MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Watpliwosci co do wyplat w pracy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mlokos79

Post #1 Ocena: 0

2007-11-10 20:39 (18 lat temu)

mlokos79

Z nami od: 10-11-2007

Pierwsza wyplata za mna i mam pare watpliwosci:
- czy mimo braku umowy (dostaje jednak payslipy)to ze odliczaja mi podatek od wyplaty jest normalne (naturalne) i legalne czy moze powinni mi dac umowe i tylko wtedy moga odliczac od niej podatek?

- czy dostajac payslipy bede mogl pozniej za ich pomoca rozliczac sie na koniec roku i ubiegac sie o zwrot podatku czy do tego jest potrzebna umowa?

- nie mam wyrobionego jeszcze Insurance Number - mimo to mi odliczaja od wyplaty 60 funtow - czyli jakby co jestem ubezpieczony czy moze robia to nielegalnie? (czytalem o jakims tymczasowym ubezpieczeniu); i czy jest to stala kwota czy zalezna (procentowo) od wyplaty?

Jesli ktos moze to prosze o odpowiedz na moje pytania.
pozdrawiam i z gory dzieki

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

reivilo

Post #2 Ocena: 0

2007-11-13 06:55 (18 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2007-11-10 20:39, mlokos79 napisał(a):
Pierwsza wyplata za mna i mam pare watpliwosci:
- czy mimo braku umowy (dostaje jednak payslipy)to ze odliczaja mi podatek od wyplaty jest normalne (naturalne) i legalne czy moze powinni mi dac umowe i tylko wtedy moga odliczac od niej podatek?

o legalnosci pracy nie decyduje umowa (moze byc ustna) tylko rejestracja w HO, masz na to 30 dni kosztuje 90 funtow.I to chyba jest najwazniejsze do zalatwienia - jesli tego nie zrobisz - pracujesz tu nielegalnie - chyba ze jestes selfemployed
Cytat:

- czy dostajac payslipy bede mogl pozniej za ich pomoca rozliczac sie na koniec roku i ubiegac sie o zwrot podatku czy do tego jest potrzebna umowa?

na podstawie payslipu sie rozliczasz
Cytat:

- nie mam wyrobionego jeszcze Insurance Number - mimo to mi odliczaja od wyplaty 60 funtow - czyli jakby co jestem ubezpieczony czy moze robia to nielegalnie? (czytalem o jakims tymczasowym ubezpieczeniu);

NIN zalatwiasz w Job Center- jako osoba szukajaca pracy lub juz pracujaca - zadzwon - umowia cie na spotkanie ( darmowe) zabierasz dwa dokumenty tozsamosci, potwierdzenie ze pracujesz ( pay slip lub list od pracowcy, potwierdzenie adresu ( rachunek za prad, gaz, telefon, council tax, umowa najmu- alternatywnie) po kilku dniach dostaniesz tymczasowy NIN po kilku tygodniach palstikowa karte i wtedy juz bedziesz w systemie jej krolweskej mosci
Cytat:

i czy jest to stala kwota czy zalezna (procentowo) od wyplaty?

i podatek i NI jest liczony procentowo od wynagrodzenia....jesli sa to twoje pierwsze zarobione w UK pieniadze - popros zeby ci nie potracali przez jakis czas podatku ( kwota wolna od podatku to 5220- chyba ze masz ponizez 21 lat)robia to autmatycznie szczegolnie ze rok podatkowy jest blizej konca niz poczatku
no i pytanie czy pracujesz przez agencje czy bezposrednio dla pracodawcy

[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 13-11-2007 06:59 ]

Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

tlumaczenialond

Post #3 Ocena: 0

2007-11-13 09:55 (18 lat temu)

tlumaczenialondyn

Z nami od: 21-07-2007

Umowa może być ustna lecz pracodawca ma obowiązek dać Ci list streszczający warunki pracy (zatrudnienie, godziny pracy, miejsce pracy, ilość dni wolnych itp). Brak takiego listy nie oznacza jednak, że pracujesz nielegalnie.

Jeżeli nie jesteś 'self-employed' to z podatku zostaniesz rozliczony przez pracodawce.

Pozdrawiam

http://uk.geocities.com/tlumaczenialondyn
tlumaczenialondyn@yahoo.co.uk

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,