Str 575.1 z 912 |
|
---|---|
zosiasamosia | Post #1 Ocena: 0 2015-08-03 10:49:37 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Kupiłam boćwinę.
Będzie zupa, albo drób duszony. Jeszcze nie wiem. |
Post #2 Ocena: 0 2015-08-03 12:05:02 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2015-08-03 14:03:56 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
pantiktak | Post #4 Ocena: 0 2015-08-23 12:55:38 (10 lat temu) |
Z nami od: 15-11-2010 Skąd: Southampton |
A ja chciałbym ugotować zupę warzywną i nie wiem jak się do tego zabrać , mam paprykę, kalafior, seler, brukselkę, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, salatę pekińską, groszek mrożony, ziemniaki, pomirody.
W zupach mam spore braki i chciałbym to nadrobić ![]() |
Post #5 Ocena: 0 2015-08-23 13:12:49 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Lola40 | Post #6 Ocena: 0 2015-08-23 13:29:13 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-10-2010 Skąd: Manchester |
Cytat: 2015-08-23 12:55:38, pantiktak napisał(a): A ja chciałbym ugotować zupę warzywną i nie wiem jak się do tego zabrać , mam paprykę, kalafior, seler, brukselkę, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, salatę pekińską, groszek mrożony, ziemniaki, pomirody. W zupach mam spore braki i chciałbym to nadrobić ![]() Podsmaż cebule ma maśle. Dodaj ulubione przyprawy. Ja dodaje zioła, paprykę w proszku, kurkumę, oczywiście pieprz, sól. Następnie odrobinę podlewam wodę i dodaję krojone warzywa/ to co mam pod ręka np.marchewka, kalafior, pomidory, seler itd/duszę to na wolnym ogniu a po chwili dolewam tyle gorącej wody aby powstała zupa.Jeśli dodaję dużo pomidorów to dla równowagi smaku wsypuję pół łyżeczki cukru. Często dodaje jeszcze czosnek, koperek, pietruszkę. Można podać w wersji kremu zmiksowaną lub tradycyjnie w całości. Wersja z dodatkiem śmietany też jest super ![]() ![]() Jak lubisz w czasie gotowania możesz dodać soczewicę, makaron itp.lub posypać zupę krem prażonymi ziarnami według gustu słonecznik, siemię lniane itd. To oczywiście jarzynowa w wersji wegetariańskiej. ![]() |
Turefu | Post #7 Ocena: 0 2015-08-23 13:36:15 (10 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Kurcze pieczone, ziemniaki i warzywka.
|
SweetLiar | Post #8 Ocena: 0 2015-08-23 13:41:25 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2015-08-23 12:55:38, pantiktak napisał(a): A ja chciałbym ugotować zupę warzywną i nie wiem jak się do tego zabrać , mam paprykę, kalafior, seler, brukselkę, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, salatę pekińską, groszek mrożony, ziemniaki, pomirody. W zupach mam spore braki i chciałbym to nadrobić ![]() Zagotuj wode, dodaj ziele angielskie, lisc laurowy, pieprz czarny lub kolorowy, wrzuc pokrojone w kostke ziemniaki, po kawalku pietruszki i selera. Jesli masz seler naciowy to dodaj tez pokrojony, jesli w bulwie to ja taka bulwe i korzen pietruszki po ugotowaniu wyrzucam (potrzebne mi tylko do aromatu). Dodaj do tego co tam jeszcze masz, papryke i cebule mozesz przed gotowaniem podsmarzyc. Dopraw to pomidorami jak masz swieze to tym lepiej (tylko sparz woda i zdejmij skorke i tez podsmaz) I na koniec dodaj czosnek i ziola. Wazne, zeby to zrobic na sam koniec zagotowac i przykryc na kilka minut. Wtedy zupa bedzie pieknie pachniec. PS. Ja tez mam dzisiaj zupe, troche taka jazynowa tyle,ze z muszelkami. Sprobowalam to dawno temu w Belgii i od razu pokochalam. Moja wersja jest z makaronem typu nitki ![]() [ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 23-08-2015 13:44 ] Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
pantiktak | Post #9 Ocena: 0 2015-08-23 13:46:21 (10 lat temu) |
Z nami od: 15-11-2010 Skąd: Southampton |
Cytat: 2015-08-23 13:29:13, Lola40 napisał(a): Cytat: 2015-08-23 12:55:38, pantiktak napisał(a): A ja chciałbym ugotować zupę warzywną i nie wiem jak się do tego zabrać , mam paprykę, kalafior, seler, brukselkę, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, salatę pekińską, groszek mrożony, ziemniaki, pomirody. W zupach mam spore braki i chciałbym to nadrobić ![]() Podsmaż cebule ma maśle. Dodaj ulubione przyprawy. Ja dodaje zioła, paprykę w proszku, kurkumę, oczywiście pieprz, sól. Następnie odrobinę podlewam wodę i dodaję krojone warzywa/ to co mam pod ręka np.marchewka, kalafior, pomidory, seler itd/duszę to na wolnym ogniu a po chwili dolewam tyle gorącej wody aby powstała zupa.Jeśli dodaję dużo pomidorów to dla równowagi smaku wsypuję pół łyżeczki cukru. Często dodaje jeszcze czosnek, koperek, pietruszkę. Można podać w wersji kremu zmiksowaną lub tradycyjnie w całości. Wersja z dodatkiem śmietany też jest super ![]() ![]() Jak lubisz w czasie gotowania możesz dodać soczewicę, makaron itp.lub posypać zupę krem prażonymi ziarnami według gustu słonecznik, siemię lniane itd. To oczywiście jarzynowa w wersji wegetariańskiej. ![]() ciekwy przepis, mogła byś jeszcze podpowiedzieć kiedy co wrzucić i ile gotowac ![]() |
Lola40 | Post #10 Ocena: 0 2015-08-23 14:31:30 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-10-2010 Skąd: Manchester |
Pantiktak najpierw wrzucam twarde warzywa: marchew, korzeń pietruszki, seler, chwile później ziemniaki/ choć ja raczej nie dodaje/ następnie pomidory/ ułatwiam sobie życie i dodaję z puszki, możesz dodać też świeże obrane ze skórki i pokrojone w kawałki, paprykę. Czasem dodaję też trochę koncentratu pomidorowego lub keczupu jeśli chcę wersje bardziej czerwoną
![]() Oczywiście kompozycja warzyw dowolna, ja lubię dodać też kukurydzę z puszki,żeby coś chrupało. Trudno mi tak dokładnie powiedzieć ile gotuję bo to zależy od tego co dodałam, czy będę podawać w calości czy jako krem. Dodawaj sobie te warzywa tak stopniowa co kilka minut a jak już dodasz te najdelikatniejsze to pogotuj jeszcze 15-20 minut. Próbuj, smakuj czy już czy jeszcze chwilę.Eksperymnentuj tutaj nie ma sztywnych reguł. Powodzenia! ![]() |