Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:
Przeglądaj forum |
Działem "Praca, Formalności, itp" opiekują się: AGALON, Richmond, stokesay |
|
Strona główna » Praca, Formalności, itp » Czy jesteśmy skazani na pracę w magazynach? |
| Autor | (Odpowiedzi: 20) |
|---|---|
| Blade_Runnner | Post #1 2008-02-27 16:12:55 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 28-01-2007 Skąd: Rugby,West Midlands |
Do UK przyjechałem w sierpniu 2005.Za niedługo więc miną 3 lata, 13 miesięcy pracowałem dla agencji potem w końcu udało się dostać kontrakt i się oczywiście człowiek rozleniwił:)....
Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji ale udało mu się wyrwać do pracy odpowiadającej wykształceniu? Mam skończoną informatykę, ale oczywiście tu każdy chce "experience"? Więc chętne posłucham jakichś porad na ten ten temat:). Ułożyłem CV na wzór angielski,jestem zarejestrowany na Monster.co.uk,faktem jest że wysłałem tylko parę CV, ale mam wrażenie że bez skończenia szkoły tutaj nawet wysyłanie dyplomu do "Naric" nie pomoże, ale może się mylę... |
| monikaspodymek | Post #2 2008-02-27 16:33:03 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 11-10-2006 Skąd: colchester |
Najlatwiej w takiej sytuacji zalatwic prace "po znajomosci". Masz racje, bez odpowiedniego doswiadczenia ciezko znalezc dobra robote nawet po studiach. Zapytaj w miejscu gdzie teraz pracujesz - moze szukaja kogos do biura ze znajomoscia komputera.
Oczywiscie nie poddawaj sie - slij aplikacje o prace, predzej czy pozniej ktos da ci szanse, moze zaczniesz od marnej placy i ponizej mozliwosci, ale zdobedziesz niezbedne doswiadczenie. Powodzenia! ...XXX...
|
| Richmond | Post #3 2008-02-27 16:38:25 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Richmond |
Mozesz zaczynac od wszelkich stanowisk typu junior, help desk itp. Jak nie ruszysz siedzenia i nie zrobisz nic, to faktycznie skazesz sie na magazyn.
Napisz tez cos o wiecej o swoich studiach. Miales jakies praktyki, pracowales gdzies podczas studiow? Jaki dokladnie kierunek/specjalnosc skonczyles itp. Poza tym, poza monsterem wrzuc swoje cv na reed.co.uk, jobserve.com, jobsite.co.uk i odpowiadaj tez na ogloszenia z tych stron. Grunt to nie poddawac sie. Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.
|
| krunschwitz | Post #4 2008-02-27 16:41:44 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: London |
Najwazniejsze to znalezc sie w odpowiednim miejscu,o odpowiednim czasie i w otoczeniu odpowiednich ludzi.Ogromne znaczenie ma zawod w jakim jestesmy specjalistami i zapotrzebowanie rynku na takowy.
Najlepszym przykladem niech bedzie moja towarzyszka zycia,ktora dostala prace w swoim zawodzie w pierwszym tygodniu naszego pobytu w GB.Dodam,ze nie znala jezyka praktycznie wcale.Bylo to 2 lata temu.Dzis dalej pracuje w zawodzie,mowi po angielsku i pnie sie po szczeblach kariery.Ale najwezniejsze jest bycie FACHOWCEM w swojej dziedzinie.Reszta przyjdzie z czasem... Zycie to te chwile na torze...
|
| Krzysztof_L | Post #5 2008-02-27 16:53:52 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 02-10-2007 |
Zalezy co umiesz w tym IT. Wbrew pozorom wcale nie trzeba miec studiow ani komercyjnego doswiadczenia, ani znac dobrze jezyk.
