Str 772 z 912 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2020-03-07 23:50:36 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Dokładnie, dla mnie dodanie sosu sojowego to już odstępstwo od normy i żadnej soli nie dodaje
Ada
|
krakn | Post #2 Ocena: +1 2020-03-08 09:28:40 (5 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
w kuchni chinskiej sos sojowy to podstawa, tak samo jak sos rybny, tyle ze ten dobry, fermentowany jest bardzo drogi, wiec używają pędzonych, niezbyt to zdrowe w przeciwieństwie do fermentowanego sosu.(pod warunkiem że nie więcej niz łyżka dziennie )
Stanislawki, jezeli piszesz o soli z bulionu w kostkach to nie jest sol, tylko glutamin sodu. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
ZlotaPerla1 | Post #3 Ocena: 0 2020-03-08 11:38:25 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
krakn, jeździcie dalej motorami?
![]() Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
Turefu | Post #4 Ocena: 0 2020-03-08 12:23:17 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Krupnik dla mnie, burgery dla moich mezczyzn.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #5 Ocena: 0 2020-03-12 17:13:04 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Ja dziś sobie zaserwowaąlm wegetariański obiad. Kaszotto z prazonej kaszy gryczanej z fasolką szparagową i szparagami i kotlety grzybowe ( mix ziemniaków, obgotowanych suszonych grzybów, pieczarek, cebukli i orzechów pekan ) Lubię mięsne obiady ale te kotlety skradły moje serce.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
|
|
stanislawski | Post #6 Ocena: 0 2020-03-12 17:26:06 (5 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat: 2020-03-08 09:28:40, krakn napisał(a): w kuchni chinskiej sos sojowy to podstawa, tak samo jak sos rybny, tyle ze ten dobry, fermentowany jest bardzo drogi, wiec używają pędzonych, niezbyt to zdrowe w przeciwieństwie do fermentowanego sosu.(pod warunkiem że nie więcej niz łyżka dziennie ) Stanislawki, jezeli piszesz o soli z bulionu w kostkach to nie jest sol, tylko glutamin sodu. Abstrahując od tego, że bulion nie musi być z kostki, to jeżeli już wykozrystujemy, to ten organiczny marki "Kallo" zawiera tylko sól morską. Jest cztery razy droższy, ale w końcu to i tak mniej niż jedno piwo w pubie, więc tu bym nie oszczędzał. Staram się gotować od podstaw, ale bywa tak, że czasu nie za nic i wykorzystuję półprodukty. Choć sprawdzam skład. |
ROTAREDOM | Post #7 Ocena: 0 2020-03-13 21:23:30 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2011 Skąd: 英國 |
Po miesiącu Vege ja rzadze w kuchni przez weekend, więc aktualnie poszatkowałem cebulkę a za chwilę ja zblanszuje na farsz do gesi. Po weekendzie ma byc kuchnia gruźińska. Czyli na stół wjadą woły i barany. ![]() ______________________________________________________________ گاو نر اینترنتی
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2020-03-14 00:26:06 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2020-03-12 17:26:06, stanislawski napisał(a): Cytat: 2020-03-08 09:28:40, krakn napisał(a): w kuchni chinskiej sos sojowy to podstawa, tak samo jak sos rybny, tyle ze ten dobry, fermentowany jest bardzo drogi, wiec używają pędzonych, niezbyt to zdrowe w przeciwieństwie do fermentowanego sosu.(pod warunkiem że nie więcej niz łyżka dziennie ) Stanislawki, jezeli piszesz o soli z bulionu w kostkach to nie jest sol, tylko glutamin sodu. Abstrahując od tego, że bulion nie musi być z kostki, to jeżeli już wykozrystujemy, to ten organiczny marki "Kallo" zawiera tylko sól morską. Jest cztery razy droższy, ale w końcu to i tak mniej niż jedno piwo w pubie, więc tu bym nie oszczędzał. Staram się gotować od podstaw, ale bywa tak, że czasu nie za nic i wykorzystuję półprodukty. Choć sprawdzam skład. W czym sól morska jest lepsza od zwykłej soli kuchennej? Ten sam chlorek sodu przy kilku dodatkowych dodatkowych pierwiaskach w soli morskiej. Generalnie, pic na wode. |
SweetLiar | Post #9 Ocena: 0 2020-03-14 00:45:31 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2020-03-14 00:26:06, andyopole napisał(a): W czym sól morska jest lepsza od zwykłej soli kuchennej? Ten sam chlorek sodu przy kilku dodatkowych dodatkowych pierwiaskach w soli morskiej. Generalnie, pic na wode. W niczym, oprócz sposobu pozyskiwania, ale wpływ na organizm ma ten sam. A co do kostek rosołowych... najzdrowsze będą te domowej roboty, ale też zawierają sól. No chyba, że ktoś chce żyć dwa lata dłużej i w ramach tego przywileju decyduje się jeść przez resztę życia niedoprawione jedzenie Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2020-03-14 01:42:21 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie wiem czym się różni, ale pewnie wpływ sól morska ma inny, bo np mi lekarz specjalnie nacisk stawiał, żeby do płukania zatok używać morskiej soli. Nie sądzę żeby miał udziały, bo firmy nie podawał, ale jakiś powód musi być.
Ada
|