MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca w Bank Holiday

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Czajkapp

Post #1 Ocena: 0

2008-03-20 21:52:06 (17 lat temu)

Czajkapp

Z nami od: 20-03-2008

Witam Serdecznie!!!W związku z nurtujący mnie wciąż problemem,szukam pomocy w udzieleniu mi wszelkich porad i informacji.Mój problem odnosi się do prawa pracy.Aktualnie pracuję w hurtowni z odzieżą,.Przeszło rok temu podpisałam umowę o pracę na stałe i przez własne(niestety)niedopatrzenie pominęłam jeden z punktów,zawarty w kontrakcie.Punkt ten odnosił sie pracy w Bank Holiday.W Anglii jest to dzień ustawowo wolny od pracy,jednak firma,w której pracuje niestety"obeszła"ten przepis,a dla mnie przywilej...Pragnę także zaznaczyć,iż większość brytyjskich pracodawców stosuję się do tego przepisu,a jeśli już odbiega to wówczas w Bank Holiday pracownicy pracują,jak w "normalny" dzień,przy czym pracodawca płaci stawkę za taki przepracowany dzień podwójną,potrójną(jako forma premii,bonus) bądz po prostu dolicza do urlopu jeden dzień do wykorzystania...Więc w takim wypadku pozostaje do wyboru,albo podwójna,potrójna stawka za przepracowany Bank Holiday lub dodatkowy dzień urlopu do wykorzystania do którego firma,w której pracuje nie dostosowała się w żaden sposób.Zdaję sobie doskonalę sprawę z mojego błędu.Podpisany przeze mnie kontrakt nie upoważnia mnie niestety do tych zalet.W związku z zaistniałą sytuacją zrodziło się pytanie...Czy jest bowiem jakaś możliwość???jakiś "cudowny"sposób bu móc wpłynąć na zmianę zasad dotyczących Bank Holiday w firmie,w której pracuję???.Współpracownicy(Polacy,Czesi,Słowacy,Litwini,jak i Anglicy)proponują wystosować petycję lub formę prośby o zmianę(aneks do umowy o pracę)podpierając się rzeczywistymi argumentami,które mogłyby wpłynąć na zmianę w jakikolwiek sposób.Osoby te(przeszło 200 osób) świadczą także własne podpisy,jako forma protestu przeciwko pracy w dzień ustawowo od niej wolny.Ze zdobytych nieoficjalnie informacji dowiedziałam się także,iż Bank Holiday,jako ustawa w angielskim sejmie została przegłosowana i obowiązuje wszystkie firmy na terenie UK(firma,w której pracuje "ominęła"tą ustawę dosłownie,choć nie mam kompletnie pojęcia dlaczego???)czyli ustawa ta najwidoczniej"weszła w życie"Jeżeli jest to przykład jakiś własnych,wewnętrznych przepisów kosztem ludzi i wszystkich pracujących tam osób automatycznie dochodzi w tej kwestii do łamania angielskiego prawa pracy.Zwracam się zatem o pomoc w tej sprawie,wszelkie pomysły jak temu zaradzić...?co zrobić,by polepszyć ten warunek...? czy pomysł z wystosowaniem pisma(jako petycja,skarga,prośba)będzie najlepszym rozwiązaniem???Dziękuje i czekam na wszelką pomoc.;-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Rrrr

Post #2 Ocena: 0

2008-03-20 22:16:41 (17 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2008-03-20 21:52:06, Czajkapp napisał(a):
W Anglii jest to dzień ustawowo wolny od pracy,jednak firma,w której pracuje niestety"obeszła"ten przepis,a dla mnie przywilej...Pragnę także zaznaczyć,iż większość brytyjskich pracodawców stosuję się do tego przepisu,a jeśli już odbiega to wówczas w Bank Holiday pracownicy pracują,jak w "normalny" dzień,przy czym pracodawca płaci stawkę za taki przepracowany dzień podwójną,potrójną(jako forma premii,bonus)Ze zdobytych nieoficjalnie informacji dowiedziałam się także,iż Bank Holiday,jako ustawa w angielskim sejmie została przegłosowana i obowiązuje wszystkie firmy na terenie UK(firma,w której pracuje "ominęła"tą ustawę dosłownie,choć nie mam kompletnie pojęcia dlaczego???)czyli ustawa ta najwidoczniej"weszła w życie"Jeżeli jest to przykład jakiś własnych,wewnętrznych przepisów kosztem ludzi i wszystkich pracujących tam osób automatycznie dochodzi w tej kwestii do łamania angielskiego prawa pracy.

a kto Ci takich bzdur naopowiadal? rodacy na jakims innym polonijnym forum??
nastepnym razem jak zdecydujesz sie zasiegnac informacji to zamiast zdobywac je nieoficjalnie moze sprobuj oficjalnie... to naprawde pomaga. a nie cos w stylu bo Heniek slyszal od Zosi, ktora ma kolezanke, ktorej siostra kiedys pracowala w UK i to na pewno jest prawda!! i ten lobuz pracodawca znow wykorzystuje niewinnych nas Polakow i inne spokrewnione nacje!

