2008-01-13 14:15, Netta6 napisał(a):
Osobiście legitymlowałaś się tą kartą...
Tak "legitymowalam" ta karta moja córke jak poszlam do lekarza oraz do szpitala.
Natomiast jesli chodzi o to, gdy przebywasz w PL to nie moge sie wypowiedziec bo po prostu nie wiem, Ja mam dziecko tutaj.
Ale znalazlam cos takiego:
Jeżeli pracujesz w Zjednoczonym Królestwie, a Twoja rodzina (małżonek i dzieci pozostające na utrzymaniu) pozostała w kraju i nie jest ubezpieczona, istnieje możliwość objęcia ich ubezpieczeniem brytyjskim. Konieczne jest uzyskanie dokumentu E109, na podstawie którego Twoja rodzina będzie mogła korzystać z publicznej opieki medycznej w Polsce. Aby uzyskać ten dokument należy złożyć podanie do:
HM Revenue & Customs
Centre for Non-Residents
Benton Park View
Newcastle upon Tyne
NE98 1ZZ
Please issue the E109 document(s) and post it to my UK address.
My name is (imię i nazwisko):
National Insurance Number:
Date of birth (data urodzenia):
Address (adres w Wielkiej Brytanii):
Telephone number (telefon):
My employer in UK is (nazwa, adres i telefon pracodawcy brytyjskiego):
Length of my contract in UK: (długość kontraktu np. 3 months – 3 miesiące):
I work in UK (tu należy wpisać jak często pracujemy w Wielkiej Brytanii):
I class myself as resident in Poland (jeżeli pracujemy w UK dłużej niż 6 miesięcy w roku, wpisujemy „UK” zamiast „Poland”
I spent in UK (ile czasu przebywamy w UK)
I spent abroad (ile czsu przebywamy poza UK)
My family lives in Poland, they are Polish citizen.
The main dependent: (dla osób na utrzymaniu, która mają być ubezpieczone: imię, nazwisko, adres).
Thank you.
Do listu załączamy kopię ostatniego odcinka wypłaty (payslip) oraz kopię poprzedniego E109, jeśli był już wydany. List musi zawierać wszystkie określone powyżej informacje. List trzeba podpisać.
Na podstawie informacji z HM Revenue & Customs
Aplikacja o E109 Form - chyba wlasciwa.