Jesli chodzi o programowanie dwoch moich znajomych znalazlo prace jako programisci 3 tygodnie po przyjezdzie do londynu. Jeden mial dwa projekty za soba zrobione jako freelancer, brak doswiadczenia w 'normalnej pracy', angielski slaby. Drugi pracowal pol roku w Polsce jako java junior developer. Wysylali codziennie CV, zarejestrowali sie we wszystkich serwisach jakie znali typu monster, reed, it-jobs itd... po dwoch tygodniach mieli pierwsze interview a po trzech juz pracowali. Z pensja na poczatek £30k brutto rocznie. O zmywaku itd nawet nie chcieli sluchac. To bylo dwa lata temu. Teraz umieja jezyk perfekt i zarzadzaja projektami firmowymi, studia w Polsce przerwali. Wiara w siebie czyni cuda. |
| Rrrr | Post #6 2008-02-27 21:35:07 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
Cytat: 2008-02-27 16:12:55, Blade_Runnner napisał(a): Ułożyłem CV na wzór angielski,jestem zarejestrowany na Monster.co.uk,faktem jest że wysłałem tylko parę CV, ale mam wrażenie że bez skończenia szkoły tutaj nawet wysyłanie dyplomu do "Naric" nie pomoże, ale może się mylę... mylisz sie. papiery akurat sa tu najmniej wazne, bardziej liczy sie to co umiesz. a najbardziej Twoje podejscie do szukania pracy. jak sobie wmawiasz ze bez angielskich papierow nie znajdziesz pracy to jej nie znajdziesz. no i jeszcze kwestia tego jak szukasz... "tylko pare CV" nie wystarczy. samo napisanie CV na wzor angielski tez nie - tutaj kazde CV jest tak napisane... jesli 7 na 10 wyslanych CV = interview, to znaczy ze jest b.dobre, ale wykladasz sie na rozmowie. a jesli po np 10 wyslanych CV nie zostajesz zaproszony na interview to pora napisac nowe CV. a co do pracy "po znajomosci" - moze w Polsce, bo tutaj to tak nie dziala. |
| sylwia_25 | Post #7 2008-02-28 16:01:03 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 17-08-2007 Skąd: Walia |
Jesli jestes w Walii polecam Creers of Wales-pomoga. Trzeba tylko probowac.
Powodzenia |
| krakersik | Post #8 2008-02-28 16:39:21 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 05-12-2007 |
Papier nie jest tu najwazniejszy. Jesli sporo potrafisz, a nie mozesz tego udokumentowac praktyka, to widze tylko jedno wyjscie.
Dopisz w CV kilka miesiecy praktyki w jakiejs polskiej firmie X, najprawdopodobniej nikt tego nie sprawdzi. Jesli cie przyjma to na poczatek dostaniesz 3 miesiace okresu probnego. Pokazesz co potrafisz i nikt juz nie bedzie pytal o doswiadczenie po tych 3 miesiacach. Oczywiscie zakladajac, ze naprawde cos potrafisz ;) Metoda nie do konca uczciwa, ale inaczej nie zdobedziesz zadnego doswiadczenia i nie wyrwiesz sie z blednego kola. Druga rada, wysylaj cv jak najwiecej - to podstawa |
| lucaa_rules | Post #9 2008-03-19 15:17:55 (8 miesięcy temu) |
Z nami od: 19-03-2008 Skąd: Greenfield/Walia |
nikt nie jest skazany na prace w magazynach!!!
wystarczy odrobina checi i co najwazniejsze szczescia. ja znalazlam prace poprzez wysylaniu emaili z zapytaniem czy moge byc potrzebna w biurze itp. wyslalam ich chyba ze 100, odpowiedz pozytywna byla tylko jedna ale najwazniejsza, bo na drugi dzien juz mialam prace :) doswiadczenie sie przyda, zwlaszcza ze planuje powrot do polski :) chciec to moc i nie zrazac sie niepowodzeniami. brytyjczycy cenia to, ze sam szukasz pracy, reklamujesz siebie a nie czekasz az praca znajdzie ciebie. dodam ze nie mieszkam w zadnej metropolii, tylko w malym miasteczku i w takich miejscach tez mozna znalesc ciekawe zajecie. dodatkowym atutem sa kursy, ktore oferowane sa w collegach. niektore bezplatne, niektore troche nadwyreza kieszen, ale najlepsza inwestycja to inwestycja w siebie. [ Ostatnio edytowany przez: lucaa_rules 19-03-2008 15:18 ] No risk, no fun
|
| simari1980 | Post #10 2008-08-13 20:44:01 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 11-03-2008 |
Moj maz nie skonczyl w Polsce studiow inzynierkich ( PKrakowska go wykonczyla psychicznie) i po przyjezdzie do uk dostal prace na magazynie. Za moimi namowami zrobil pare kursow i pracuje teraz w swoim niedoszlym zawodzie. Wyslal ponad 100CV, bez doswiadczenia, tylko z inormacja o kursach i referencjami od wykladowcow. Odpowiedzialy dwie firmy...teraz zarabia 35000£ rocznie tyle ze jest samozatrudnony
|