Dziś mamy pierogi ruskie.Ogdrzewane a raczej pieczone...No nie powiem- pyszne i to bardzo.
Str 581.1 z 912 |
|
---|---|
Kierownik_Pocia | Post #1 Ocena: 0 2015-10-17 15:38:44 (10 lat temu) |
Z nami od: 02-10-2015 Skąd: Manchester |
Ruuuda ale pyszności 😊
Dziś mamy pierogi ruskie.Ogdrzewane a raczej pieczone...No nie powiem- pyszne i to bardzo. Ludzie są jak oczy widzą innych, siebie nie.
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2015-10-17 16:02:30 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Beta coś takiego robi, nazwywa to duszaki.
Ziemniaki surowe. Hm, zsiadłe mleko i tłuszcz z mięsa to u mnie by nie przeszło, albo inaczej, przeszło by mi za szybko ![]() Ale np to podawane ze śledziami w śmietanie (nie wymieszane oczywiście) Czasami robi też bez mięsa, po prostu tylko na oliwie. Dodaje też pietruszkę, marchew, drobno posiekany seler, lub w paseczkach. Bo nie używamy toksycznych "polepszaczy" smaku, czyli żadnych kostek czy wegety. Warzywa robią to samo. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2015-10-17 18:07:27 (10 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2015-10-16 18:28:23, kasiachery napisał(a): .....bozzzze, jak to bosko wyglada, jak sie to robi? wszystko co na zdjeviu kroi sie i do piekarnika? ziemniaki musza byc surowe czy pol ugotowane? U mnie w domu mowilo się na to zawsze "zapiekanka" a kuzyn z Ket k/Wadowic nazywa to "pieczonka". Przepis jest zupełnie inny niż u Krak'na. Garnek, czyli jego dno i sciany wykładamy surowymi liśćmi kapusty, doda to smaku oraz zapobiega znakomicie przypaleniu zawartości, szczególnie wtedy gdy robimy to w ciężkim, zeliwnym garnku na ognisku (tez tak można dla uświetnienia imprezy), Gdy wylozymy już liscie kapusty do srodka wkładam warstwami surowe ziemniaki, warzywa, cebule, czosnek i wszystkie wedlliny jakie znajdziemy w domu a nawet w katach lodówki, także te nieco obeschniete. Wszystko się nadaje, proporcje zaleza wyłącznie od fantazji i poczucia smaku kucharza. Do tego proste przyprawy, ja dodaje np. tymianek, który dobrze się komponuje z ziemniakami. Od góry tez przykrywamy liśćmi kapusty. Można nalozyc ze "sporym czubem", w trakcie gotowania i tak oklapnie bo ziemniaczki zmiekna. Potrawa nie jest zbyt pracochlonna a smaczna, można podzielić na porcje, zamrozić i wyjac od czasu do czasu. Smacznego. Może ktoś cos dodaje więcej to proszę o inspiracje. Nastawiamy na wolnym ogniu i niech pyka. |
krakn | Post #4 Ocena: 0 2015-10-22 21:02:47 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
To ja wam powiem, wróciłem do domu i na kolacje Ryba w galarecie, ale powiem wam, że to jest kosmos produkt. Kupiłem MIX mazurski, ryba jest tak zrobiona jak by przez babcię, nie czuć żadnych syfów, lekko octowa galaretka i mieszanina ryb i ziół, czuć majeranek, zielę angielskie i dużo liścia laurowego. Coś pysznego. Kupiłem w na Tooting, ale pewnie w innych sklepach też mają
Idę jeść ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Wielim | Post #5 Ocena: 0 2015-10-22 21:21:58 (10 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Chodziła za mną grochowka wojskowa na boczku i zeberkach wędzonych aż wkońcu zrobiłem
![]() |
|
|
EFKAKONEFKA33 | Post #6 Ocena: 0 2015-10-22 22:25:29 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Za mna tak chodzil kapusniak ...I tez wychodzil bo wlasnie skonczylam I bedzie na jutro
W naszych rejonach robi sie kapusniak z ziemniakiami I kasza jeczmienna . Na weekend bede robic golabki z tartymi ziemniakami .Pierwszy raz .Zobaczymy co z tego wyjdzie Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Post #7 Ocena: 0 2015-10-23 18:40:33 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2015-10-23 18:51:25 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #9 Ocena: 0 2015-10-23 18:53:00 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
SweetLiar | Post #10 Ocena: 0 2015-10-23 19:06:26 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2015-10-23 18:51:25, tyniek napisał(a): No bez przesady. Nie wierzę, że po fasolce "słychu" nie było. ![]() Nie uwierzysz, ale u mnie "słych" po fasolce nie występuje, ani nawet po bobie ![]() Za to po piwie i chlebie owszem ![]() Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|