Str 2 z 4 |
|
---|---|
marcinnika | Post #1 Ocena: 0 2008-02-17 20:12:46 (17 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2007 |
ironiqus- to prawda caly czas mysle o tym co bedzie i Jest! wiec nie wierze w instytucje emerytalne itp... wszelka kase poza tym co tu niezbedne laduje w ... polskie grunty a od wiosny stawiam pierwszy dom ale jako inwestycja, raczej sie nie przelicze ze po wejsciu polski do strefy euro moja kasa tam urosnie ,moze nawet bardzo.w angli nie ma sensu ladowac w nieruchomosci dlugoterminowo, jedynie bla bla bla...co tu bede smecil, ja mam swoja filozofie i narazie sprawdza sie bbbadrzo dobrze, odpukac!
![]() |
kati-kat | Post #2 Ocena: 0 2008-02-17 22:20:04 (17 lat temu) |
Z nami od: 19-09-2007 Skąd: northampton |
ja ma duzooo mniej na godzine a jakbym mogla to juz bym sie starala o angielski paszport. tu jest moj dom i moja rodzina w polsce to rozumie i popiera
always look forward.
|
malben1 | Post #3 Ocena: 0 2019-09-26 15:02:04 (6 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2007 Skąd: Stafford |
Cytat: 2019-09-20 22:23:38, Wielim napisał(a): Nie bardzo mi zależy , mam swoje powody , będzie to dobrze , żeby zrobić moje plany na przyszłość będę musiał w przypadku brexitu wystąpić o brytyjski paszport którego się brzydzę , chce mieszkać w Polsce , pół na pół do UK , płacić podatki w UK od pracy bo tu bym zarabiał i VAT w Polsce od wydatków , brexit krzyżuje moje plany , ja nie chcę brytyjskiego paszportu , zarobki tylko mnie interesuja , poziom do którego sam doszedłem , państwo brytyjskie mi w tym nie pomogło , obecnie samozatrudniony , sam sobie robię pracę i płace z tego podatki Cytat: 2019-09-20 22:39:37, ZlotaPerla1 napisał(a): Wielim, tak tak, wszyscy wiemy jak ciężko pracujesz i płacisz podatki ![]() Cytat: 2019-09-20 22:45:45, cris82 napisał(a): wielim nie chce ci komplikowac planow na przyszlosc poprawcie mnie jesli sie myle ale czy przebywajac 50/50 w tym pracujac w anglii jednoczesnie posiadajac w Polsce rodzine nie bedziesz podpadac pod polski urzad skarbowy(centrum intersow zyciowych ) ? w sensie ze baj baj kwota wolna od podatkow z uk i opodatkowanie po stawkach polskich ![]() Cytat: 2019-09-25 15:41:36, galadriel napisał(a): A mnie sie najbardziej podoba, ze Wielimowi sie brzydzi brytyjski paszport: ) Cos w tym jest; ) I to tez prawda, ze wielu z nas ten caly brexit wiele spraw komplikuje. Mnie tez, ja sie wole tu czuc jak u siebie (skoro im te podatki place) a nie, ze robia mi laske i moze jeszcze sie prosic o pozwolenie na prace lub cos ![]() Cytat: 2019-09-25 17:59:37, NightFury napisał(a): Mnie tez się nie spieszy do paszportu. Przed brexitem nawet i chciałam go sobie zrobić ale teraz...tez mnie mierzi. Nie do końca chce być częścią takiego społeczeństwa. Nie po tym co zaczęli odwalać. Cytat: 2019-09-25 18:40:01, stanislawski napisał(a): W każdym społeczeństwie większość to matołki. Kwestia tylko tego czy ktoś chce i umie to wykorzystać. No i jak... Cytat: 2019-09-25 23:00:31, Emeryt56 napisał(a): Cytat: 2019-09-20 22:23:38, Wielim napisał(a): będę musiał w przypadku brexitu wystąpić o brytyjski paszport którego się brzydzę , chce mieszkać w Polsce , pół na pół do UK , płacić podatki w UK od pracy bo tu bym zarabiał i VAT w Polsce od wydatków , brexit krzyżuje moje plany , ja nie chcę brytyjskiego paszportu , zarobki tylko mnie interesuja , poziom do którego sam doszedłem , państwo brytyjskie mi w tym nie