MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 575.1 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 574.1 | 575.1 | 576.1 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 575.1 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zosiasamosia

Post #1 Ocena: 0

2015-08-03 10:49:37 (10 lat temu)

zosiasamosia

Posty: n/a

Konto usunięte

Kupiłam boćwinę.
Będzie zupa, albo drób duszony.
Jeszcze nie wiem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2015-08-03 12:05:02 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #3 Ocena: 0

2015-08-03 14:03:56 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

pantiktak

Post #4 Ocena: 0

2015-08-23 12:55:38 (10 lat temu)

pantiktak

Posty: 582

Mężczyzna

Z nami od: 15-11-2010

Skąd: Southampton

A ja chciałbym ugotować zupę warzywną i nie wiem jak się do tego zabrać , mam paprykę, kalafior, seler, brukselkę, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, salatę pekińską, groszek mrożony, ziemniaki, pomirody.

W zupach mam spore braki i chciałbym to nadrobić :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #5 Ocena: 0

2015-08-23 13:12:49 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Lola40

Post #6 Ocena: 0

2015-08-23 13:29:13 (10 lat temu)

Lola40

Posty: 279

Kobieta

Z nami od: 06-10-2010

Skąd: Manchester

Cytat:

2015-08-23 12:55:38, pantiktak napisał(a):
A ja chciałbym ugotować zupę warzywną i nie wiem jak się do tego zabrać , mam paprykę, kalafior, seler, brukselkę, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, salatę pekińską, groszek mrożony, ziemniaki, pomirody.

W zupach mam spore braki i chciałbym to nadrobić :)


Podsmaż cebule ma maśle. Dodaj ulubione przyprawy. Ja dodaje zioła, paprykę w proszku, kurkumę, oczywiście pieprz, sól. Następnie odrobinę podlewam wodę i dodaję krojone warzywa/ to co mam pod ręka np.marchewka, kalafior, pomidory, seler itd/duszę to na wolnym ogniu a po chwili dolewam tyle gorącej wody aby powstała zupa.Jeśli dodaję dużo pomidorów to dla równowagi smaku wsypuję pół łyżeczki cukru. Często dodaje jeszcze czosnek, koperek, pietruszkę.
Można podać w wersji kremu zmiksowaną lub tradycyjnie w całości.
Wersja z dodatkiem śmietany też jest super:-):-)
Jak lubisz w czasie gotowania możesz dodać soczewicę, makaron itp.lub posypać zupę krem prażonymi ziarnami według gustu słonecznik, siemię lniane itd. To oczywiście jarzynowa w wersji wegetariańskiej.:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Turefu

Post #7 Ocena: 0

2015-08-23 13:36:15 (10 lat temu)

Turefu

Posty: 4457

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Skąd: York

Kurcze pieczone, ziemniaki i warzywka.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2015-08-23 13:41:25 (10 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Cytat:

2015-08-23 12:55:38, pantiktak napisał(a):
A ja chciałbym ugotować zupę warzywną i nie wiem jak się do tego zabrać , mam paprykę, kalafior, seler, brukselkę, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, salatę pekińską, groszek mrożony, ziemniaki, pomirody.

W zupach mam spore braki i chciałbym to nadrobić :)

Zagotuj wode, dodaj ziele angielskie, lisc laurowy, pieprz czarny lub kolorowy, wrzuc pokrojone w kostke ziemniaki, po kawalku pietruszki i selera. Jesli masz seler naciowy to dodaj tez pokrojony, jesli w bulwie to ja taka bulwe i korzen pietruszki po ugotowaniu wyrzucam (potrzebne mi tylko do aromatu).
Dodaj do tego co tam jeszcze masz, papryke i cebule mozesz przed gotowaniem podsmarzyc.
Dopraw to pomidorami jak masz swieze to tym lepiej (tylko sparz woda i zdejmij skorke i tez podsmaz) I na koniec dodaj czosnek i ziola. Wazne, zeby to zrobic na sam koniec zagotowac i przykryc na kilka minut. Wtedy zupa bedzie pieknie pachniec.

PS. Ja tez mam dzisiaj zupe, troche taka jazynowa tyle,ze z muszelkami. Sprobowalam to dawno temu w Belgii i od razu pokochalam. Moja wersja jest z makaronem typu nitki :-)







[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 23-08-2015 13:44 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

pantiktak

Post #9 Ocena: 0

2015-08-23 13:46:21 (10 lat temu)

pantiktak

Posty: 582

Mężczyzna

Z nami od: 15-11-2010

Skąd: Southampton

Cytat:

2015-08-23 13:29:13, Lola40 napisał(a):
Cytat:

2015-08-23 12:55:38, pantiktak napisał(a):
A ja chciałbym ugotować zupę warzywną i nie wiem jak się do tego zabrać , mam paprykę, kalafior, seler, brukselkę, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, salatę pekińską, groszek mrożony, ziemniaki, pomirody.

W zupach mam spore braki i chciałbym to nadrobić :)


Podsmaż cebule ma maśle. Dodaj ulubione przyprawy. Ja dodaje zioła, paprykę w proszku, kurkumę, oczywiście pieprz, sól. Następnie odrobinę podlewam wodę i dodaję krojone warzywa/ to co mam pod ręka np.marchewka, kalafior, pomidory, seler itd/duszę to na wolnym ogniu a po chwili dolewam tyle gorącej wody aby powstała zupa.Jeśli dodaję dużo pomidorów to dla równowagi smaku wsypuję pół łyżeczki cukru. Często dodaje jeszcze czosnek, koperek, pietruszkę.
Można podać w wersji kremu zmiksowaną lub tradycyjnie w całości.
Wersja z dodatkiem śmietany też jest super:-):-)
Jak lubisz w czasie gotowania możesz dodać soczewicę, makaron itp.lub posypać zupę krem prażonymi ziarnami według gustu słonecznik, siemię lniane itd. To oczywiście jarzynowa w wersji wegetariańskiej.:-)


ciekwy przepis, mogła byś jeszcze podpowiedzieć kiedy co wrzucić i ile gotowac :), żeby mi nie wyszedł krem bez miksowania

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Lola40

Post #10 Ocena: 0

2015-08-23 14:31:30 (10 lat temu)

Lola40

Posty: 279

Kobieta

Z nami od: 06-10-2010

Skąd: Manchester

Pantiktak najpierw wrzucam twarde warzywa: marchew, korzeń pietruszki, seler, chwile później ziemniaki/ choć ja raczej nie dodaje/ następnie pomidory/ ułatwiam sobie życie i dodaję z puszki, możesz dodać też świeże obrane ze skórki i pokrojone w kawałki, paprykę. Czasem dodaję też trochę koncentratu pomidorowego lub keczupu jeśli chcę wersje bardziej czerwoną:-) Na koniec warzywa nie wymagające długiego gotowania brokuły, kalafior, groszek zielony.
Oczywiście kompozycja warzyw dowolna, ja lubię dodać też kukurydzę z puszki,żeby coś chrupało. Trudno mi tak dokładnie powiedzieć ile gotuję bo to zależy od tego co dodałam, czy będę podawać w calości czy jako krem. Dodawaj sobie te warzywa tak stopniowa co kilka minut a jak już dodasz te najdelikatniejsze to pogotuj jeszcze 15-20 minut. Próbuj, smakuj czy już czy jeszcze chwilę.Eksperymnentuj tutaj nie ma sztywnych reguł. Powodzenia!:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 575.1 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 574.1 | 575.1 | 576.1 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,