MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 579.1 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 578.1 | 579.1 | 580.1 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 579.1 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ruuuda

Post #1 Ocena: 0

2015-10-08 17:09:32 (10 lat temu)

ruuuda

Posty: 2349

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Skąd: brak

Bigos juz mam gotowy *YAHOO*

Powiem wam ,ze z ta kapusta to jak z pietruszka :-]

Tak zgadza sie kapusta w sloikach jest raczej KWASZONA , w sumie to bylo z mojej strony taki przenosnik ;) Ogolnie sprawdzam co kupuje , czytam etykietki , mam juz sprawdzone niektore produkty. Ze wzgledu na chorobe skory mojej corki musze czytac wszystko i kupowac to co jej nie szkodzi.

Kapusta oczywiscie kupiona byla kiszona . Miecho/kielbasa nasza Polska, i mala glowka bialej kapusty oczywiscie Polska :-]


....ach jak ja lubie ten "smierdzacy" zapach gotujacej sie kapusty

Zeby nie bylo, dzis na obiad zupa brokulowa .
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Wielim

Post #2 Ocena: 0

2015-10-08 18:03:21 (10 lat temu)

Wielim

Posty: 7588

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Skąd: Londyn

Taki prosty i dobry obiad ze aż się tym podzielę
Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym ;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

astalavista

Post #3 Ocena: 0

2015-10-08 18:11:53 (10 lat temu)

astalavista

Posty: 376

Mężczyzna

Z nami od: 25-08-2010

Skąd: Wieś

dziś nic nie jem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #4 Ocena: 0

2015-10-08 19:42:12 (10 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2015-10-08 17:03:54, SweetLiar napisał(a):
MatkaPolka ma rację, prawidłowa nazwa procesu to kwaszenie, kiszenie jest nazwą archaiczną i w języku potocznym stosuje się obie zamiennie.
Dlatego nie kierujcie się nazwą, trzeba wiedzieć gdzie kupować kapustę kiszoną (od zawsze używałam tej nazwy). Tu w UK może być z tym problem bo moja mama u nas w mieście zna tylko jeden warzywniak gdzie ma 100% pewności, że kapusta jest ukiszona w naturalnym procesie, bez przyspieszaczy.





Ja się douczyłem.
Nie jest to samo.
Kwaszona to kapusta zakwaszana kwasami winnymi, octem itp. Dzięki czemu ma odczuwalny smak octu i jasny kolor.

Kapusta kiszona, ma kolor ciemny, jest produktem jaki znam, co najmniej dwu tygodniowego procesu kiszenia i jest kwasem mlekowym, powstałym z rozwoju bakterii.


Dziś wpierniczałem na śniadanio obiado kolację śledzie, romantycznie w vanie :)))

Ale wczoraj robiłem łososia w trawie cytrynowej.

Dwie łodygi trawy cytrynowej drobno posiekałem, plaster łososia ponacinałem, w takich odstępach jak będą kawałki na talerz.

Najpierw trochę soli morskiej. mielonego pieprzu i ziaren białej gorczycy.

Po 2-3 minutach gdy sul się rozpuściła, pokryłem cały stek wciskając w nacięcia trawą cyrtynową. dałem też trochę gałki muszkatołowej, oraz wydłubałem (nadal nie mam moździerza) nasionka kardamonu.

Polałem olejem przetarłem olejem i zawinięte w folie do lodówki na chwilę, najlepiej na 2 godziny.

Między czasie zrobiłem mizerię. Trochę trawy cytrynowej i skórki z limonki, łyżka octu balsamico, (ten gęsty jak syrop) trochę świeżego siekanego kopru, trochę soli morskiej.

Później dodaje śmietanę.

A teraz czas na ziemniaki, gotowane w mundurkach, koszulkach, skórkach czy jak tam kto woli :)
Z dodatkiem kopru i dużo soli.

A po ugotowaniu, przecinam mniej wiecej na pół, do tego ze dwie łyżki masła, lub ile kto lubi, dużo kminku. Zależy na ile ziemniaki są słone, jeżeli mało to gruba sól morska, daje fajne akcenty.

Gdy ziemniaki się podsmarzają na patelni ląduje ryba, wiadomo opuszyc mąką i na patelnię. Ja preferuję masło odszumione, bo ma niezbyt wysoką temperaturę, w sam raz na rybę, pod koniec smażenia, odrobina białego wina... gdy tylko lekko odparuje, na chwile przykrywam... minuta, potem druga strona minuta, żeby karmel z wina przeszedł na rybę.
Gotowe.

Teraz ryba na talerz, śmietana do mizerii, zamieszać, śmietana powinna zacząć się ścinać. a ogórki fajnie przeszły smakiem ziół.
Aaa ja jeszcze do mizerii dodałem "płatki" chili. To podbija słodki smak ogórków i kontrastuje z rybą.
Do popicia reszta białego wina.

proste, szybkie i smaczne
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #5 Ocena: 0

2015-10-08 19:48:01 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #6 Ocena: 0

2015-10-09 11:21:13 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Turefu

Post #7 Ocena: 0

2015-10-09 18:10:43 (10 lat temu)

Turefu

Posty: 4457

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Skąd: York

Gammon, frytki, fasolka I chleb.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #8 Ocena: 0

2015-10-09 18:14:30 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ruuuda

Post #9 Ocena: 0

2015-10-10 09:56:15 (10 lat temu)

ruuuda

Posty: 2349

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Skąd: brak

Kotlety z mielonego indyka , ziemniaczki i surowka/bigos . Proste i szybkie do wykonania .
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #10 Ocena: 0

2015-10-10 11:31:53 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 579.1 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 578.1 | 579.1 | 580.1 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,