jakiej wysokości.Nigdy nie bylam w podobnej sytuacji i nie wiem jak zalatwić wszystkie sprawy związane z zasilkami. Jezeli masz NI i nie bylas zatrudniona na czarno oczywiscie ze nalezy ci sie zasilek dla bezrobotnych a moze i jeszcze jakis ale w tym wypadku udaj sie najlepiej do job centre albo cab oni ci tam najlepiej to wyjasnia - co, ile i od kiedy dostaniesz. |
| daisy77 | Post #6 2008-06-06 09:52:31 (3 miesiące temu) |
No i zwolnili mnie-"DZIADY".Oczywiscie mówili,że bardzo im przykro i takie tam bzdury. W papierach napisali ma ze zwolniłam sie wolontarnie.Dlatego dostałam 10% wiecej odprawy. Zarejestrowałam się w kilku agencjach. Narazie znalazłam sprzatanie 16h/w. Dzięki za odpowiedzi. Gdybyście wiedzieli o jakiejś pracy we wschodnim Manchesterze dajcie znać.
|
| ex-rak | Post #7 2008-06-06 19:51:53 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 25-03-2007 Skąd: West Bridgford |
przykra sprawa...tez kiedys przez cos takiego jak zwolnienie grupowe przeszedlem i w kadej chwili moge jeszcze przesc...
glowa do gory i powodzenia |
| skibiki | Post #8 2008-06-06 20:00:07 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 27-12-2006 Skąd: kettering |
Cytat: 2008-05-27 19:30:15, tom8104 napisał(a): Cytat: PS A juz myslalem ze ostatnio tylko u mnie w firmie zwalniaja. Powodzenia Polska to nie Disneyland tu trzeba wybierac-albo kaczor albo Donald
|
| Mazury | Post #9 2008-06-12 19:40:15 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 28-03-2007 Skąd: 3planetaodsłońca |
2008-05-27 20:28:07, tom8104 napisał(a):
0800 055 6688 to telefon do ubiegania się o zasiłki. Podanie wypełnia się przez telefon -trwa to ok. 30-90minut, w zależności na jakiego trafisz urzędasa, czy masz wszystkie papiery POD RĘKĄ i czy rozmawiasz sama po angielsku czy potrzebujesz tlumacza (za darmo podłączony na linii telefonicznej). W Twoim przypadku byłby to zasiłek Job Seekers Allowance. Im szybciej zadzwonisz, tym szybciej podanie Ci rozpatrzą. Stawki są raczej mizerne, ok. 70funtów tygodniowo, ale najbardziej licz na siebie - szybkie znalezienie nowej lepszej pracy. W JobCentre to różnie bywa, mogą Ci nic nie powiedzieć, odesłać z kwitkiem lub potraktować z rzeczywistą chęcią pomocy. k. Cytat: 2008-05-27 20:18:27, daisy77 napisał(a): w podobnej sytuacji i nie wiem jak zalatwić wszystkie sprawy związane z zasilkami. Cytat: Jezeli masz NI i nie bylas zatrudniona na czarno oczywiscie ze nalezy ci sie zasilek dla bezrobotnych a moze i jeszcze jakis ale w tym wypadku udaj sie najlepiej do job centre albo cab oni ci tam najlepiej to wyjasnia - co, ile i od kiedy dostaniesz. [ Ostatnio edytowany przez: Mazury 17-06-2008 17:06 ] |