Str 773 z 912 |
|
---|---|
jolantina | Post #1 Ocena: 0 2020-03-14 10:03:36 (5 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
bo własnie o te kilka albo nawet kilkanaście pierwiastków chodzi...poza tym proces oczyszczania soli z tych pierwiastków tez pozostawia sporo do życzenia.
Diabla oszukac nie grzech
|
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2020-03-14 19:53:44 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Chicken korma dzisiaj, trochę pikantna ale niech wypali bakterie i wirusy. W mieście widać było mniej ludzi, dużo mniej. Restauracje puste, my też nie mieliśmy ochoty na Social gathering.
Ada
|
EFKAKONEFKA33 | Post #3 Ocena: 0 2020-03-17 12:40:00 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Kaszotto z jarmużem, pieczarkami i łososiem ![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2020-03-26 12:17:30 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
European-fusion-recipes- niemieckie kluski chlebowe - napotkalam w Guardianie i pomyslalam, ze bedzie do wyprobowania z bulkami, ktore juz nie sa swieze do jedzenia (a bulki tartej juz mam dobre zapasy). Przepis autora w linku.
Serviettenknödel: smażone niemieckie kluski w plasterkach Te niemieckie kluski chlebowe ma swoją nazwę od tradycyjnego kształtu i gotowania w ściereczce kuchennej (serwetce). To jest świetny pikantny chlebowy dodatek do niedzielnej pieczeni z dużą ilością sosu. Mozesz ugotowac kluski dzień wcześniej i pozostawiając do ulezenia w lodówce, gotowe do pokrojenia i smażenia następnego dnia. Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 1 godz. 45 min + 30 min na studzenie Porcja dla 4 osob 1 duża bagietka, skorupa usunięta, i pokrojona w kostkę o grubości około 1½-2 cm (waga netto 340 g) 500 ml mleka 70g niesolonego masła 3 duże jajka 3 cebule, obrane i pokrojone w piec talarkow kazda (450 g netto) 4 obrane ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowe do smarowania Sól i czarny pieprz 20g posiekanej natki pietruszki 20 g szczypiorku pokrojonego na 1½ cm długości plus 1 łyżka, drobno posiekana, do podania 1 duza gałka muszkatołowa do starcia 1 cytryna - 1½ łyżeczki startej skórki I 1 łyżkę wyciśniętego soku 120g kwaśnej śmietany do podania (opcjonalnie) Rozgrzej piekarnik do 190C (wentylator 180C) / 390F / gaz 6. Rozłóż bulke na blasce wyłożonej papierem do pieczenia i opiekaj w piekarniku przez osiem minut, aby wyschła, ale nie zbrazowiala. Ostudzic a następnie przelozyć do dużej miski. Umieść mleko i 50 g masła w średniej wielkosci rondlu na średnim ogniu i pozostaw aż masło się stopi i mleko zacznie parowac. Ubij jajka w dużej żaroodpornej misce, a następnie bardzo powoli wlej do jajek gorące mleko, cały czas ubijając. Wylej na pokrojona I wysuszona bulke i pozostaw do namoczenia na 30 minut, od czasu do czasu mieszając - bulka zmięknie i wchłonie dużo płynu. Postaw dobrze natluszczoną (grylowa) patelnię na dużym ogniu. W misce delikatnie wymieszaj krążki cebuli i czosnek z poltotej łyżki oliwy, ćwierć łyżeczki soli i dobrze zmielonym pieprzem. Gdy patelnia będzie gorąca, grilluj cebulę w dwóch lub trzech partiach przez około pięć minut z każdej strony, aż będzie dobrze podpieczona i zmiękczona. Przeloz cebulę z patelni a następnie smaż czosnek przez dwie do trzech minut, aż będzie dobrze podpieczony. Zdejmij z patelni I drobno posiekaj cały czosnek i połowę cebuli , dodaj do miski z bulka, z ziołami, gałką muszkatołową, skórką z cytryny, łyżeczką soli i dużą ilością pieprzu. Wytnij trzy arkusze folii o wymiarach około 40 cm x 30 cm i wytnij jeden kawałek papieru do pieczenia o podobnym rozmiarze. Wyloz na papier mieszanke chleba i użyj papieru, aby zwinąć i uformować mase w cylinder o długości około 22 cm i średnicy 9 cm. Zawiń w folie, skręcając końce, aby walek uszczelnić, a następnie powtórz jeszcze dwa razy z pozostałymi arkuszami folii, aby cylinder był jak najbardziej zwarty. Napełnij wodą duży żeliwny rondel o pojemności 28 cm, do którego masz pokrywkę, i zagotuj. Skrec palnik do polowy, a następnie włóż walki z kluskami laczeniem do góry - nie będa całkowicie zanurzone. Przykryj garczek pokrywką i gotuj przez godzinę. Użyj szczypiec, aby wyciagnać walki z garczka, a gdy będzie wystarczająco chłodne, delikatnie rozpakuj folię i papier. Pozostaw na 30 minut lub dłużej, jeśli czas na to pozwala (im dłużej pozostanie, tym łatwiej będzie kroić), a następnie użyj noża ząbkowanego do cięcia w plastry o grubości 2 cm - powinieneś otrzymać 10. Rozpuść 10 g masła i pół łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Po rozgrzaniu podsmaz jedną trzecią plastra kluskow przez dwie minuty z kazdej strony lub do momentu, aż będa ładnie rumienione. Powtórz z pozostałymi plasterkami, zużywając resztę masła i oleju. Delikatnie wymieszaj odlozone podsmazone krazki cebuli z sokiem z cytryny, szczypiorkiem i szczypta soli i wyłóż na duży talerz. Ułóż plastry obok i podawaj z kwaśną śmietaną, jeśli lubisz.
Ada
|
EFKAKONEFKA33 | Post #5 Ocena: 0 2020-03-28 17:33:19 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
![]() Pierogi z białą kiełbasą. Za cholerę nie umieć ładnych falbanków zrobić. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
|
|
ZlotaPerla1 | Post #6 Ocena: 0 2020-03-28 18:14:26 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Jutro ruskie lepie
![]() ![]() ![]() ![]() Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
andyopole | Post #7 Ocena: 0 2020-03-28 18:33:52 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2020-03-28 17:33:19, EFKAKONEFKA33 napisał(a): ![]() Pierogi z białą kiełbasą. Za cholerę nie umieć ładnych falbanków zrobić. Moja Babcia mówiła że takie "wargate" Ci te pierogi wyszly. ![]() |
EFKAKONEFKA33 | Post #8 Ocena: 0 2020-03-28 18:59:08 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-03-28 18:33:52, andyopole napisał(a): Moja Babcia mówiła że takie "wargate" Ci te pierogi wyszly. ![]() Nie wiem czy chcę wiedzieć co to znaczy ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
jolantina | Post #9 Ocena: 0 2020-03-28 19:01:21 (5 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Złota, ja tez robię ruskie jutro. Farsz zrobiony, chłodzi się w lodowce, bo taki najlepiej m się wciska w pierogi. Zresztą ciasto chyba tez zaraz dam maszynie do wyrobienia, co by na jutro się nie jajić.
[ Ostatnio edytowany przez: jolantina 28-03-2020 19:08 ] Diabla oszukac nie grzech
|
Turefu | Post #10 Ocena: 0 2020-03-28 19:04:00 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Gulasz z kielbaskami, ziemniaki, warzywka.
|