pomogło , obecnie samozatrudniony , sam sobie robię pracę i płace z tego podatki Masz prawo pisać o swoich odczuciach i opiniach ale i my też mamy prawo do naszej opinii o twojej postawie społecznej. Od siebie napiszę : Ja się brzydzę takimi co się brzydzą Brytyjskiego paszportu w takiej sytuacji jak twoja. Do tego w planach chcesz 6 miesięcy pracować w GB i płacąc w GB niskie podatki a rodzinę usadzić w PL i korzystać ze służby zdrowia i szkolnictwa. Na garnuszku Polskiego podatnika a samemu nie płacąc w PL podatków. Mało tego, to będziesz mieszkał w swoim domu nie płacąc "Council Tax" bo tego w PL niema bo jest inny system podatkowy, to nie znaczy że infrastruktura miejska, policja itd nic nie kosztuje. Cytat: 2019-09-26 01:45:54, Wielim napisał(a): Teraz nie wiem jak to będzie wyglądać , to odległe plany , wszystko może się wydarzyć ... Mogę wrócić do Polski na stałe , mogę zostać w UK , mogę stracić tę pracę , mieć wypadek , mogę wygrać w totolotka i tak dalej . Moje plany to tylko wstępne myślenie o tym i Brexit to wszystko komplikuje . Jeżeli musiałbym wystąpić o brytyjski paszport to nie bardzo mi się to uśmiecha , dziennie bym się czuł mając ten paszport , bo nigdy nie myślałem o sobie jako o podszywanym Brytyjczyku , zawsze czułem się Polakiem mimo że mieszkam tu prawie całe dorosłe życie . Kwestia podatku w przyszłości może różnie wyglądac , jeżeli mieszkałbym tu ale kwalifikował się na polski podatek to płaciłbym go w Polsce , nid wiem jak to wygląda tam , czy mogę wszystko tak jak tu odliczyć - samochód , paliwo , telefon , wszystko w całości w 100% , w ogóle nie wiem jakby to wyglądało . Możliwe też że po Brexicie podatek i tak będę musiał płacić w UK . W Polsce myślisz Emerycie że nie płaciłbym podatku ? A VAT na wszystko co kupię , paliwo , ogólnie wszystkie ceny w Polsce mają s sobie podatek . Żona też prawdopodobnie poszłaby do pracy bo myślimy wrócić jak dziecko albo ewentualnie dzieci będa już bardziej samodzielne . Poza tym tam babcia , dziadek ,miałby się kto zająć po szkole . Jest tyle opcji , nie wiadomo co przyniesie przyszłość i jakbym to miało wyglądać ...narazie to odległe plany . Cris ta kwota wolna od podatku w UK to tylko 12500 , czyli 20% z tego to 2500 oszczędności rocznie , nie jest to jakoś ekstra dużo , a NI I tak trzeba płacić . Zresztą podatek w Polsce nie jest wypada tak źle na tle UK . Weźmy przykład 50000 funtów rocznie .W UK zostanie z tego 37k netto , w Polsce licząc funta 4.95 , nie wiem jak się sprawdza dochód i koszta samozatrudnienia w Polsce ale na umowie o pracę z 247 500 zostaje 173 256 czyli lekko powyżej 35k funtów . Kwota 50k to kwota taka pierwsza lepsza. W przypadku mniejszych zarobków wychodzi troszkę lepiej w UK , w przypadku większych różnice się zacierają a później lepiej wygląda to w Polsce . Nie wiemy też jaka kwota wolna od podatku będzie w Polsce za kilka lat . Mało tego różnice w kwocie moga robić różne ulgi i dodatki . Chociażby 500+ w Polsce jest na każde dziecko a w UK odpowiednik zasiłku na dziecko , skromne Child benefit jest zabierany osobom o dochodach powyżej 50k funtów rocznie , czy to sprawiedliwe że osoby które płacą najwięcej podatki mają wszystko zabierane ? Uroki socjalistycznego państwa [edit][ Ostatnio edytowany przez: <i>Wielim</i> 26-09-2019 02:03 ] Opinia moderatora: Wypowiedzi przeniesione z watku settled status. Konefka Pamietajcie!
Nikt nie da Wam tyle ile ja Wam moge obiecac...
