|
---|---|
izabela33 | Post #1 Ocena: 0 2007-09-28 19:54 (18 lat temu) |
Z nami od: 28-09-2007 |
Witam!
Jestem w Uk z cala rodzina od ponad 2 lat. Pracuje i maz tez,ale tydzien temu sie dowiedzialam od meza, ze odchodzi ode mnie. Mamy dwojke dzieci 6 i 11 lat . Maz nalega, zebym wrocila z dziecmi do polski, bo tam bedzie nam latwiej. Dzieci chodza tu do szkoly i my nie chcemy za bardzo wracac, tyko sie boje ze z jednej pensji nie utrzymam sie tu. Sama nie wiem co zrobic, nie wiem czy otrzymam jeszcze jakas pomoc od panstwa, zostajac sama z dziecmi. Tax Credit-u nie mam w tym roku, bo mi zabrali, poniewaz w zeszlym roku byla nadplata i bede to splacac, nie wiem czy dostane Housing Benefit, bo to juz by mi pomoglo. Zanim podejme decyzje czy zostac, pomozcie mi prosze!!! POZDRAWAIM |
terri007 | Post #2 Ocena: 0 2007-09-28 20:03 (18 lat temu) |
Z nami od: 19-07-2007 |
Po pierwsze nie panikuj i nie rob nic glupiego.
Idz do adwokata (mnostwo umie po polsku) i sie zapytaj co dalej. Jako samotna matka (trzeba udowodnic, ze maz odszedl i juz nie mieszkacie razem) napewno bedzie Ci sie duzo nalezalo. A tak przy okazji to on i tak bedzie placil alimenty. (To zciagna z jego pensji jak bedzie taka potrzeba). Nie tulaj sie po swiecie, jak dzieci juz tu sie przyzwyczaily. Dasz sobie rady, a maz (moze wkrotce ex) kiedys sie dowie jak to dobrze jest zyc bez swoich dzieci i odwiedzac je tylko w Niedziele itp. Nie bedzie jego wtedy jak dziecko sie cieszy z czegos, jak ma dobre wyniki w szkole, co z dnia na dzien robi. Kiedys to pozaluje. |
izabela33 | Post #3 Ocena: 0 2007-09-28 20:48 (18 lat temu) |
Z nami od: 28-09-2007 |
Dziekuje za wsparcie!
Mysle, ze o alimenty nie moge sie starac bo nie mamy rozwodu. To na jakiej podstawie? A rozwodu tu nie dostaniemy, bo nie jestesmy jeszcze obywatelami, mamy tylko rezydenta. Musze ochlonac, ale i tak mam obawy czy dam tu rade sama, z jezykiem tez nie rewelacyjnie/ Pozdrawiam Iza |
kasiamartins | Post #4 Ocena: 0 2007-09-28 20:49 (18 lat temu) |
Z nami od: 21-07-2007 |
Ja tez uwazam ze powinnas poradzic sie adwokata. To jest numer do kancelarii adwokackiej w Londynie Aston Clark i tam jest polska adwokat Marzena Konarzewska 02087521122. Powodzenia
|
kik1976 | Post #5 Ocena: 0 2007-09-28 20:58 (18 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
temat o rozwodach byl na forum, poszukaj, moze osoby zorientowane w temacie pomoga ci.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
|
|
terri007 | Post #6 Ocena: 0 2007-09-29 09:56 (18 lat temu) |
Z nami od: 19-07-2007 |
Cytat: ...Mysle ze o alimenty nie moge sie starac bo nie mamy rozwodu to na jakiej podstawie...
Przeciez o rozwod mozna sie starac w UK - poszukaj dobrze wszedzie, ale pierwsze, nie boj sie isc do adwokata. Jak malzenstwo nie da sie uratowac, to teraz trzeba myslec o sobie i dzieciach. To, ze twoj ang. nie jest dobry, niema zadnego znaczenia. Dasz sobie rady, przeciez w UK mieszka duzo ludzi w takiej samej situacji. Ciekawa jestes dlaczego twoj ukochany chce zebys pojechala do Polski - miec Ciebie i dzieci z drogi i calkowicie wymazane z jego pamieci. Mnie to juz duzo swiadczy o takim czlowieku. |
ania_caterham | Post #7 Ocena: 0 2007-09-29 12:04 (18 lat temu) |
Z nami od: 06-05-2007 Skąd: Caterham |
Zanim wydasz kase na adwokata udaj sie do citizens advice bureau i popros o rade. Oni beda najlepiej wiedziec gdzie Cie poslac.
Moj maz rozwiodl sie ze swoja zona 8 lat temu i nic za to nie zaplacil ... wtedy byl w trakcie zmiany pracy. Do konkretnej sumy mozesz miec adwokata za darmo jesli sie kwalifikujesz ... sek w wtym, ze jak sie bedzie ciagnelo wszystko to nabijesz sobie rachunek. A jeszcze Ci powiem ... po rozwodzie moj maz (wtedy jeszcze nie znalismy sie) musial zapewnic bylej zonie i corce dach nad glowa. Teraz ma innego faceta wiec juz go to nie interesuje. No i placi jej alimenty (na corke) do tej pory ... do czasu az corka skonczy edukacje. Wyslanie was do Polski to dla niego pewnie wygodniejsze rozwiazanie. Bedzie taniej. Dziwi mnie tylko fakt, ze jako ojciec bylby przygotowany na sporadyczne widzenia z dziecmi. Ja wolalabym, aby dzieci byly blisko mnie. Corka mojego meza jest u nas codzienie ... sama przychodzi. Nie wyobrazam sobie, aby mogl ja widywac raz na kilka miesiecy. [ Ostatnio edytowany przez: ania_caterham 29-09-2007 12:05 ] |
simka | Post #8 Ocena: 0 2007-10-03 18:23 (18 lat temu) |
Z nami od: 12-04-2006 Skąd: Banbury |
Ja mam adres polskiego prawnika w Menchesterze, ale nie korzystałam
tel. 07940 859 318 marta@mchaleandco.co.uk |
marlinr | Post #9 Ocena: 0 2007-11-05 13:26 (18 lat temu) |
Z nami od: 05-09-2007 Skąd: Sunderland |
witaj..troche pozno,ale chcialam ci tylko napisac,ze ja rowniez mialam nadplate z child tax credit,w momencie kiedy rostajesz sie ze swoim partnerem informujesz tax credit o tym fakcie,anuluja twoja stara aplikacje,i wysylaja Ci nowa..jako samotnej matce,te dwie aplikacje nie maja ze soba nic wspolnego.Bedziesz dostawac pieniadze na dzieci z child tax credit.Dawny dlug z tax credits podziel na pol..polowa dla meza,najlepiej wyslij do nich pismo,z jego danymi.Twoja polowe rozloza Ci na rok..lub nawet istnieje prawdopodobienstwa anulowania,jezeli finansowo nie stoisz dobrze.Napewno Ci sie uda..pozdrawiam
marlena
|
oliwkawkaAM | Post #10 Ocena: 0 2007-11-05 13:49 (18 lat temu) |
Z nami od: 20-06-2007 |
Hej!Ale fajnie ze podałas numer do kancelarii adwokackiej...właśnie szukałam na internecie...dzięki...A czy z Polski można zadzwonic po poradę w sprawie Maternity Allowance?Ile kosztuje porada u pani Marzeny Konarzewskiej?Pozdrawiaki!
|