prawo pracy w UK nie nakazuje pracodawcom dawania platnego wolnego w czasie bank holiday, nie zmusza ich tez do placenia wiekszej stawki. co wiecej, pracodawca nawet nie jest zobowiazany do placenia za ten dzien jesli to Twoj dzien wolny.
wszystko opiera sie na kontrakcie i dobrej (lub zlej) woli pracodawcy.

schowaj miecz bo nie ma z czym walczyc ;-)

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #3 Ocena: 0

2008-03-20 22:21:07 (17 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

zeby bylo bardziej "oficjalnie" (bo moze trudno komus uwierzyc w to co napisalam wyzej):

http://www.adviceguide.org.uk/index/life/employment/bank_and_public_holidays.htm

Do góry stronyOffline

Czajkapp

Post #4 Ocena: 0

2008-03-21 05:36:28 (17 lat temu)

Czajkapp

Dzięki za wypowiedz!!!Oczywiście masz rację i zdaję sobie sprawę z braku obowiązku płatności w Bank Holiday przez pracodawcę!Wszystko zależy bowiem od treści podpisanego kontraktu!Zatem rodzi się następna sprawa z tym związana...Korzystając również z pomocy Radcy Prawnego(ponieważ sprawa nabrała niesamowitego tępa)światło dzienne niestety ujrzały brudy,po czym w tym przypadku są to oficjalne informacje i niestety po części jednak te bzdury,które jak napisałeś zaczynają świetnie się urzeczywistniać!!!Okazuję sie bowiem,że firma w której pracuje to jedna wielka filia(pod którą podlegają jeszcze 3 inne firmy)w każdej z firm obowiązują te same zasady kontraktu i ....???Co najciekawsze niestety nie wszystkie"departamenty"stosują się do Bank Holiday.W ten właśnie sposób wszystko zaczyna być zastanawiające,gdyż już dochodzi do łamania prawa!!!Bo dlaczego inne działy nie pracują za inna stawkę?,badz nie pracują i mają zapłacone za ten dzień normalnie?To jest duży rebus niestety i zmartwienie dla pracowników,tak uważam!!!

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #5 Ocena: 0

2008-03-21 08:18:02 (17 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

hmm, a czy twoja placowka pracuje w ruchu ciaglym, tzn np na 3 zmiany? niektore firmy pracuja nawet w bank holiday za normalna stawke.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Czajkapp

Post #6 Ocena: 0

2008-03-21 15:05:05 (17 lat temu)

Czajkapp

Owszem!firma,w której pracuję prowadzi tryb 3-zmianowy.Uważam także,iż nie ma,co chować miecza do walki,jeśli nawet się go nie wyciągnęło!!!!Kto nie spróbuje żyje w nieświadomości!Dlatego też nie sądzę by przeszło 200 osób tam pracujących(włącznie ze mną)tak łatwo machnęło na tą sprawę ręką!!!W każdym razie nie o to się rozchodzi!!!Potrzebuję pomysłu,jak zabrać się do tego?Może jakiejś formy ukierunkowania,jeżeli chodzi o rodzaj pisma(petycja,prośba,aneks do umowy),jakiś punkt zaczepienia,po prostu cokolwiek....Zamiar i ogromna chęć woli już jest,niestety brakuje konkretnego pomysłu...

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2008-03-21 15:29:28 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #8 Ocena: 0

2008-03-21 16:15:55 (17 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

wiesz czasmi fabryki maja maszyny, ktore musza pracowac non stop, wylaczenie ich i wlaczenie czasami sporo kosztuje.widocznie wasz placowka ma taki tryb pracy. sa placowki przemyslowe , ktorych nie obejmuje standardowe prawo pracy. napewno w kodeksie pracy jest jakas wzmianka o tego rodzaju zakladach. nie wszyscy maja bank holiday. np elektrownia musi byc pod stalym nadzorem, niesadze zeby mieli cos takiego jak bank holiday. nie bronie zakladu, ale takie jest zycie. nie wiem czy firma wezmie pod uwage wasza petycje, bo zaduzo to moze ich kosztowac. zawsze sa dwie strony medalu.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2008-03-21 18:46:59 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2008-03-21 05:36:28, Czajkapp napisał(a):
Co najciekawsze niestety nie wszystkie"departamenty"stosują się do Bank Holiday.W ten właśnie sposób wszystko zaczyna być zastanawiające,gdyż już dochodzi do łamania prawa!!!Bo dlaczego inne działy nie pracują za inna stawkę?,badz nie pracują i mają zapłacone za ten dzień normalnie?To jest duży rebus niestety i zmartwienie dla pracowników,tak uważam!!!

Nie ma obowiazku traktowac wszystkich osob w firmie tak samo jesli zajmuja inne stanowiska. Lamanie prawa nastapiloby w przypadku, gdyby osoby na tym samym stanowisku byly inaczej traktowane.

Jeden dzial moze miec wolne w Bank Holiday bo nie ma takiej potrzeby, zeby pracowali, a inny pracuje. Skad wiesz jak sa sformulowane umowy pracownikow innych dzialow? W jednym dziale moga placic za Bank Holiday nawet jak ktos nie pracuje, bo pracuja na etacie, a w innym gdzie placa za godziny nie musza wcale placic ekstra.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,