|
ZlotaPerla1 | Post #4 Ocena: 0 2019-09-26 15:15:47 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2019-09-26 14:30:20, ZlotaPerla1 napisał(a): Cytat: 2019-09-26 13:27:56, cris82 napisał(a): sweet jestesmy tymi prostytutkami tak czy inaczej sprzedajemy swoje uslugi zagranica z dala od ojczyzny niewolnicy do wynajecia hehe ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>cris82</i> 26-09-2019 13:28 ] cris, ty się dobrze czujesz? Mój mąż robi dokładnie to samo co robił w Polsce, ma zawód i pracuje w zawodzie, jaka różnica gdzie? w Polsce miał za jałmużnę jakąś pracować? po co? to dopiero niewolnictwo, wyzysk i wyrobek ludzki. I co w tym złego, że chcemy więcej, lepiej, łatwiej iść przez życie? To może na przeciwwagę, slumsy, nastoletnie i wielodzietne matki i całe takie pokolenia siedzące w gównie, w tym samym miejscu, bez perspektyw, im też jest tam dobrze ... [ Ostatnio edytowany przez: ZlotaPerla1 26-09-2019 15:18 ] Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
NightFury | Post #5 Ocena: 0 2019-09-26 15:48:24 (6 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Cytat: 2008-02-10 21:53:10, frelcia napisał(a): Cytat: 2008-02-10 21:36, malben1 napisał(a): czy za 30£/h zmienisz obywatelstwo...? Jestem Polka ktora od jakiegos czasu mieszka w UK i za zadne skarby nie pozbede sie obywatelstwa z ktorego jestem dumna. Nie ganie UK bo jesli by mnie zycie nie zmusilo to na pewno bym tu nie przyjechala. Nie mowie, ze mam tu kokosy, ale jest mi troszke latwiej no i moge pomoc rodzinie. Zal mi sie robi jak czytam niektore wypowiedzi swoich rodakow, ale niestety kazdy ma prawo wyrazac swoje opinie. Ja rowniez. Pozdrawiam Nie trzeba się pozbywać polskiego obywatelstwa żeby otrzymać angielskie. Polska pozwala mieć ich kilka. Music leads me through my life
|
|
|
Wembley27 | Post #6 Ocena: 0 2019-09-26 16:11:15 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Znam odwrotny przypadek
Obydwoje( małżeństwo) mówi po polsku Dzieci ich chodzą do polskiej szkoły i Harcerstwa Wszyscy urodzili się w angli mają anielskie paszporty Teraz że brexit idzie To on jako głowa rodziny wyrabia sobie obywatelstwo polskie i dzieciom Zeby w przyszłości dzieci mieli prawo wyboru Jego matka urodziła się w polsce i pracował tam też ma emeryturę teraz mieszka tutaj Jak wynika mozna mieć dwie Emerytury. Ale to już inna historia |
malben1 | Post #7 Ocena: 0 2019-09-26 16:16:49 (6 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2007 Skąd: Stafford |
Cytat: 2019-09-26 15:15:47, ZlotaPerla1 napisał(a): ... I co w tym złego, że chcemy więcej, lepiej, łatwiej iść przez życie? ... Nic... ![]() 'Prostytutka' w tym temacie to metafora opisujaca osobe ambitna i przedsiebiorcza... ![]() Pamietajcie!
Nikt nie da Wam tyle ile ja Wam moge obiecac...
|
cris82 | Post #8 Ocena: 0 2019-09-26 16:41:40 (6 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Cytat: 2019-09-26 15:48:24, NightFury napisał(a): Cytat: 2008-02-10 21:53:10, frelcia napisał(a): Cytat: 2008-02-10 21:36, malben1 napisał(a): czy za 30£/h zmienisz obywatelstwo...? Jestem Polka ktora od jakiegos czasu mieszka w UK i za zadne skarby nie pozbede sie obywatelstwa z ktorego jestem dumna. Nie ganie UK bo jesli by mnie zycie nie zmusilo to na pewno bym tu nie przyjechala. Nie mowie, ze mam tu kokosy, ale jest mi troszke latwiej no i moge pomoc rodzinie. Zal mi sie robi jak czytam niektore wypowiedzi swoich rodakow, ale niestety kazdy ma prawo wyrazac swoje opinie. Ja rowniez. Pozdrawiam Nie trzeba się pozbywać polskiego obywatelstwa żeby otrzymać angielskie. Polska pozwala mieć ich kilka. serio? a slyszalem kiedys ze tylko dwa : P bede musial to sprawdzic osobiscie chcialbym miec kilka obywatelstw oprocz angielskiego jeszcze usa kanady i australii moze jeszcze tajlandzkie byloby ekstra |
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2019-09-26 17:20:08 (6 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Pamietasz Stana Tyminskiego? On mial polskie, kanadyjskie, szwedzkie i peruwianskie. Nie przeszkadzalo mu to w kandydowaniu na prezydenta PL.
Po obywatelstwo USA nie spiesz sie, bo bedziesz musial placic podatki od dochodow na calym swiecie. Z tego powodu wiele osob zrzeka sie amerykanskiego obywatelstwa. Nawet Boris Johnson pozbyl sie go. https://www.theguardian.com/politics/2017/feb/08/boris-johnson-renounces-us-citizenship-record-2016-uk-foreign-secretary Carpe diem.
|
cris82 | Post #10 Ocena: 0 2019-09-26 17:41:00 (6 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
no niezle...
dzisiejsze stany to taki starozytny rzym wszedzie pchaja swoje chciwe lapy |