Cytat:
2007-11-10 20:39, mlokos79 napisał(a):
Pierwsza wyplata za mna i mam pare watpliwosci:
- czy mimo braku umowy (dostaje jednak payslipy)to ze odliczaja mi podatek od wyplaty jest normalne (naturalne) i legalne czy moze powinni mi dac umowe i tylko wtedy moga odliczac od niej podatek?
o legalnosci pracy nie decyduje umowa (moze byc ustna) tylko rejestracja w HO, masz na to 30 dni kosztuje 90 funtow.I to chyba jest najwazniejsze do zalatwienia - jesli tego nie zrobisz - pracujesz tu nielegalnie - chyba ze jestes selfemployed
Cytat:
- czy dostajac payslipy bede mogl pozniej za ich pomoca rozliczac sie na koniec roku i ubiegac sie o zwrot podatku czy do tego jest potrzebna umowa?
na podstawie payslipu sie rozliczasz
Cytat:
- nie mam wyrobionego jeszcze Insurance Number - mimo to mi odliczaja od wyplaty 60 funtow - czyli jakby co jestem ubezpieczony czy moze robia to nielegalnie? (czytalem o jakims tymczasowym ubezpieczeniu);
NIN zalatwiasz w Job Center- jako osoba szukajaca pracy lub juz pracujaca - zadzwon - umowia cie na spotkanie ( darmowe) zabierasz dwa dokumenty tozsamosci, potwierdzenie ze pracujesz ( pay slip lub list od pracowcy, potwierdzenie adresu ( rachunek za prad, gaz, telefon, council tax, umowa najmu- alternatywnie) po kilku dniach dostaniesz tymczasowy NIN po kilku tygodniach palstikowa karte i wtedy juz bedziesz w systemie jej krolweskej mosci
Cytat:
i czy jest to stala kwota czy zalezna (procentowo) od wyplaty?
i podatek i NI jest liczony procentowo od wynagrodzenia....jesli sa to twoje pierwsze zarobione w UK pieniadze - popros zeby ci nie potracali przez jakis czas podatku ( kwota wolna od podatku to 5220- chyba ze masz ponizez 21 lat)robia to autmatycznie szczegolnie ze rok podatkowy jest blizej konca niz poczatku
no i pytanie czy pracujesz przez agencje czy bezposrednio dla pracodawcy
[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 13-11-2007 06:59 ]
Ludzie myślcie ....to nie boli !!