MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 868 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 867 | 868 | 869 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 868 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Maat17

Post #1 Ocena: 0

2022-01-01 23:29:52 (4 lata temu)

Maat17

Posty: 6867

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

U mnie przypalona pizza, bo ten tego..... zagadalam sie.
Obrazek
:-]

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 01-01-2022 23:31 ]

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kksiezniczka

Post #2 Ocena: 0

2022-01-01 23:36:05 (4 lata temu)

kksiezniczka

Posty: 12138

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

Skąd: Już nie Essex

Cytat:

2022-01-01 23:29:52, Maat17 napisał(a):
U mnie przypalona pizza, bo ten tego..... zagadalam sie.
Obrazek
:-]

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Maat17</i> 01-01-2022 23:31 ]




Polej keczupem- nie będzie widać :-]
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sqlserver

Post #3 Ocena: 0

2022-01-01 23:40:18 (4 lata temu)

sqlserver

Posty: 4355

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Skąd: yorkshire

To jest ser aldente
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #4 Ocena: 0

2022-01-07 07:06:57 (4 lata temu)

Maat17

Posty: 6867

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Cytat:

2021-06-10 17:11:54, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

2021-06-10 16:58:46, gosian napisał(a):
Parę dni temu kupiłam w morrisonie mleko w szklanych butelkach (w takich małych jak od mleczarza) z nadzieją ze zrobię z niego ser.. Fakt, mleko robilo się kwaśne, ale również gorzkie. Serka nima niestety :-(

Bo pasteryzowane mleko, a takie jest w większości w sprzedaży, można skwasić, ale trzeba dodać bakterie. Najprościej z zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Bez tego dodatku zgnije.
Najlepiej gdzieś poszukać farm shop ze świeżym mlekiem. Tak jak ja kupuję prosto od krowy, takie pełnotłuste jakie mleczarnie przetwarzają na mleko, śmietanę i masło.
Sery też można robić ze słodkiego mleka. Najlepiej również niepasteryzowanego.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 10-06-2021 17:14 ]



Tez kupilam tanio.. za 20p organic niby. Stoi od wczoraj na stole...mam smietana 18%. Ile tego mam dodac do 2.272l litra/4 pints?

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #5 Ocena: 0

2022-01-07 07:08:23 (4 lata temu)

Maat17

Posty: 6867

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Cytat:

2021-06-10 17:11:54, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

2021-06-10 16:58:46, gosian napisał(a):
Parę dni temu kupiłam w morrisonie mleko w szklanych butelkach (w takich małych jak od mleczarza) z nadzieją ze zrobię z niego ser.. Fakt, mleko robilo się kwaśne, ale również gorzkie. Serka nima niestety :-(

Bo pasteryzowane mleko, a takie jest w większości w sprzedaży, można skwasić, ale trzeba dodać bakterie. Najprościej z zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Bez tego dodatku zgnije.
Najlepiej gdzieś poszukać farm shop ze świeżym mlekiem. Tak jak ja kupuję prosto od krowy, takie pełnotłuste jakie mleczarnie przetwarzają na mleko, śmietanę i masło.
Sery też można robić ze słodkiego mleka. Najlepiej również niepasteryzowanego.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 10-06-2021 17:14 ]



Tez kupilam tanio.. za 20p organic niby. Stoi od wczoraj na stole...mam smietana 18%. Ile tego mam dodac do 2.272l litra/4 pints?

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #6 Ocena: 0

2022-01-07 07:35:37 (4 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5764

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Ale nie każda śmietana się nadaje. Musi być kulturalna ;-) czyli zawierać w składzie żywe kultury bakterii.
Dodać śmietanę lub kwasne mleko w ilości (moim zdaniem będzie dobrze) ok 200 ml. To takie minimum na 4 litry. Jak będzie więcej to nic się nie stanie.
Śmietanę lub mleko dodajemy o temperaturze pokojowej do mleka podgrzanego do max 38 stopni i trzymamy. Jak długo to zależy od tego co chcemy zrobić. Stopnia kwasowości serka. Jeśli to jest podpuszczkowy to 2 do 3 godzin jest wystarczające. Jeśli z kwasnego mleka to musi się zsiąść, zmienić konsystencję na gęstszą.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #7 Ocena: 0

2022-01-07 07:40:02 (4 lata temu)

Maat17

Posty: 6867

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Mam kefir, bedzie?

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #8 Ocena: 0

2022-01-07 10:36:09 (4 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5764

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Będzie. Tylko Będzie troszkę inny ser bo bakterie inne są w kefirze. Ale też dobry.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #9 Ocena: 0

2022-01-07 10:39:18 (4 lata temu)

jolantina

Posty: 3965

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

Cytat:

2022-01-07 07:40:02, Maat17 napisał(a):
Mam kefir, bedzie?

Ja robie twaróg z kefiru, kwfir też własnej roboty, dodaję do mleka grzybki keforowe
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ruuuda

Post #10 Ocena: 0

2022-01-07 12:26:12 (4 lata temu)

ruuuda

Posty: 2349

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Skąd: brak

Dzis po slasku - rolada z kluskami sl. i kapusta czer. , jestem "usliniona" po same kostki :-]
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 868 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 867 | 868 | 869 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,