Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:
Przeglądaj forum |
Działem "Praca, Formalności, itp" opiekują się: AGALON, stokesay |
|
Strona główna » Praca, Formalności, itp » obywatelstwo a home office |
| Autor | (Odpowiedzi: 5) |
|---|---|
| slav197900 | Post #1 2008-04-27 23:44:08 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 27-04-2008 |
witam wszystkich, mieszkam od 4 lat w uk,pracuje legalnie jednak nie jestem zarejestrowany w home office, poprostu uważam ze to dyskryminacja ze strony wladz brytyjskich(moja dziewczyna jest obywatelką starej unii i nikt od niej tego nie wymaga)czy okres który tu jestem bedzie liczony do wymaganego dla zdobycia brytyjskiego obywatelstwa...i w ogóle czy ktos ma pojecie jak dlugo Polacy beda musieli sie rejestrowac i płacic ten haracz królowej..., jeszcze jedno...czy biorąc morgage musze miec status rezydenta? dziekuje za sensowne odpowiedzi..
|
| kik1976 | Post #2 2008-04-28 07:14:40 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: midlands |
najlepiej wejdz na strone ho. pozatym ho, to sposob ja jakas kontrole naplywu ludzi i ich rejestracje. jesli przyjechalej po wlaczeniu polski do uni, to obowiazuje cie ho i niestety nie zalicza ci tego okresu. chybaze byles self-employed . co do dyskryminacji, to chyba przesadzasz.
|
| Richmond | Post #3 2008-04-28 08:07:14 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Richmond |
Skoro tak Cie dyskryminuja to po co Ci obywatelstwo? Obawiam sie, ze nie zalicza Ci okresu 5 lat do stalej rezydencji bez WRS. Juz niedlugo bedzie mozna sie o tym przekonac, jak pierwsze osoby beda skladac o to papiery w 2009r.
Nie bedzie problemu z mortgage. Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.
|
| Maya64 | Post #4 2008-04-28 08:31:25 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-02-2007 Skąd: Gdzies w UK |
A tak nawiasem mowiac zadajesz podstawowe pytania rownoznaczne z osobami ktore dopiero co przyjechaly.Jesli jestes tu ju 4 lata to naprawde jest to szmat czasu i powinienes wiecej wiedziec,twoj angielski powinien byc na takim poziomie zeby te informacje samemu znalesc w internecie po angielsku a nawet i po polsku jest masa info na ten temat.
|
| lajcik4 | Post #5 2008-05-15 19:36:55 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 03-11-2006 Skąd: Nottingham |
jeśli chcesz sie ubiegać o obywatelstwo musisz byc min 5 lat być zarejestrowany w Home Office pracować legalnie i płacić podatki...po pięciu latach możesz sie o nie ubiegać.....wtedy czeka Cie egzamin.........z Historii angli...musz znać hymn itd...i opłata skarbowa w wysokości chyba ok 1.000 funciorów
|
| daniels | Post #6 2008-05-15 20:49:16 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 22-08-2007 |
Witam Slav
Musze cie pocieszyc tez mam problemy z WRS. Child benefit Office powiedzial ze nadplacili mi zasilek bo nie bylem zarejstrowany w HO. Przez pierwsze 7 m-cy miesiace mialem rejestracje po czym zmienilem firme i nie zrobilem tej rejestracji a pracowalem tam rok czasu.Oczywiscie przez ten czas legalnie pracowalem i placilem podatki - a przeciez ten zasilek jest z naszych podatkow zwykla glupota. Zrobilem blad proceduralny i tyle. Odwolania nie pomogly i teraz poszlo to trybunalu. W zasadzie w lipcu bodajze to splace i znow zaczna placic.Trzeba nauczyc sie zyc w nowym kraju. pozdrawiam Dan |